Asbezorging aanvragen

Wilt u as van een overledene bezorgen? Zodat de urn bijvoorbeeld kan worden bijgezet in een urnenmuur? Lees meer over de mogelijkheden.

De gemeente heeft geen eigen crematorium. Wel zijn er mogelijkheden om bij de gemeentelijke begraafplaatsen Kerkhoflaan en Westduin as te bezorgen. Zoals in urnenmuren en graven waarin de as van de overledene kan worden bijgezet.

Aanvragen

 • Allereerst moet een tijdstip voor een asbezorging vastgelegd worden. Reserveer het tijdstip zo snel mogelijk bij de administratie van de gemeentelijke begraafplaatsen, minimaal 24 uur van tevoren.
 • Heeft u een tijdstip voor de asbezorging vastgelegd? Dan kunt u een formulier aanvragen via begraafplaatsen@denhaag.nl of downloaden in de app 'Begraven in Den Haag'.
 • Print het formulier, vul het in en stuur het op naar administratie gemeentelijke begraafplaatsen. U kunt het formulier ook ondertekend terugsturen via begraafplaatsen@denhaag.nl.

Nodig voor het aanvragen van asbezorging

Voor de uitvaartplechtigheid moet u (het liefst 12 uur van tevoren) een crematieverklaring op de betreffende begraafplaats afgeven of per e-mail naar de administratie sturen. Deze verklaring kunt u bij het crematorium ophalen.

  Mogelijkheden

  • De asbus kan worden bijgezet in een particulier zand- of keldergraf. Voor de plaatsing van asbussen in een keldergraf wordt in het keldergraf een steunplank aangebracht.
  • De asbus kan op een grafbedekking aangebracht worden. Dit kan alleen als de bus in een urn (omhulsel) wordt geplaatst. Deze urn moet aan het grafmonument worden bevestigd.
  • Ook is het mogelijk de asbus in een stenen urn op een fundering te plaatsen. In de urnentuinen kunnen asbussen in particuliere urnengraven worden bijgezet. De begraafplaats kan een betonnen keldertje leveren om de asbussen in te plaatsen.

  Het is ook mogelijk om asbussen bij te zetten in een zogeheten urnenmuur, ook wel columbarium genoemd.

  Verstrooien

  Voor verstrooien zijn er de volgende mogelijkheden:

  • verstrooiing op of in een particulier zand- of keldergraf
  • verstrooiing op het algemene verstrooiingsveld op Westduin of Kerkhoflaan
  • verstrooiing op een particulier urnengraf

  De aanvrager moet vooraf kenbaar maken wie de as verstrooit. Dit kan een nabestaande zijn, maar ook een medewerker van de begraafplaats.

   Voor wie?

   Zowel een begrafenisondernemer als uzelf kan een asbezorging aanvragen bij de gemeente.

   Kosten

   Tarieven 2021

   Tarieven 2017
   Mogelijkheid Bedrag 2021
   In of op een particulier zand- of keldergraf € 131
   In of op een particulier urnengraf € 131
   In een urnennis € 104
   Het verstrooien van as op het verstrooiingsveld € 100

   Als tegelijkertijd meer dan 1 asbus in dezelfde grafruimte wordt bijgezet, worden de tarieven voor het bijzetten van de 2e en volgende asbussen met 50% verlaagd.

   Hoelang duurt het?

   De aanvraag voor het plaatsen van de asbus moet u 1 week van te voren indienen.