Wijkagenda’s Leidschenveen-Ypenburg

In de wijkagenda’s staan de belangrijkste thema’s en acties voor iedere wijk. Deze kiezen de bewoners, ondernemers en anderen uit de wijk samen met de gemeente. Zij voeren de acties 4 jaar lang samen uit.

De vastgestelde thema’s voor Leidschenveen voor 2023-2027:

Het winkelcentrum is belangrijk in Leidschenveen. Het zou de plek moeten zijn waar jong en oud komt en elkaar ontmoet. Er zijn geen mogelijkheden om evenementen te organiseren. En geen goede horecavoorzieningen. Dit draagt niet bij aan de verblijfskwaliteit en sfeer.

Acties

  1. Het organiseren van meer activiteiten en evenementen.
  2. Het maken van goede mogelijkheden (bijvoorbeeld een stroomkast) om evenementen te kunnen organiseren.
  3. Het onderzoeken of de verblijfskwaliteit van het winkelcentrum beter kan. Bijvoorbeeld door een speeltuin.

De wijk bestaat 20 jaar. Toch heeft de wijk nog weinig gezelligheid. De mensen wonen er, maar komen niet echt samen. Voor een wijk met meer dan 20.000 inwoners heeft de wijk weinig plekken om makkelijk samen te komen. Een ontmoetingsplek zorg ervoor dat mensen minder anoniem zijn en zich goed voelen.

Acties

  1. Het samenbrengen van partijen en bewoners rondom het onderwerp cultuur en ontmoeten.
  2. Het organiseren en aanmoedigen van culturele activiteiten.
  3. De mogelijkheden onderzoeken voor het maken van een ontmoetingsplek voor dans, cultuur, jeugd, muziek en horeca.

Voor veel mensen had de lockdown in coronatijd grote gevolgen. Dit geldt vooral voor jongeren. De sluiting van de scholen en ontmoetingsplekken (sportclubs) hadden veel invloed op hun leven. Uit onderzoek blijkt dat het mentaal geluk van jongeren lager is vergeleken met andere leeftijdsgroepen. Wat voor invloed dit heeft op langere tijd is niet bekend. Dat maakt dat extra aandacht geven aan de kwetsbare jongeren nodig is. Zeker omdat er veel jongeren wonen.

Acties

  1. Het bereiken van nog meer kwetsbare jongeren en het in beeld krijgen van wat ze nodig hebben.
  2. Bijzondere aandacht voor kwetsbare meiden die meer geneigd zijn zich terug te trekken.
  3. Helpen bij de samenwerking tussen scholen, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), welzijnswerk, politie, gemeente en gemeenten in de buurt. En als dat kan verbeteren.
  4. Aandacht voor de talenten van jongeren en hen kansen bieden zich te ontwikkelen.

De vastgestelde thema’s voor Vlietzoom voor 2023-2027:

Leidschenveen-Ypenburg loopt tot aan de Vliet, waar het Haagse gebied Vlietzoom heet. Het bleef het grootste deel buiten de plannen. De belangrijkste verandering was de aanleg van de Rotterdamsebaan met het Molenvlietpark en de fietsverbinding. Bewonersorganisaties, sportverenigingen en andere belangenbehartigers, samen de ‘Vlietzoom Alliantie’, zijn zich steeds meer als Haags gaan zien. Ook zijn ze op de belangrijke cultuurhistorische waarde, de scholen, de zorginstellingen, de groen-blauwe zone en de belangrijke economische functies gaan wijzen.

De bedrijventerreinen zien ook kansen voor vernieuwing en modernisering om beter in te kunnen spelen op wat de regio nodig heeft. De belangen lopen hierin uiteen. Daarom is er onder leiding van de provincie Zuid-Holland een Toekomstbeeld Vlietzone. Dit is voor het hele traject van Leiden tot Delft. Pas geleden behandelden de Provinciale staten het Ambitiedocument Vlietzone. Dit werd met goedkeuring ontvangen Wel werd duidelijk dat het een 1e stap is.

Acties

  1. In overleg met de provincie werken de gemeente en andere gemeenten aan een vervolg.
  2. Samen met de Vlietzoom Alliantie en anderen brengt de gemeente de kansen voor sport, cultuur en ontspanning in de Vlietzoom beter onder de aandacht.

De leefbaarheid op en om het bedrijventerrein staat onder druk. Zo is er stank- en geluidsoverlast van harde muziek uit auto’s, feesten op het terrein en afval. Ook rijdt het verkeer langs de Westvlietweg/Jan Thijssenweg te hard. En denken bewoners dat er dingen die niet mogen. Vooral de verkeersveiligheid door het aan en afrijden van zwaar verkeer geeft bewoners zorgen. Ook is er geen ruimte voor voetgangers.

Acties

  1. Ondernemers, politie en gemeente werken samen om de veiligheid en veiligheidsbeleving te verbeteren. Dit volgens het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).
  2. Samen met de provincie en de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Rijswijk start een verkeerskundig onderzoek naar het ontlasten en verbeteren van de verkeersveiligheid van de Westvlietweg.

De vastgestelde thema’s voor Ypenburg voor 2022-2026:

Bewoners vinden een schone wijk belangrijk en werken daar actief aan mee. Ze ruimen zwerfafval op en doen meldingen bij de gemeente. Een van de grootste ergernissen is zwerfafval. Vooral bij scholen, het winkelcentrum en in de buurt van een fastfoodrestaurant. Dat geldt ook voor het niet opruimen van hondenpoep.

Acties

  1. Het steunen en helpen van bewoners, jongeren en kinderen die actief willen meedoen aan het schoonhouden van de wijk.
  2. Het organiseren van opruimacties waarbij bewoners in hun wijk grofvuil en chemisch afval kunnen inleveren.
  3. Zorgen dat bewoners en jongeren om geen zwerfafval achterlaten, door langs de bekende ‘zwerfafvalroutes’ met ze te praten.
  4. Het organiseren van een hondenpoepactie om hondenpoepoverlast te voorkomen.

Bewoners willen graag een groen Ypenburg. Groen zorgt voor een gezonde en aantrekkelijke wijk. En voor beschutting en voedsel voor vogels, insecten en andere dieren. Ook houdt het groen water vast en zorgt het voor verkoeling tijdens warme dagen. Meer groen en goed onderhoud vinden bewoners belangrijk.

Acties

  1. Bewoners en ondernemers informeren over de voordelen van het groener maken van de tuinen en eigen ruimte.
  2. Het groener maken van de buitenruimte met aandacht voor het verbeteren van het aantal soorten planten en dieren.
  3. Planten beschikbaar stellen in ruil voor tegels (Operatie Steenbreek).

Ypenburg mist ontmoetingsplekken waar ruimte is voor cultuur en horeca. Dit is een groot gemis onder jong en oud. Gezellige plekken kunnen helpen bij onderling contact en de leefbaarheid. In sommige straten en buurten organiseren bewoners activiteiten met en voor elkaar en is het onderlinge contact goed. In andere delen is er weinig of minder goed contact. Dit leidt soms tot spanningen.

Acties

  1. Onderzoeken waar ontmoetingsplekken (cultuur en horeca) kunnen komen.
  2. De kwaliteit van het winkelcentrum verbeteren, zodat de sfeer verbetert.
  3. Onderzoeken of lege winkels in het winkelcentrum tijdelijk kunnen worden ingevuld.
  4. Bewoners (jong en oud) en ondernemers helpen bij het organiseren van activiteiten voor en met elkaar.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070