Vergunning voor optreden als straatartiest aanvragen

Wilt u als straatartiest optreden? Bijvoorbeeld als muzikant, acrobaat, tekenaar of portrettekenaar? Vaak heeft u een vergunning nodig.

Voorwaarden

U hoeft géén vergunning aan te vragen als u aan alle volgende voorwaarden voldoet:

 • u treedt met niet meer dan 3 personen op
 • u gebruikt geen draaiorgels, geluidsversterkende apparatuur of slaginstrumenten (zoals trommels en bongo's)
 • de activiteit duurt niet langer dan 30 minuten
 • de activiteit vindt plaats tussen 8.00 en 21.00 uur en op zondag tussen 13.00 en 21.00 uur

Meld uw optreden altijd vooraf bij het politiebureau in de buurt of wijk waarin u wilt optreden.

Op bepaalde plekken en tijden is het altijd verboden om op te treden. Voor deze plekken kunt u geen vergunning aanvragen. De precieze plekken staan in het Uitvoeringsbesluit bij de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor Den Haag (RIS 258420).

  Krijgt u toestemming om te mogen optreden? Zorg dat u de vergunning bij u heeft tijdens uw optreden. U moet dit bewijs altijd kunnen laten zien.

  Optreden in Scheveningen

  Wilt u in Scheveningen als straatartiest optreden? Neem dan vooraf telefonisch contact op met het politiebureau in Scheveningen via het landelijke nummer 0900 - 88 44. Om als straatartiest te mogen werken, moeten uw persoonsgegevens bekend zijn bij de politie. De plekken waar u in Scheveningen op mag treden, staan in het Uitvoeringsbesluit bij de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor Scheveningen (RIS 161414).

  Aanvragen

  Wilt u een vergunning om op te mogen treden als straatartiest? Op dit moment kunt u die niet aanvragen bij de gemeente. Meld u bij het politiebureau van het stadsdeel waar u wilt optreden.

  Kosten

  Gratis.

  Hoelang duurt het?

  U krijgt binnen 8 weken bericht over uw aanvraag.

  Heeft u zich opgegeven bij de politie in Scheveningen voor een optreden in de badplaats? Dan wordt u gebeld voor een afspraak. U hoort dan of uw aanvraag is goedgekeurd en wanneer u uw toestemmingsbewijs kunt ophalen.

  In verband met de schadelijke gevolgen voor het dierenwelzijn, is de gemeente geen voorstander van het inzetten van dieren zoals roofvogels en uilen bij evenementen en optredens.