Geluidwerende maatregelen aanvragen

Woont u aan een drukke weg en zorgt dit voor geluidsoverlast? Dan komt u misschien in aanmerking voor geluidwerende maatregelen. Met geluidwerende maatregelen wordt uw huis geïsoleerd tegen geluidsoverlast van verkeerslawaai.

Wat zijn de mogelijkheden?

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft bepaald waar woningen staan die in aanmerking komen voor geluidwerende maatregelen. De gemeente Den Haag heeft die woningen op een lijst gezet. Deze lijst heet de A-lijst. In de 1e stap van de online aanvraag kunt u checken of uw woning op de A-lijst staat.

Als uw woning op de A-lijst staat en het geluidniveau binnen hoger is dan 43 decibel (dB), kunnen maatregelen worden aangebracht om dit niveau terug te brengen tot maximaal 38 dB. Als er al geluidwerende maatregelen zijn aangebracht of als het binnenniveau onder de 43 dB is komt uw huis niet in aanmerking voor extra maatregelen.

  • Projecten: de gemeente wijst jaarlijks een aantal projecten aan die als geheel worden aangeschreven om deel te nemen aan het saneringsproject. Als de eigenaar geïnteresseerd is meldt hij/zij dit bij de gemeente. De gemeente maakt een bouwkundige opname van de woningen, besteedt aan en laat na toestemming van de eigenaar de werkzaamheden uitvoeren.
  • Individueel: heeft u last van het verkeerslawaai en wilt u geluidsisolatie (laten) aanbrengen? Dan kunt kijken of uw woning op de A-lijst staat. Als uw woning in aanmerking komt, kunt u het aanvraagformulier invullen.

Wat gebeurt er bij het toepassen van geluidsisolatie?

De gevels die teveel verkeerslawaai doorlaten worden bouwkundig aangepast:

  • Kozijnen, ramen en deuren (woonkamers, slaapkamers en keukens groter dan 11 vierkante meter) kunnen worden aangepast door geluidsisolerende beglazing en naad- en kierdichting aan te brengen.
  • Panelen en daken worden geïsoleerd.
  • Elk vertrek moet worden voorzien van een geluiddempende ventilatievoorziening.

Kosten

Gratis.

Hoelang duurt het?

De gemeente neemt binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag contact met u op.

Aanvragen

Vul het formulier in om te controleren of uw woning in aanmerking komt voor geluidwerende maatregelen.

  • De gemeente schakelt een architect in die een bouwkundige opname maakt van de woningen en aanbesteedt.
  • De gemeente biedt u een overeenkomst aan waarin de werkzaamheden staan beschreven en wat u eventueel zelf zal moeten bijdragen. Deze eigen bijdrage zal alleen gelden voor achterstallig onderhoud dat gedaan moet zijn voor de voorzieningen kunnen worden aangebracht.
  • Als u akkoord gaat met de overeenkomst tekent u deze en zal de gemeente de werkzaamheden laten uitvoeren.

Aanvraag doen