Adviseurs voor vve’s

Koopt u een appartement of boven- of benedenwoning, dan wordt u via de Vereniging van Eigenaren (vve) mede-eigenaar van het gebouw waar uw woning in zit. De gemeente ondersteunt vve’s met informatie, advies en subsidies.

De vve-adviseurs van de gemeente Den Haag helpen u met gratis onafhankelijk advies en begeleiding. Denk aan het opstarten of organiseren van een vve. Ook geven de adviseurs technische, financiële en juridische ondersteuning. Bijvoorbeeld welke wetten en regels er zijn. En ze helpen met vragen over onderhoud en het besparen van energie.

Vve opstarten en organiseren

De leden van de vve kiezen uit hun midden het bestuur. Alle leden nemen samen besluiten. Het bestuur voert die uit. Het is ook mogelijk om de uitvoering uit te besteden aan een bedrijf, bijvoorbeeld een makelaarskantoor. Dat bestuurt dan de vve in opdracht van de leden.

Voor belangrijke beslissingen moet de vve goed werken. Denk hierbij aan onderhoud of energiebesparing. Zo moet er een bestuur zijn benoemd. En de ledenvergadering moet minimaal één keer per jaar samenkomen. Is dat niet het geval, dan moet dat eerst worden geregeld.

Heeft uw vve alles op orde en voldoet u aan alle wetten en regels? Controleer dit met de Begin link: Vve oké-test, einde link. . De gemeente kan contact met u opnemen om de resultaten van de test te bespreken.

Bij aankoop van uw woning krijgt u van de notaris een splitsingsacte en een modelsplitsingsreglement. In deze twee documenten staat waar iedereen zich aan moet houden. Voorbeelden van de modelreglementen staan op de Begin externe link: website van vve-belang(Externe link), einde externe link..

Meer informatie over vve’s en wet- en regelgeving staat op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link. en Begin externe link: belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis(Externe link), einde externe link..

Snel energie besparen

De gemeente biedt verschillende middelen aan om eenvoudig energie te besparen. Dat kan bijvoorbeeld met tochtstrips, radiatorfolie of LED-verlichting. U krijgt die gratis of met korting. Ga voor meer informatie over de direct bespaar acties naar de Begin externe link: website van Duurzame Stad(Externe link), einde externe link..

Isoleren, zonnepanelen of warmtepomp

Dubbelglas of dakisolatie zijn energiebesparende aanpassingen die zorgen voor lagere energiekosten en meer woonplezier. Ook maatregelen als een groen dak, zonnepanelen of warmtepomp kunnen helpen.

Een adviseur van de gemeente kan naar een informatiebijeenkomst van de vve komen. De adviseur legt dan uit wat de mogelijkheden zijn om samen energie te besparen of te verduurzamen. Dat kan onder meer gaan over hoe u het appartementencomplex aardgasvrij kunt maken.

Weet u niet waar of hoe u moet starten? Dan kan een vve-adviseur van de gemeente het gebouw onderzoeken en een advies geven over wat er mogelijk is. Doe hiervoor de gratis energiescan van de gemeente op de Begin externe link: website van Duurzame Stad(Externe link), einde externe link..

Onderhoud

Een Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan (MDOP) beschrijft hoe uw vve het gebouw wil onderhouden én energie bespaart. Er staat in hoe onderhoud de komende jaren wordt opgepakt en welke maatregelen de vve neemt voor de isolatie van bijvoorbeeld het dak of de ramen. Zo’n plan is handig bij ingrijpende en vaak dure aanpassingen. Adviseurs kunnen uw vve helpen bij het maken van een MDOP.

Subsidies en leningen

Voor vve’s die energie willen besparen of verduurzamen zijn verschillende subsidies en andere regelingen beschikbaar van de gemeente, de Rijksoverheid en andere partijen. Problemen met aanvragen? Een vve-adviseur kan u helpen. Een overzicht van subsidies en regelingen staat op de Begin externe link: website van Duurzame Stad(Externe link), einde externe link..

Contact

Heeft u een vraag voor de vve-adviseurs? Bel de gemeente via 14070 of Begin externe link: vul het contactformulier in(Externe link), einde externe link..

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070