Een begrafenis regelen

Meestal regelt een uitvaartondernemer een begrafenis. Maar u kunt dit ook zelf regelen bij de gemeentelijke begraafplaatsen Kerkhoflaan en Westduin. Als er geen nabestaanden zijn, regelt de gemeente de begrafenis.

De eerste stap als u een begrafenis regelt, is het vastleggen van het tijdstip. Reserveer het tijdstip zo snel mogelijk bij de administratie van de gemeentelijke begraafplaatsen, maar minimaal 24 uur van tevoren. Heeft u een tijdstip voor de begrafenis vastgelegd? Dan kunt u de begrafenis aanvragen.

Uitvaartplechtigheden in uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen mogen vanwege het coronavirus uit maximaal 30 personen bestaan. Voor rouwbezoek en condoleancebezoek gelden dezelfde maatregelen. Alle plechtigheden zijn zonder hapjes en drankjes. Van de bezoekers en familie wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te nemen.

Particulier of algemeen graf

Voor uw aanvraag moet u kiezen wat voor soort graf u wilt:

Openingstijden voor begrafenissen

De begraafplaatsen zijn open voor begrafenissen op:

  • zaterdag, zondag en op een feestdag van 9.00 tot 15.00 uur
  • overige dagen van 9.00 tot 15.00 uur

Het laatste tijdstip dat een uitvaart op zaterdag, zondag of een feestdag kan beginnen, is om 12.00 uur. Op andere dagen is dat om 15.00 uur.

Toeslag op zaterdag, zondag en een feestdag en na 16.30 uur

Op zaterdag, zondag en een feestdag en na 16.30 uur is het tarief van de begrafenis of crematie, het gebruiken van de aula, het orgel en/of de muziekinstallatie en de condoleanceruimte hoger. Het tarief wordt dan verhoogd met een toeslag. Neem voor informatie over deze toeslag contact op met begraafplaatsen@denhaag.nl.

Als feestdag gelden:

  • nieuwjaarsdag
  • 2e paasdag
  • Koningsdag
  • Bevrijdingsdag (5 mei)
  • Hemelvaartsdag
  • 2e pinksterdag
  • 1e en 2e kerstdag

Aula en condoleanceruimte

Bij de gemeentelijke begraafplaatsen Kerkhoflaan en Westduin kunt u ook een aula of condoleanceruimte huren voor de uitvaart.

Begrafenis regelen door de gemeente

Zijn er geen nabestaanden om de begrafenis te regelen? Als dit het geval is, meldt de politie of het uitvaartcentrum dit bij de gemeente. De afdeling Bijzondere hulpverlening onderzoekt of er nabestaanden zijn. Als die er niet zijn, geeft de gemeente opdracht voor de begrafenis of crematie. Dit staat in artikel 21 van de Wet op de lijkbezorging, zie de website wetten.overheid.nl.

De afdeling Bijzondere hulpverlening kunt u bereiken op telefoonnummer (070) 752 73 60.

Geen geld

Nabestaanden moeten altijd de kosten voor een begrafenis of crematie betalen, ook als er geen contact meer is. Als er geen geld is voor de begrafenis, kan de gemeente de kosten betalen.

Zie ook Begrafenis of crematie uitstellen of vervroegen

Gepubliceerd: 20 juni 2016Laatste wijziging: 17 maart 2020