Zwemles

Veiligheid in en rond het water is belangrijk. De gemeente wil dat iedereen de mogelijkheid krijgt om te leren zwemmen.

Uw kind kan op zwemles bij de gemeente of bij een Begin link: zwemvereniging, einde link. . Ook volwassenen kunnen zich inschrijven voor zwemles, alleen voor zwemdiploma A. Op deze pagina leest u wat u kunt verwachten van zwemles bij de gemeente.

Aanpak

De zwemlessen van de gemeente worden gegeven door gediplomeerde zwemonderwijzers. Zij geven zwemles volgens de Zwem-ABC-methode van de Begin externe link: Nationale Raad Zwemveiligheid(Externe link), einde externe link.. Met diploma A leert uw kind de basis van het zwemmen. Met diploma B en C verfijnt uw kind zijn of haar zwemtechniek.

Diploma A halen duurt het langst. Eerst moet uw kind vertrouwd raken met het water. Daarna leert uw kind de basis van het zwemmen. Hoelang het precies duurt om het Zwem-ABC te behalen, verschilt per kind. Bij zwemlessen van 40 minuten geldt:

  • voor diploma A: gemiddeld 75 zwemlessen
  • voor diploma B: gemiddeld 18 zwemlessen
  • voor diploma C: gemiddeld 18 zwemlessen

Uw kind inschrijven voor zwemles

De gemeente geeft zwemles aan kinderen van 6 jaar en ouder. Het is mogelijk om uw kind al vanaf 5 jaar in te schrijven.

Goed om te weten:

  • Voor elk kind dat u wilt inschrijven voor zwemles maakt u een apart account.
  • Uw kind moet op het moment van inschrijven minimaal 5 jaar zijn.
  • Bij het inschrijven vult u de gegevens van uw kind in.
  • Inschrijven voor zwemles kan alleen online.

Na het inschrijven

Meestal is er niet meteen plek in de zwemles. Nadat u uw kind heeft ingeschreven, komt uw kind op een wachtlijst. Bij gemeentelijke zwemlessen voor diploma A verschilt de wachttijd per zwembad. Als uw kind al zwemervaring heeft, wordt hij of zij uitgenodigd voor een zwemtest om het zwemniveau te bepalen. Vaak kan uw kind dan al eerder instromen. Voor de lessen voor diploma B en C is er meestal geen wachttijd. Zodra er een plek vrijkomt, wordt u gebeld. U krijgt informatie over de eerste zwemles en ontvangt een uitnodiging.

Eerder met uw kind oefenen

In enkele zwembaden wordt teddybeerzwemmen georganiseerd. Tijdens teddybeerzwemmen zwemt u samen met uw kind en worden er tijdens de les leuke en leerzame oefeningen voorgedaan door een ervaren zweminstructeur. Zo went uw kind op een speelse manier aan het water. Alles draait om spelen, ontdekken en vertrouwen. Hiermee maakt u uw kind watervrij.

Voor teddybeerzwemmen hoeft u zich niet in te schrijven. U koopt een kaartje bij de kassa van het zwembad. Ook zijn er momenten waarop u met uw kind tijdens het vrij zwemmen of gezinszwemmen mag oefenen zonder zwemvleugels. Bij de Begin link: openingstijden, einde link. kunt u zien waar en wanneer dat kan.

Is uw situatie gewijzigd?

De gemeente zorgt dat de wachtlijst goed wordt bijgehouden. U kunt ons daarbij helpen. Heeft uw kind al zwemlessen gehad, bent u verhuisd, zwemt uw kind al ergens anders of zijn uw contactgegevens gewijzigd? Geef het door aan de sport-info-lijn via Begin link: sportinfolijn@denhaag.nl, einde link. .

Tijdens de zwemles

Het 1e zwemabonnement kopen

Bij de 1e zwemles koopt u een maandabonnement bij de kassa van het zwembad. Uw kind krijgt dan een persoonlijke zwempas. Heeft u een Ooievaarspas? Dan meldt u zich met de geldige Ooievaarspas bij de kassa van het zwembad. De zwemlessen worden op de Ooievaarspas gezet. Het is belangrijk dat u iedere zwemles de zwempas of Ooievaarspas meeneemt.

Het zwemabonnement verlengen

Aan het eind van iedere maand verlengt u het zwemabonnement. Dat kunt u online doen in de sportwebshop of bij de kassa van het zwembad.

Heeft u een Ooievaarspas? Dan verlengt u iedere 6 maanden het zwemabonnement aan de kassa van het zwembad.

Kom op tijd

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u te laat bent en de zwemles is al begonnen, dan kan uw kind niet meedoen met de les. Zorg er daarom voor dat uw kind 10 minuten voor de start van de zwemles is omgekleed en klaarzit in de kleedkamer. Zo kan de les op tijd beginnen.

Afmelden voor een zwemles

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw kind een keer niet kan komen zwemmen. U kunt uw kind online afmelden. Als uw kind 3 keer achter elkaar niet is geweest zonder afmelding, dan wordt zijn of haar plek aan iemand anders gegeven. U moet uw kind dan opnieuw inschrijven voor zwemles. Is er sprake van een uitzonderlijke situatie waardoor uw kind een aantal zwemlessen niet kan meedoen? Bespreek dit met de zwemlescoördinator van het zwembad.

Leerling Volgsysteem: hoe zwemt uw kind?

In het Leerling Volgsysteem kunt u samen met uw kind de bekijken hoe het gaat met de zwemlessen. Dat moedigt uw kind aan, maar is vooral leuk. Heeft uw kind voor alle zwemoefeningen een gouden ster? Dan mag het naar het volgende zwemniveau. De zwemonderwijzer werkt de voortgang minimaal 2 keer per maand bij.

  • Bronzen ster: Herhaling van deze oefening helpt.
  • Zilveren ster: Nog even oefenen, je bent er bijna.
  • Gouden ster: Je hebt het fantastisch gedaan!

Polsbandjes sparen

Tijdens de zwemlessen sparen kinderen verschillende kleuren polsbandjes. Dat is leuk én motiverend! Uw kind ontvangt het eerste polsbandje bij de eerste zwemles. Het is de bedoeling dat uw kind het polsbandje iedere zwemles bij zich heeft: voor de zwemveiligheid en het zwemplezier. Elk niveau heeft een eigen kleur. Totaal zijn er 7 polsbandjes te sparen in verschillende kleuren. Zo ziet de zwemonderwijzer in welk niveau uw kind zwemt. Het laatste bandje heeft alle kleuren van de regenboog.

Blijven zwemmen

Het is belangrijk om na het halen van de zwemdiploma’s regelmatig te blijven zwemmen. Heeft uw kind veel plezier in het zwemmen? Dan kunt u overwegen om uw kind aan te melden voor een zwemsport. Bijvoorbeeld waterpolo, zwemmend redden, wedstrijdzwemmen, schoonspringen of synchroonzwemmen. In Den Haag zijn er verschillende zwemverenigingen die deze sporten aanbieden.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070