Subsidies en fondsen voor sportverenigingen

Verenigingen kunnen bij de gemeente diverse subsidies en vergoedingen aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld voor een renovatie van uw kantine of een jubileum van uw vereniging. Daarbij zijn er ook verschillende fondsen waar u een aanvraag kan indienen.

De fondsen zijn onafhankelijk, de gemeente heeft dus geen invloed of bemoeienis bij aanvragen.

Investeringssubsidie Accommodaties Sportverenigingen (IAS)

Sportverenigingen zijn verantwoordelijk voor het goed onderhouden van hun eigen clubgebouw en kleedruimtes. Hiervoor heeft de vereniging inzet van vrijwilligers en financiële middelen nodig. Hiervoor kan een vereniging de subsidieregeling ‘Investering Accommodaties Sportverenigingen’ (IAS) aanvragen.
Deze regeling geldt voor de primaire sportvoorzieningen (zoals kleedkamers) en voor de maatschappelijke verbreding van de voorziening. De vereniging mag de subsidie ook gebruiken voor het uitvoeren van regulier en achterstallig onderhoud en kleinere aanpassingen. Voor duurzame (energiebesparende) voorzieningen is nu de extra mogelijkheid om een gemeentelijke bijdrage te ontvangen.

Alle documenten inclusief aanvraagformulieren en subsidievoorwaarden zijn te vinden op de speciale IAS-pagina.

Jubilea sportverenigingen

Viert uw vereniging binnenkort haar jubileum? Neem dan contact op met verenigingsondersteuning om aanspraak te kunnen maken op onderstaande vergoeding.

Elke Sportvereniging krijgt een subsidie uitgekeerd die gebaseerd is op het aantal jubileumjaren. Dus bij een 25-jarig bestaan, en meervoud hiervan, ontvangt de sportvereniging € 10 per bestaansjaar.

Jubileum Vergoeding
25 jaar € 250
50 jaar € 500
75 jaar € 750
100 jaar € 1.000
125 jaar € 1.250
150 jaar € 1.500
175 jaar € 1.750
200 jaar € 2.000

Daarnaast krijgen sportverenigingen met meer dan 100 leden nog een extra subsidietoekenning op basis van het aantal leden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet een sportvereniging hebben deelgenomen aan het vitaliteitsonderzoek.

U vraagt de vergoeding aan met het volgende formulier:

Aanvraagformulier subsidieregeling Jubilea van Sportverenigingen Den Haag 2020 (PDF, 233,8 kB)

Serviceteams

Sportverenigingen kunnen een aantal keer per jaar gratis gebruikmaken van een Serviceteam. Een Serviceteam kan worden ingezet voor:

  • een grote schoonmaak van het kleedgebouw
  • schilderwerk in kantines en kleedgebouwen, zowel binnen als buiten
  • allerlei onderhoudswerkzaamheden, zoals klein timmerwerk, het nalopen van hang- en sluitwerk en het schoonmaken van reclameborden

Afhankelijk van de klus komen de medewerkers van het Serviceteam 1 of meer dagen bij uw vereniging werken. Meestal nemen zij zelf de benodigde materialen mee. Bij groter kluswerk (zoals het bouwen van een afdak) is het de bedoeling dat de vereniging zelf voor de materialen zorgt.

Wilt u gebruik maken van het Serviceteam? Neem dan contact op met Gerard van den Ende van de afdeling Helpende Handen van de gemeente via helpendehanden@denhaag.nl of telefoon (070) 353 72 13 (op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur).

Het Serviceteam staat voor u klaar. Foto: Gemeente Den Haag
Het Serviceteam staat voor u klaar. Foto: Gemeente Den Haag

Fondsen

Als sportvereniging in Den Haag kunt u bij verschillende fondsen terecht voor extra financiële middelen voor specifieke projecten. Bekijk het overzicht van fondsen.

Meer informatie

Heeft u een vraag of komt er een uitdaging op uw vereniging af? Of heeft u behoefte aan advies over een specifiek onderwerp? Neem dan contact op met 1 van de sportconsulenten.

Gepubliceerd: 1 januari 2020Laatste wijziging: 15 juli 2021