Geld lenen bij het Pandhuis

Heeft u geld nodig? En bent u 18 jaar of ouder? Dan kunt u geld lenen bij het Pandhuis. U laat dan een sieraad achter bij de balie. Dit heet een onderpand. U kunt sieraden van goud, zilver of diamant achterlaten.

Hoe werkt het?

Belenen

U ruilt uw sieraad (tijdelijk) in voor geld. Dit heet belenen. Zo werkt het:

 • U komt naar het Pandhuis met uw sieraad en een geldig identiteitsbewijs. Dit is een Europees paspoort, een Europese identiteitskaart, een Nederlands rijbewijs of een Nederlandse verblijfsvergunning.
 • De taxateur (expert die de waarde bepaalt) kijkt hoeveel geld u kunt lenen in ruil voor het sieraad. Vindt u het bedrag dat de taxateur biedt goed? Dan krijgt u een overeenkomst (een contract). De beleendatum en de einddatum staan duidelijk op de overeenkomst.
 • U krijgt het geld contant mee. Of het Pandhuis zet het bedrag op uw rekening.
 • Vanaf 1 juli 2023 kunt u uw lening tot € 3.000 contant uitbetaald krijgen. Als uw lening hoger is, krijgt u het bedrag erboven op uw bankrekening gestort.

Terugbetalen voor de einddatum

U betaalt het geleende bedrag en de rente voor de einddatum terug. Lukt dat niet? Dan kunt u ervoor kiezen de lening te verlengen. Betaalt u de lening niet op tijd terug en verlengt u niet? Dan is het sieraad na de einddatum van het Pandhuis.

Verlengen

U kunt uw overeenkomst verlengen. Dit heet ‘opnieuw belenen’. U doet dit bijvoorbeeld als u de lening en rente nog niet kunt terugbetalen. Bij verlengen betaalt u wel altijd de rente over de oude lening. Hoeveel u kunt lenen, hangt af van de waarde van uw sieraad op dat moment.

Verlengen kan op 2 manieren:

 1. Aan de balie van het Pandhuis. U levert uw oude overeenkomst in en betaalt de rente voor uw oude lening. Deze overeenkomst stopt dan. Daarna krijgt u een nieuwe overeenkomst.
 2. Via aangetekende post
  U stuurt uw oude overeenkomst en uw verzoek om uw sieraad opnieuw te belenen naar het Pandhuis. Doe dit minstens 1 maand voor de einddatum. U krijgt daarna een rekening voor de rente van uw oude lening. Hierop staat het bedrag dat u nog moet betalen en voor welke datum u dit moet doen. Als het geld binnen is, stopt uw oude overeenkomst. Het Pandhuis stuurt u daarna de nieuwe overeenkomst.

  Lossen (ophalen)

  Wilt u uw lening aflossen en uw sieraad weer ophalen? Dit heet lossen. Zo werkt het:

  1. U komt naar het Pandhuis met uw overeenkomst en een geldig identiteitsbewijs. Dit is een Europees paspoort, een Europese identiteitskaart, een Nederlands rijbewijs of een Nederlandse verblijfsvergunning.
  2. U betaalt het geleende bedrag terug, samen met de rente. U doet dit op zijn laatst op de einddatum van uw overeenkomst.
  3. Moet u een bedrag terugbetalen van € 3.000 of meer? Vanaf 1 juli mag u tot € 3.000 contant betalen. Een bedrag boven € 3.000 moet u pinnen. Hiervoor moet u mogelijk uw betaallimiet bij uw bank aanpassen. Dit moet u op tijd doen. Hoelang dat duurt, hangt af van uw bank. Dit kan verschillen van een uur tot een hele dag.
  4. Na de betaling krijgt u uw sieraad weer mee.

  Geld sparen bij het Pandhuis

  Wilt u zeker weten dat u uw lening en de rente op tijd kunt terugbetalen? Spaar hiervoor dan geld bij het Pandhuis. U krijgt geen rente over dat bedrag. U kunt geld inleggen bij de balie of geld overmaken:

  Rekeningnummer: IBAN NL51 BNGH 0285 1403 45
  Naam: GKB, afdeling Pandhuis in Den Haag
  Omschrijving: uw relatienummer en het woord 'sparen'.

  Kosten

  De rente op uw lening is 1,63% per maand. Per half jaar is dat ongeveer 9,75%. U betaalt minimaal 1 maand rente. Haalt u het sieraad na 2 weken weer op? Dan betaalt u dus 1,63% rente over de 1e hele maand. Na die 1e maand berekent het Pandhuis de rente per dag.

  Goudprijs

  Voor uw goud krijgt u 85% van de gemiddelde goudkoers, berekend over de laatste 18 maanden.

  • 14 karaat: € 28 per gram
  • 18 karaat: € 36 per gram
  • 20 karaat: € 40 per gram
  • 22 karaat: € 44 per gram

  Goed om te weten

  • Bij vermoeden van gestolen sieraden meldt het Pandhuis dit direct bij de politie.
  • U kunt alleen zelf uw sieraad ophalen. Lukt dat niet? Dan kunt u iemand machtigen (toestemming geven om dit voor u te doen). Dat kan aan de balie van het Pandhuis. Neem uw eigen identiteitsbewijs mee en dat van de persoon die u wilt machtigen.
  • Heeft u een niet-Europese bankrekening? Dan kan het Pandhuis u vanaf 1 juli 2023 alleen helpen tot een bedrag van € 3.000. U krijgt het geld dan altijd contant.

   Contact

   U kunt op 3 manieren contact opnemen met het Pandhuis:

   • Bel telefoonnummer (070) 752 96 40. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.
   • Kom langs. Het adres is Korte Lombardstraat 7. Open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.15 uur.
   • Stuur post naar:
    Pandhuis Gemeente Den Haag
    Postbus 12610
    2500 DK Den Haag