Ontwikkelingen in Erasmus Veld

Erasmus Veld wordt een duurzame, klimaatbestendige en ecologische nieuwe woonwijk. Hier komen bijna 1000 nieuwbouwwoningen. Erasmus Veld wordt een modern, comfortabel en duurzaam woongebied.

Wat dit gebied straks echt uniek maakt, is een duurzame inrichting van de openbare ruimte met zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk bestrating. Een gezellige wijk met bewoners die er voor kiezen om niet naast, maar met elkaar te leven.

Gemeente en private partijen

De gemeente ontwikkelt het Erasmus Veld samen met 4 private partijen. Zij bezitten elk een deel van de grond in dit gebied. Het gaat om de volgende partijen:

 • ABB Bouwgroep
 • Varese Ontwikkeling
 • BPD Ontwikkeling
 • TopVorm Vastgoed

Elke partij werkt aan een plan voor haar eigen gebied. De gemeente bewaakt de samenhang en overlegt met de partijen over hoe alles zo ecologisch, klimaatbestendig en duurzaam mogelijk gebouwd kan worden. Alle partijen hebben met elkaar afgesproken zich hiervoor in te spannen.

Thema’s Erasmus Veld

Bij de uitwerking van de plannen kijkt de gemeente samen met de private partijen gezamenlijk naar de volgende thema’s:

 • groen en ecologie
 • verkeer en parkeren
 • gemeenschap en collectieve plekken
 • ondergrond, riolering en water
 • afvalstromen
 • energie
 • een openbare ruimte die klimaatbestendig is ingericht. Dit is om te voorkomen dat straten onderlopen. Door de klimaatverandering worden regenbuien steeds extremer.

Waar ligt Erasmus Veld?

Het Erasmus Veld is ingesloten door de Erasmusweg, het Carry van Bruggenhof, de Noordweg en de Martinus Nijhofweg.

In het gebied liggen 3 volkstuinencomplexen:

 • Zonnegaarde
 • Nooit Gedacht
 • Johanna

Ook is er een complex van duinwaterbedrijf Dunea en zijn er 2 sportverenigingen:

 • Hockey Club Wateringse Veld (HCWV)
 • Haagse voetbalvereniging (SVH)

Soorten woningen

Er komen verschillende soorten koopwoningen, van eengezinswoningen tot appartementen. Zo’n 30% van de nieuwbouw bestaat uit sociale huurwoningen.

Ecologisch Lint

In het Erasmus Veld gaat de gemeente samen met de partijen een nieuwe waterrijke, groene strook aanleggen: een Ecologisch Lint. Hier komt ook een recreatief pad met op een aantal plekken ruimte voor bewoners.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld een natuurspeelplek, een picknickplek, of een plek waar u rustig kunt genieten van de natuur. Omwonenden, eventuele toekomstige bewoners en belanghebbenden worden betrokken bij de uitwerking.

Het Ecologisch Lint moet een plek worden waar dieren en planten zich thuis voelen omdat ze hier voldoende rust en beschutting vinden. De gemeente wil zoveel mogelijk aaneengesloten groenverbindingen maken. Dieren en planten kunnen zich dan makkelijker door de hele stad verplaatsen. En inwoners kunnen zo van een meer gevarieerde natuur in de stad genieten.

De wijk van de toekomst

De ontwikkelaars en de gemeente willen een zeer duurzame wijk bouwen zodat Erasmus Veld een voorbeeld wordt voor de ontwikkeling van andere nieuwe wijken. Alle nieuwe woningen krijgen een energie A-label. Ze zijn gasloos, uitgerust met de nieuwste technische ontwikkelingen voor energievoorziening, goed geïsoleerd, comfortabel en gebouwd met duurzame bouwmaterialen.

Planning

ABB Bouwgroep is op de hoek Leyweg-Erasmusweg al vergevorderd werkzaamheden voor de nieuwbouw. Zij realiseren hier het project Haags Buiten. Varese Ontwikkeling rondt binnenkort het project Park Rhijenhove af en start daarna met de Parel van Erasmus Veld. Ook organiseren de ontwikkelaars regelmatig informatiebijeenkomsten of activiteiten. Meer informatie vindt u op de websites van de ontwikkelaars.

Impressie van de woonwijk Haags Buiten
Impressie van de woonwijk Haags Buiten
Impressie van de woonwijk Erasmusveld Midden
Impressie van de woonwijk Erasmusveld Midden

Ontwikkelaars en hun plannen

Hieronder een korte toelichting van de ontwikkelaars op hun plannen. Heeft u vragen of interesse in een woning? Kijk dan voor meer informatie op de website van de ontwikkelaar.

 • Haags Buiten: ABB bouwt een afwisselend aanbod van ongeveer 300 woningen. Voor zowel koop als huur in een groen, waterrijk en duurzaam woongebied. Kijk voor meer informatie op Begin externe link: www.haagsbuiten.nl(Externe link), einde externe link..
 • Erasmusveld Midden: BPD maakt ongeveer 350 gevarieerde woningen met verschillende thema’s. Kijk voor meer informatie op Begin externe link: www.proeftuinerasmusveld.nl(Externe link), einde externe link..
 • Lof Erasmus Veld: TopVorm maakt ongeveer 150 zeer energiezuinige eengezinswoningen en beneden- en bovenwoningen. Voor zowel huur als koop met het thema gezond en samen leven. Kijk voor meer informatie op Begin externe link: www.vorm.nl/loferasmusveld(Externe link), einde externe link..
 • Park Rhijenhove: Varese Ontwikkeling bouwt 11 vrijstaande woningen in Park Rhijenhove. De woningen komen in een parkachtige omgeving met veel groen en bomen. Deze woningen zijn al verkocht.
 • De Parel: Varese Ontwikkeling bouwt ook 15 geschakelde eengezinswoningen. De woningen komen met hun privé-vlonder aan het water te liggen en worden verhuurd door Varese.
 • Erasmushove bestaat uit 25 kavels voor zelfbouw die al zijn verkocht. Er is ook een particulier initiatief met 74 appartementen. Deze zijn kort geleden opgeleverd.

Meer informatie

Heeft u vragen aan de gemeente over de ontwikkelingen? Stuur een e-mail sturen Begin link: erasmusveld@denhaag.nl, einde link. . Vragen over de afzonderlijke bouwplannen stelt u via de website van de ontwikkelaars.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070