Geluidwerende maatregelen aanvragen

Woont u aan een drukke weg en zorgt dit voor te veel geluid in uw woning? Dan komt u misschien in aanmerking voor gratis woningverbeteringen. Uw huis wordt dan geïsoleerd tegen te veel geluid van het verkeer. Voor woningen die hiervoor in aanmerking komen is de gemeente de actie ‘woningverbetering verkeersgeluid’ gestart.

U leest hier hoe deze actie werkt, of uw woning in aanmerking komt en de antwoorden op veel gestelde vragen.

Kan ik meedoen aan de actie?

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft bepaald welke woningen in Den Haag in aanmerking komen voor verkeersgeluidwerende maatregelen. Komt uw woning in aanmerking? In dat geval betaalt de gemeente de kosten hiervoor. U ontvangt hierover automatisch een brief met een aanbod van de gemeente. U hoeft zelf niets te doen.

Bekijk de animatie voor meer informatie:

Animatie Verkeersgeluid (YouTube kanaal van de gemeente)

Voorwaarden

Om mee te kunnen doen met de actie gelden deze voorwaarden:

  • Uw woning is vóór 1 maart 1986 gebouwd. De weg die voor te hoge geluidsoverlast zorgt, moet ook vóór 1 maart 1986 zijn aangelegd.
  • De geluidssterkte aan de buitenkant van uw woning is hoger dan wettelijk toegestaan.

Woningverbetering

Komt uw woning in aanmerking en u heeft zich aangemeld? Dan komt een adviseur in opdracht van de gemeente kijken welke verbeteringen nodig zijn.

De meest voorkomende verbeteringen

  • Dubbelglas in ramen en buitendeuren van woonkamers, slaapkamers en keukens groter dan 11 vierkante meter.
  • Kieren langs kozijnen dichtmaken met isolerend materiaal.
  • Houten gevels isoleren. Soms wordt het dak ook geïsoleerd.

Elke geïsoleerde ruimte krijgt een ventilatie die het geluid van buiten dempt.

Bij het onderzoek aan uw woning noteert de adviseur de verbeteringen aan de woning. U kunt niet zelf kiezen welke verbeteringen worden uitgevoerd of op welke manier.

Hoelang duurt het

Vanaf het moment dat u de eerste brief heeft gekregen tot het einde van de werkzaamheden moet u rekening houden met een periode van 2 jaar.

Kosten

De gemeente betaalt het onderzoek en de verbeteringen. Er zijn een paar uitzonderingen:

Er is achterstand met onderhoud

Soms komt het voor dat er iets kapot is aan uw woning, bijvoorbeeld een rot raamkozijn. Dit betekent dat uw woning te lang geen onderhoud heeft gehad. Het werk kan niet beginnen voordat dit is gerepareerd. U moet de kosten hiervan zelf betalen. Daarvoor krijgt u een rekening van de gemeente. Die moet u betalen voordat de aannemer begint met de verbeteringen van de actie ‘woningverbetering verkeersgeluid’.

U stopt met deelname aan de actie na ondertekening van de overeenkomst

Om alle afspraken vast te leggen maken we een overeenkomst. Als u deze ondertekent, gaan we ervan uit dat de verbeteringen ook worden uitgevoerd. Besluit u dan nog om niet mee te doen, dan krijgt u een rekening voor de kosten die de aannemer al heeft gemaakt.

Energiebesparing gelijk mee laten uitvoeren

Met geluidsisolatie bespaart u ook energie doordat de warmte binnen blijft. U kunt ervoor kiezen om de delen van uw woning die niet voor geluidsisolatie in aanmerking komen toch te laten isoleren om energie te besparen. Bespreek de mogelijkheden met een adviseur van een Hou van je Huis-informatiepunt voor gratis advies en begeleiding. De energiebesparende verbeteringen betaalt u zelf.

Er zijn ook gratis acties om energie te besparen:

Contact

Heeft u vragen over de actie ‘woningverbetering verkeersgeluid’? Stuur dan een e-mail naar woningverbeteringverkeersgeluid@denhaag.nl.