Geregistreerd partnerschap in huwelijk omzetten

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Dit kunt u laten doen op een gemeentelijke of vrije trouwlocatie of aan de balie van Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg.

Voorbereidend gesprek

Voordat u uw geregistreerd partnerschap om gaat zetten in een huwelijk, heeft u een voorbereidend gesprek met de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Maak een afspraak voor het voorbereidend gesprek.

Maak een afspraak

Meenemen naar afspraak

 • Een legitimatiebewijs van u en uw partner.
 • Een recent afgegeven afschrift van de akte van geregistreerd partnerschap.
 • Woont 1 van de partners in het buitenland? Dan heeft u ook een recent afgegeven verklaring van domicilie, nationaliteit en burgerlijke staat van deze partner nodig.

Kosten

 • U zet uw partnerschap om aan de balie: € 148,35 in 2020.
 • U zet uw partnerschap om op een trouwlocatie: zie de kosten per trouwlocatie.

Op Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg kunt u pinnen en contant betalen.

Op een trouwlocatie of aan de balie

 1. Omzetting op een trouwlocatie

  • Bij het voorbereidend gesprek kunt u een afspraak maken op welke dag de omzetting zal plaatsvinden.
  • Tijdens het voorbereidend gesprek worden de details van de huwelijksceremonie besproken.
 2. Omzetting aan de balie

  • Als tijdens het voorbereidend gesprek de documenten in orde zijn en u bent beiden aanwezig, vindt de omzetting direct aan de balie plaats. U hoeft dan niet apart voor de omzetting een afspraak te maken.

Beide partners wonen in het buitenland

Wonen u én uw geregistreerd partner in het buitenland? En heeft 1 van u de Nederlandse nationaliteit? Dan regelt afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag uw omzetting. Belt u met het klantcontactcentrum om uw naam, de naam van uw partner, uw e-mailadres en uw (buitenlandse) telefoonnummer door te geven. Vanuit Nederland belt u 14070. Vanuit het buitenland +3170 353 30 00.

Na ontvangst van uw verzoek neemt deze afdeling zo snel mogelijk contact met u op om aan te geven welke documenten nodig zijn voor de omzetting.