Opvanglocatie SoZa
Bij opvanglocatie SoZa (oude gebouw ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wonen tijdelijk 400 Oekraïense vluchtelingen. De gemeente gaat het gebouw in de toekomst gebruiken voor andere groepen mensen.
Hier nam het college op 8 juli 2025 een definitief besluit over. Het gaat om 3 groepen:
- 300 asielzoekers. Dit zijn mensen die een asielaanvraag in Nederland hebben gedaan. Zij wachten op het besluit of zij mogen blijven. Deze mensen hebben verschillende achtergronden.
- 150 statushouders. Dit zijn mensen die asiel hebben gekregen en een verblijfsvergunning hebben.
- 150 mensen uit gezinnen met kinderen onder de 18 jaar die tijdelijk geen woning hebben. Dit zijn ongeveer 50 tot 60 gezinnen. De gemeente geeft hen onderdak zodat zij vanuit een veilige plek naar een nieuwe woning kunnen zoeken.
De nieuwe groepen komen waarschijnlijk begin 2026 in SoZa wonen. De Oekraïense bewoners krijgen dan een andere plek. Het gebouw kan gebruikt worden tot eind 2027. De tijdelijke opvang zorgt niet voor vertraging van de plannen voor deze locatie.
Meer informatie over deze toekomstplannen leest u op de pagina Begin externe link: Herontwikkeling voormalig ministerie Sociale Zaken (SoZa)(Externe link), eind externe link..
Opvang voor verschillende groepen
Opvanglocatie SoZa ligt in de Anna van Hannoverstraat 6. Het gebouw was vroeger van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. SoZa is groot en er zijn verschillende verdiepingen. Hierdoor is het geschikt om verschillende groepen mensen tijdelijk op te vangen of woonruimte aan te bieden. Bijvoorbeeld mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Of bewoners van Den Haag die door moeilijke situaties even geen plek hebben om te wonen.
In SoZa wonen mensen in aparte woonblokken. Er is genoeg ruimte voor bewoners om samen te komen.
Reacties uit de buurt meegenomen in het definitieve besluit
Tijdens een buurtgesprek, via 2 inloopspreekuren en via e-mail konden bewoners en andere betrokkenen vragen stellen, zorgen delen en ideeën geven. Op basis van de reacties heeft het college een aantal aanvullende maatregelen opgenomen in het besluit. Dit gaat onder meer om de volgende punten:
- Verlichting en veiligheid: er wordt onderzocht hoe de buitenruimte rondom station Laan van Nieuw Oost Indië beter kan, bijvoorbeeld door meer verlichting.
- Bereikbaarheid: goed contact tussen de locatie en bewoners is erg belangrijk voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Daarom krijgen alle bewoners als de 1e nieuwe bewoners er zijn, 1 centraal telefoonnummer. Hier kunnen zij terecht met vragen, zorgen of meldingen.
- Buurtpreventie: het buurtpreventieteam zal vanuit SoZa vrijwilligerswerk uitvoeren en bewoners betrekken bij het werk. Zo wordt gewerkt aan een veilige en leefbare omgeving en aan de verbinding met de buurt.
- Sport en ontmoeting: de samenwerkingen met sportverenigingen worden uitgebreid naar de nieuwe groepen bewoners. Dit om de integratie en verbinding tussen de bewoners en de buurt te verbeteren.
- Communicatie: samen met de redactie van de wijkkrant wordt gekeken hoe de buurt in de toekomst goed geinformeerd kan worden over de opvanglocatie SoZa.
Invulling vrije ruimte
Binnen het gebouw zijn verschillende ruimtes beschikbaar voor maatschappelijke functies. Tijdens het buurtgesprek en via e-mail gaven enkele initiatiefnemers hun interesse aan. Bijvoorbeeld het buurtpreventieteam. Andere verzoeken worden nog bekeken. De organisaties krijgen nog te horen hoe het verder gaat. Heeft u een idee voor een buurtinitiatief? Of spreekt u namens een maatschappelijke organisatie die wil helpen in de buurt? Mail dan naar Begin link:locatiesoza@denhaag.nl, einde link..
Zorgen over bewoners van nu
Tijdens het buurtgesprek en uit andere reacties bleek dat sommige bewoners zich zorgen maken over de verplaatsing van de huidige bewoners in SoZa. Dit zijn ongeveer 400 Oekraïense vluchtelingen. Doordat er op andere locaties opvangplekken voor hen bijkomen, wordt SoZa voor andere groepen mensen die dringend opvang nodig hebben. De Oekraïense bewoners kregen op 5 juni 2025 een brief. Er waren ook informatiebijeenkomsten en gesprekken over de verhuizing.
Als de nieuwe bewoners er zijn
Elke groep bewoners krijgt begeleiding van een zorgorganisatie. Dit heet sociaal beheer. De organisatie is verantwoordelijk voor het schoon, heel en veilig houden van de opvanglocatie. Zij zorgen voor een prettige plek voor de bewoners. Ook doen zij community building in de wijk. Dit betekent dat zij verbinding maken tussen de bewoners en de buurt.
Verder is er het beheer over het hele gebouw. Dan gaat het om bijvoorbeeld:
- bedrijfshulpverlening (EHBO)
- beveiliging
- gebruik van de vrije ruimtes
Dit beheer is altijd bereikbaar. En werkt samen met:
- politie
- openbare orde en veiligheid (OOV)
- gemeente
Deze partijen praten vaak met elkaar. Over wat goed gaat bij de opvanglocatie. Maar ook over de problemen en hoe zij die kunnen oplossen.
De gemeente is verantwoordelijk voor de dagbesteding van asielzoekers en statushouders.
Voor asielzoekers zorgt de gemeente voor:
- taalles via Taal aan Zee
- werk vinden via Nieuwkomers naar Werk
- regelen dat kinderen zo snel mogelijk naar school gaan
En voor statushouders:
- hulp van een casemanager bij het inburgeringstraject
- hulp bij het vinden van werk
Gezinnen die tijdelijk in SoZo wonen zijn zelf verantwoordelijk voor hun dagelijkse leven. Voor kinderen zijn er activiteiten. Sociaal beheer organiseert deze activiteiten samen met organisaties uit de buurt.
- Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) is verantwoordelijk voor de basisgezondheidszorg voor de asielzoekers die naar SoZa komen. Hierdoor worden de zorgvoorzieningen in de buurt niet drukker.
- Statushouders sluiten na hun huisvesting een zorgverzekering af en gebruiken de normale gezondheidszorg.
- Dakloze gezinnen zijn zelf verantwoordelijk voor hun toegang tot gezondheidszorg via hun zorgverzekering en huisarts. Ook zij gebruiken de normale gezondheidszorg.
Er komt een vast telefoonnummer en e-mailadres. Dit is wanneer de nieuwe bewoners in SoZa wonen. Zo kunt u altijd contact opnemen met de beheerders.
Contact
Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar Begin link:locatiesoza@denhaag.nl, einde link..
