Opknappen Willem Beukelszoonplein

Het Willem Beukelszoonplein is een van de meest karakteristieke stukjes van Scheveningen-Dorp. Pas geleden knapten actieve bewoners en de gemeente het plein helemaal op. En werd het plein groener.

‘Er kwamen veel aanvragen uit de buurt voor meer groen op dit plein’, vertelt Ron, de groenbeheerder van stadsdeel Scheveningen. Daar kon hij zich wel in vinden, maar hier hangt ook een financieel plaatje aan. Zaak dus, om alle wensen goed te verzamelen en te kijken wat haalbaar was. Er kwam een werkgroep met Ron, wegbeheerder Casper en 2 enthousiaste bewoners.

3 bewoners op het Willem Beukelszoonplein

1 van die bewoners is Maarten. Hij weet nog goed hoe het idee begon. ‘Toen begin 2020 corona uitbrak, raakten we in de buurt met elkaar in gesprek over wat we met het plein konden doen. Ik stapte daarna op de gemeente af.’

Maarten kreeg het advies om een buurtparticipatieproject op te starten. Bewoner Sebastiaan hield daarbij. ‘Ik bracht de wensen van de mensen in de buurt in kaart. En om alles duurzaam te doen wilden we zoveel mogelijk spullen opnieuw gebruiken.’

Een zieke boom moest weg, maar daar kwam een appelboom voor terug. De bloemen moesten goed zijn voor bijen en vogels. Een ontwerpbureau tekende 3 ontwerpen waaruit bewoners konden kiezen.

Goede samenwerking

De samenwerking tussen de bewoners en de gemeente ging prima, vinden ze allemaal. ‘De bewoners dachten en ontwikkelden mee. De betrokkenheid was groot. Ik ben er trots op, vertelt Ron.’ Dat vindt Casper ook.

Het werk duurde een kleine 2 maanden. Tijdens het werk hadden we veel contact met bewoners. Sommige dingen waren haalbaar en andere niet. Iedereen was heel realistisch, dus een dikke pluim.

En de bewoners zelf? ‘Die zijn het stadsdeelkantoor enorm dankbaar’, vertellen Maarten en Sebastiaan.

Bewoners zetten 6 grote regentonnen neer om het groen te kunnen besproeien. Voor de verzorging van het plein steken ze samen de handen uit de mouwen. ‘We hebben afgesproken om met elkaar het plein te onderhouden. Het onkruid te wieden, te schoffelen en water te geven. Het opknappen van het plein maakte ook de banden tussen bewoners sterker, vertelt Jeroen.

Gulden Klinker

In 2023 won het Willem Beukelszoonplein een Gulden Klinker. Lees meer over deze en andere winnaars op de Begin externe link: website van Het Haagse Groen(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070