Kunst en cultuur in uw stadsdeel

In Den Haag zijn kunst en cultuur altijd dichtbij. Ieder stadsdeel heeft een Cultuuranker, zoals een theater, bibliotheek of museum van waaruit activiteiten voor het stadsdeel georganiseerd worden.

Van Bollywood-dans tot klassiek ballet. Pop of jazz, een film of theater. Cultuur is zo veelzijdig als de stad zelf. De gemeente vindt dat cultuur daarom dichtbij de inwoners hoort te staan. In uw stadsdeel vindt u dat terug in het cultuuranker. Dat is een plek in uw stadsdeel om van cultuur te genieten of zelf mee te doen.

Ieder stadsdeel een cultuuranker

Ieder cultuuranker werkt op zijn eigen manier en speelt in op de eigenschappen van de buurt. En dat maakt ieder cultuuranker zo bijzonder. Kom eens langs, bij u in de buurt of in een ander stadsdeel.

De cultuurankers maken het programma samen

De 8 cultuurankers werken samen om cultuur dichtbij de mensen te brengen. Niet alleen met elkaar, maar ook met de bewoners, scholen en andere samenwerkingspartners in de wijk- en welzijnsinstellingen. Ook de theaters, muziekpodia, musea en andere stedelijke instellingen weten de cultuurankers te vinden. Heeft u ook een idee? Kom dan gerust eens praten. De cultuurankers zijn altijd op zoek naar mensen of organisaties die wat moois aan het programma kunnen toevoegen.

Overzicht cultuurankers

Met de term Cultuur Dichtbij verenigen de 8 cultuurankers zich. Op de website Begin externe link: www.cultuurdichtbij.nl(Externe link), einde externe link. worden de gezamenlijke programma’s van de Haagse ankers bekend gemaakt. Meer informatie is te vinden op de eigen websites van de cultuurankers.

Proeftuin Cultuurankermethodiek

Verschillende gemeenten en culturele instellingen uit de regio Den Haag werkten in 2019 en 2020 samen in de Proeftuin Cultuurankermethodiek. Het doel van die proeftuin was:

  • een netwerk vormen
  • kennis en ervaring met elkaar delen
  • elkaar daardoor versterken

De proeftuin heeft onder meer het volgende opgeleverd:

  • Een netwerk dat cultuurparticipatie in de hele regio kan vergroten.
  • Samenwerking in activiteiten en projecten.
  • Een inhoudelijke onderbouwing van de manier waarop de Cultuurankers werken.
  • Een nog duidelijker beeld van de waarde van cultuurparticipatie.
  • Meer mogelijkheden voor makers en bewoners om aan cultuur te doen.

1 van de belangrijkste conclusies uit de proeftuin is dat werken voor, door en met de buurt succes oplevert. Door te blijven investeren in de relatie met buurtbewoners. En daarnaast zijn er heel veel nuttige tips en ervaringen verzameld waar anderen van kunnen leren. De publicatie ‘Cultuur Dichtbij. Hoe culturele instellingen in de regio Haaglanden cultuurparticipatie vergroten’ kunt u downloaden op de website Begin externe link: Cultuurankers Den Haag(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070