Huwelijk of geregistreerd partnerschap melden
Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in Den Haag? Dan moet u dit eerst melden bij de gemeente. Vroeger heette dit ‘in ondertrouw gaan’.
Voorwaarden
U moet allebei 18 jaar of ouder zijn om te kunnen trouwen of een partnerschap aan te gaan.
- U kunt de melding maximaal 1 jaar en minimaal 3 weken voor de datum van de ceremonie doen.
- U kunt online melding doen als u beiden bent ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP). Daarnaast moet u alle benodigde documenten hebben.
- U kunt uw voornemen om te trouwen bij elke gemeente melden. U kunt dit het best doen in de gemeente waar u gaat trouwen of uw partnerschap aangaat.
Nodig bij uw melding
Document | Wanneer nodig? | Toelichting |
---|---|---|
Een kopie van een geldig identiteitsbewijs | Altijd | Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs |
Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de getuigen * | Altijd | Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs |
Een echtscheidingsakte of akte van ontbinding van een geregistreerd partnerschap of een overlijdensakte | Als u eerder gehuwd bent geweest/ partnerschap hebt gehad en de akte nog niet is geregistreerd in de BRP | De akte vraagt u aan in de gemeente waar u toen bent getrouwd/partnerschap bent aangegaan. De overlijdensakte vraagt u aan in de gemeente waar uw partner is overleden |
Een recent afschrift van uw geboorteakte | Als de geboorteakte nog niet is geregistreerd in de BRP | In uw geboorteakte staan de gegevens van uw ouders. Deze akte vraag u aan in de plaats waar u bent geboren. |
Verklaring van woonplaats, nationaliteit en van burgerlijke stand | Als u of uw partner in het buitenland woont | De verklaring vraagt u aan in uw huidige woonplaats |
Akkoordverklaring vrije locatie | Als u wilt trouwen op een vrije locatie |
* Bij uw huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. De getuigen tekenen allemaal voor beide partners. Alle getuigen moeten meerderjarig zijn. Ze moeten persoonlijk aanwezig zijn tijdens de ceremonie. De gemeente levert geen getuigen.
Twijfelt u of alle benodigde documenten compleet en juist zijn? Controleer deze dan in MijnOverheid.nl. Ontbreken daar de gegevens van uw ouders en/of die van uw (ex-)partner? Maak dan een afspraak bij de gemeente waar u staat ingeschreven om deze gegevens te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Bent u in Den Haag ingeschreven, kijk dan op de pagina Buitenlandse documenten registreren in de BRP.
Melden
Om uw huwelijk of partnerschap te melden, gebruikt u het afsprakensysteem (het Trouwloket). Hierin kunt u de datum en uw voorkeuren vastleggen. Ook kunt u hierin de nodige documenten uploaden.
U kunt uw voornemen digitaal melden als u allebei bent ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP).
Voordat u de melding doet, moet u eerst weten waar en wanneer u de plechtigheid wilt houden. En welke trouwambtenaar u graag heeft.
In de agenda kunt u bekijken welke datums vrij zijn. De datum vastleggen doet u bij stap 3 in het Trouwloket.
Doorloop stappen 1 tot en met 3 hieronder. Voor de kosten krijgt u een factuur.
-
- Vul het digitale formulier helemaal in. Houd hiervoor uw gegevens en die van uw ouders en de getuigen bij de hand (bijvoorbeeld geboortedatum, geboorteplaats).
- Print het formulier en onderteken het allebei.
- Scan het getekende document in. Doe dat in 1 bestand, hierin kunt ook foto's zetten.
- Upload het gescande document bij het boeken van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.
-
Ga naar het Trouwloket:
- De 1e mogelijkheid om te boeken is over 3 weken, gerekend vanaf nu.
- Kies de soort ceremonie: regulier, eenvoudig of kosteloos. Let op: voor het eenvoudig of gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn de wachttijden vaak lang.
- Reserveer uw trouwdatum en trouwlocatie en geef uw voorkeuren voor een trouwambtenaar op. Zijn uw voorkeuren niet beschikbaar, dan krijgt u automatisch een andere trouwambtenaar. Hierover wordt vooraf niet gecommuniceerd.
Upload de volgende documenten:
- Het volledig ingevulde en ondertekende formulier Melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap.
- Kopieën van de geldige identiteitsbewijzen van u, uw partner en de getuigen.
- Eventueel de akkoordverklaring vrije locatie. U kunt ook een foto van de documenten maken en die uploaden.
-
U krijgt binnen een paar minuten een automatische bevestiging. Heeft u deze na 10 minuten nog niet ontvangen? Ook niet in uw spamfolder? Dan is de melding niet gelukt. Probeer het dan nog een keer.
Na ongeveer 1 week krijgt u nog een bevestiging van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Ontbreken er documenten of heeft u de melding niet helemaal ingevuld? Dan wordt uw aanvraag afgekeurd.
Uw trouwambtenaar
U krijgt de trouwambtenaar ongeveer 3 weken voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap officieel toegewezen. Daarna neemt hij of zij zo snel mogelijk contact met u op. Bij een gratis of eenvoudige ceremonie neemt de trouwambtenaar geen contact op.
Goed om te weten
- Bloedverwanten in de 1e, 2e, 3e of 4e graad mogen niet met elkaar trouwen. Dat zijn bijvoorbeeld: (groot-)ouders, (klein-)kinderen, broer en zus, neef en nicht, neef en neef, nicht en nicht, oom en nicht, oom en neef, tante en nicht of tante en neef. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk.
- Wilt u dat de gemeente straks voor u de naam van uw echtgenoot of partner gebruikt? Kijk dan bij Verandering naamgebruik aanvragen.
- Woont 1 van u in het buitenland? Bel met 14070 voor meer informatie.
- Staan beide partners niet ingeschreven in een Nederlandse gemeente en hebben beide partners niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u niet trouwen in Nederland.
- Woont u allebei in het buitenland, maar heeft 1 van u beiden de Nederlandse nationaliteit? En wilt u in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u dit eerst melden bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente. Kijk hiervoor op Huwelijk voor Nederlanders die in het buitenland wonen melden.
- Bent u in Nederland geboren en heeft u hier altijd gewoond? Dan zijn uw gegevens meestal bekend in de BRP. Bent u niet in Nederland geboren of heeft u hier niet altijd gewoond? En zijn niet al uw gegevens bekend in de BRP? Dan moet u uw buitenlandse documenten eerst laten registreren in de BRP.
- Voor een plechtigheid op een vrije locatie heeft u een akkoordverklaring nodig. Lees meer op de pagina Trouwen op een vrije locatie.
- Bent u onder curatele gesteld? Dan heeft u eerst toestemming nodig van de curator.
Kosten
Uw voornemen melden is gratis. Voor de ceremonie verschillen de kosten per locatie. Lees meer over de trouwlocaties.
Contact
Videobellen voor vragen
Heeft u vragen over uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap in Den Haag? Dan kunt u videobellen met de gemeente. Dit kunt u doen met uw computer, tablet of smartphone met internet.
Hoe werkt het?
- U maakt een afspraak via de knop Maak een afspraak voor videobellen.
- U ontvangt een e-mail met de bevestiging en een beveiligde link voor videobellen.
- Op de afgesproken tijd en datum klikt u op de beveiligde link om het videogesprek te starten.
- De link kunt u openen met uw computer, tablet of smartphone met internet.