Werkervaring opdoen met Leerwerkcheque

Bent u jonger dan 27 jaar en op zoek naar betaald werk of een leerbaan? Of heeft u zelf of via uw school al een werkgever gevonden? Maak dan gebruik van de Leerwerkcheque.

Met de leerwerkcheque krijgt u de kans om werkervaring op te doen. U gaat met de leerwerkcheque 6 maanden aan de slag bij een bedrijf. U vergroot daarmee uw kans op een (leer)baan. Volgt u een BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg)? Maak dan de rest van het schooljaar gebruik van de leerwerkcheque, maximaal 10 maanden.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • U werkt 32 uur per week, te verdelen over maximaal 5 werkdagen.
 • U werkt tot de datum die in de overeenkomst staat. Behalve als de overeenkomst met goedvinden van u en de werkgever wordt opgezegd. Of als u in de tussentijd een gewone baan vindt. Rond dan netjes de zaken af met de werkgever.
 • De leerwerkcheque is een onkostenvergoeding. Het is geen arbeidscontract dat recht geeft op minimumloon. Daarom telt deze niet mee voor de opbouw van WW of pensioen.

Alle voorwaarden leest u in de Voorwaarden Leerwerkcheque:

Voorwaarden Leerwerkcheque (PDF, 96,2 kB)

Voor wie?

 • Haagse jongeren tot 27 jaar met een diploma op mbo-2 of mbo-3 niveau.
 • Leerlingen/schoolverlaters van het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs die nog geen (leer)baan gevonden hebben.
 • Leerlingen van een ROC die nog geen Beroepsbegeleidende Leerweg hebben kunnen vinden.

Vergoeding

 • Bent u 16 of 17 jaar? Dan is de maandelijkse vergoeding netto € 400
  (€ 368 + € 32 vakantiegeld).
 • Bent u 18 jaar of ouder? Dan is de maandelijkse vergoeding netto € 600
  (€ 570 + € 30 vakantiegeld).

Aanvragen

Heeft u een leerwerkstage of leerbaan gevonden? Dan ondertekenen u en de werkgever de leerwerkovereenkomst of praktijkovereenkomst. De werkgever vult het aanvraagformulier in.

Bent u een praktijkschoolleerling, leerling/schoolverlater van het Voortgezet Speciaal Onderwijs of leerling van een ROC? Laat de werkgever dan ook de intentieverklaring invullen.

Leerwerkovereenkomst Leerwerkcheque

Aanvraagformulier Leerwerkcheque (PDF, 97,2 kB)
Intentieverklaring Leerwerkcheque (PDF, 74,1 kB)

Stuur het aanvraagformulier, de leerwerkovereenkomst en eventueel de intentieverklaring naar:

Gemeente Den Haag SZW
Den Haag Werkt
Binckhorstlaan 119-1
3854 PC Den Haag

Informatie voor bedrijven

Bent u werkgever en heeft u een bedrijf waar een jongere aan de slag wil met een leerwerkcheque? Lees dan meer informatie over Leerwerkcheque voor bedrijven.