Europa in Den Haag

Europa en de gemeente Den Haag hebben veel met elkaar te maken. De gemeente voert 70 procent van de Europese wetten en regels uit. Het is daarom belangrijk dat de gemeente invloed heeft op wetten die gemaakt worden in Brussel.  

Denk bij deze wetten aan onderwerpen als: 

  • schoon drinkwater
  • verdeling van de opvang van vluchtelingen
  • veilgheid
  • milieu
  • duurzaamheid
  • arbeidsomstandigheden

Europese steden delen kennis met elkaar over de uitdagingen waar ze mee te maken hebben. Zo leert de gemeente van andere Europese steden. En hoeft ze de ideeën en oplossingen niet steeds zelf te bedenken. 

Daarnaast is Europa erg belangrijk voor de Haagse economie. Er zijn 29 Europese organisaties gevestigd in Den Haag. Denk bijvoorbeeld aan Europol. Deze organisaties zorgen voor 1.157 banen (bron: Decisio, 2023). En voor 1,1 miljard euro wat besteed wordt in de stad. 

Samen werken aan Europa

De gemeente doet mee aan verschillende Europese projecten. De gemeente krijgt Europese fondsen en subsidies (geld en vergoedingen) voor verschillende projecten in Den Haag. Samen met de stad werkt de gemeente aan thema’s die belangrijk zijn voor de inwoners.

Bekijk hieronder voorbeelden van deze projecten.

Het park is volledig opgeknapt en is nu een klimaatbestendig park met een Urban Waterbuffer dat bestand is tegen hevige regen, hete zomers en droogte. Het is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Europese Unie via het Nature Smart Cities-project, dat gemeenten wil laten zien hoe ze groene infrastructuur kunnen inzetten om zich te wapenen tegen de effecten van klimaatverandering. Meer over het project: 

Met het programma Upcycle Your Waste hielp Den Haag bedrijven om slimmer om te gaan met hun afval. Door bedrijfsafval om te zetten in waardevolle grondstoffen kunnen andere Haagse bedrijven er weer nieuwe spullen van maken. Dit bespaart kosten en is goed voor het milieu. Van 2019 tot 2023 liep op bedrijventerrein ZKD een project van Interreg2Seas, om bedrijven te helpen ontdekken wat er mogelijk is met hun afval en hoe zij dit slim kunnen verwerken en hergebruiken.  

Meer over het project: 

Met het PlastiCity-project wil de EU het beheer van plastic afval in steden verbeteren, door meer dan 50% ervan te recyclen. Dit gebeurt via innovatieve logistieke oplossingen en samenwerking tussen industrie, overheid, onderzoeksinstellingen en burgers. Het project gebruikt een mobiel recyclinglaboratorium om plastic afval te analyseren en om te zetten in nieuwe grondstoffen. PlastiCity onderzoekt de huidige situatie van plastic afvalinzameling en recycling in Den Haag, Gent (België), Southend-on-Sea (Verenigd Koninkrijk) en Douai (Frankrijk). Daarmee ontwikkelen ze nieuwe ideeën voor afvalinzameling. Meer over het project: 

Den Haag streeft ernaar recycling toegankelijker te maken voor stedelijke bewoners. Urban resource centers (recycle centra) kunnen hierbij een belangrijke rol spelen door reparatie, hergebruik en recycling op lokaal niveau te stimuleren. Bijvoorbeeld wijkgebouwen voor tweedehandskleding en reparatiediensten, ruimtes voor workshops en trainingen, en de ontwikkeling van nieuwe circulaire bedrijven. Den Haag werkt hierin met 10 Europese steden samen in het ‘URBACT Action Planning Network’. Meer over dit project: 

Het Slimme Strandnet is een autonoom laagspanningsnet waarop zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen, strandpaviljoens, een beachvolleybalstadion en stroomvoorzieningen voor evenementen zijn aangesloten. Via een batterij hebben gebruikers meer regie over hun energiegebruik. Deze batterij laadt op bij hoge zonne-energieproductie en levert energie tijdens piekmomenten, bijvoorbeeld wanneer een strandpaviljoen tegelijkertijd de BBQ, oven en inductieplaten aan heeft staan. Het doel van het net is om het gebruik van lokaal opgewekte energie te monitoren, voorspellen en sturen, en daarmee bij te dragen aan het oplossen van netcongestie. Voor het project heeft Den Haag subsidie ontvangen uit het Europese programma ‘Kansen voor West’. 

    Havensteden en regio’s binnen de Eurodelta, zoals de Randstad en het Rijn-Ruhrgebied, werken samen aan een circulaire economie. Circulair werken heeft consequenties voor de ruimtelijke omgeving. Er kan bijvoorbeeld meer ruimte nodig zijnop een locatie (bijvoorbeeld om gerecycled materiaal op te slaan), terwijl daar op andere plekken juist minder ruimte voor nodig is.  In het Europese ASSET-project onderzoekt Den Haag met andere organisaties wat er nodig is voor een ruimtelijk-economische strategie en actieagenda en hoe samenwerkingen tussen steden en regio’s lokale ruimtelijke uitdagingen kunnen oplossen. 

    Meer over dit project:  

    De gemeente werkt de komende jaren aan een paar belangrijke Haagse doelen: 

    Lees de plannen van Europa

    Wilt u meer informatie over wat de plannen van Europa zijn? Kijk dan op de website Begin externe link: What Europe does for me(Externe link), einde externe link. of de Begin externe link: website Europa om de hoek(Externe link), einde externe link..

    Bij de gemeente werkt Team Europa elke dag aan:

    • Verbinden van plaatselijke en internationale partijen.
    • Beïnvloeden van Europees beleid en regelgeving
    • Vertegenwoordigen van plaatselijke belangen in Europa
    • Zichtbaarheid van Den Haag in Brussel
    • Versterken van banden met andere Europese steden
    • Aanvragen van subsidies en fondsen voor projecten in de stad.

    Daarnaast organiseert Team Europa ook verschillende internationale bezoeken en evenementen.

    Heeft u een vraag over Den Haag en Europa? Of wilt u op de hoogte blijven van nieuwe evenementen? Stuur dan een mail naar Begin link: europa@denhaag.nl, einde link. .

    Het Europees Sociaal Fonds (ESF) zet in op ondersteuning van werkgelegenheid, mensen aan werk helpen en eerlijke kansen op werk. De inzet van het ESF verloopt voor een groot deel via de arbeidsmarktregio’s. Den Haag is centrumgemeente van de Begin externe link: arbeidsmarktregio Haaglanden(Externe link), einde externe link..

    Contact

    Hoe kunnen we helpen?

    Chat

    Telefoon

    14070