Een horecabedrijf beginnen

Heeft u een pand gezien waarin u graag een horecabedrijf wilt beginnen? Of wilt u een bestaand horecabedrijf overnemen en wijzigen, bijvoorbeeld van snackbar naar restaurant? Met een beginselaanvraag horeca weet u of dat mag in dat pand.

Waarom een beginselaanvraag?

Met een beginselaanvraag horeca krijgt u duidelijkheid of u in een pand een horecabedrijf mag beginnen. Niet elk pand mag gebruikt worden voor bijvoorbeeld een restaurant, café, cafetaria, lunchroom, koffiehuis, broodjeszaak of discotheek. De Toetsingscommissie Horecabestemmingen gaat als volgt te werk.

  1. De commissie zoekt voor u uit of er in een pand een horecazaak mag komen of dat de wijziging die u wilt uitvoeren is toegestaan.
  2. De commissie toetst uw aanvraag aan het bestemmingsplan en onderzoekt of de horecazaak aan de Algemene plaatselijke verordening (APV) en de Alcoholwet kan voldoen.
  3. Staat het bestemmingsplan geen horeca toe? Dan kijkt de commissie ook of een eventuele ontheffing op het bestemmingsplan verleend kan worden.
  4. U ontvangt een beginseluitspraak van de commissie. Hierin staat of de commissie een positief of negatief advies geeft op uw verzoek.

Beginselaanvraag aanvragen

Via de onderstaande groene knop kiest u of u het aanvraagformulier met of zonder DigiD wilt invullen. Heeft u nog geen DigiD? Dan kunt u deze aanvragen via www.DigiD.nl
Kiest u niet voor DigiD? Vul dan het formulier in, print het en stuur het naar:

Dienst Publiekszaken
Afdeling Intakevergunningen, ondernemersportaal BOO.11
Postbus 12620
2500 DL Den Haag.

Het is ook mogelijk om uw formulier in te leveren bij de Horecabalie in het atrium van het stadhuis, Spui 70 Den Haag. U kunt de balie bezoeken op maandag tot en met vrijdag, van 9.00 - 16.00 uur.
Aanvragen

Kosten

Een beginselaanvraag kost € 197,50. Voor het ongewijzigd overnemen van een horecabedrijf is de beginselaanvraag gratis. De Toetsingscommissie Horecabestemmingen stelt vast of er sprake is van een overname.

Hoelang duurt het?

De behandeling van uw verzoek duurt 2 tot 4 weken. De gemeente bespreekt de beginselaanvragen elke 2 weken in de Toetsingscommissie Horecabestemmingen.

Contact

Wilt u meer informatie over regels, vergunningen en procedures om een bedrijf te starten? Neem dan contact op met het Ondernemersportaal, of ga naar de Horecabalie in het Stadhuis.

      Horecawijzer

      Is dit niet wat u zocht? Vul dan de Horecawijzer in en zie direct wat u nodig heeft.