Speelplekken in de stad

Bijna een kwart van de Hagenaars is kind en kinderen spelen graag buiten. Buiten spelen is belangrijk voor de jeugd. Samen met bewoners wil de gemeente zorgen voor fijne speelplekken voor iedereen. Heeft u ideeën voor verbetering van speelplekken? Geef ze door aan de gemeente.

Buiten spelen in een stad als Den Haag is niet vanzelfsprekend. De ruimte is beperkt en moet met veel andere gebruikers worden gedeeld. Juist daarom zijn ruime, veilige en uitdagende speelplekken belangrijk. Want goede speelvoorzieningen dagen kinderen uit en prikkelen hun fantasie.

Speelplekken

De gemeente heeft ruim 500 speelplekken in de stad waar kinderen met plezier en veilig buiten kunnen spelen. Er zijn speeltuinen met schommels en speelhuisjes voor de allerjongsten tot trapveldjes, basketbalvelden en urban buitensportplekken voor jongeren. Urban buitensporten zijn plekken waar sporten beoefend worden als skateboarden, freerunning en calisthenics.

Speelplekken op de kaart 

Bekijk de speelplekken en speeltoestellen in de stad

Bekijk speelplekken

Speeltoestellen voor kinderen met een beperking

Samen met de bewoners en organisaties uit de buurt heeft de gemeente 3 speelplekken gemaakt voor kinderen met een beperking:

  • speeltuin Van Campenvaart in Ypenburg
  • speeltuin Melis Stokepark in Morgenstond
  • speeltuin Billie Holiday in Waldeck

Ook in andere speeltuinen zijn er schommels voor kinderen met een beperking. Kijk op de kaart voor alle Begin link: speelplekken voor kinderen met een beperking, einde link. .

Haagse Hopjes

Bij de Haagse Hopjes kunnen kinderen sport- en spelmateriaal lenen. Er zijn bijvoorbeeld springtouwen, fietsjes, skelters, steps, ballen, tennisspullen en frisbees. U vindt de Haagse Hopjes op speelpleinen in vrijwel alle stadsdelen van de gemeente. De Haagse Hopjes zijn open wanneer de (basis)school gesloten is. Kijk voor meer informatie op de websites van Begin externe link: Stichting Haagse Hopjes Transvaal(Externe link), einde externe link. of Begin externe link: ServicepuntXL(Externe link), einde externe link..

Samen met de buurt zorgen voor fijne speelplekken voor iedereen

Het is belangrijk dat speelvoorzieningen voor kinderen schoon en veilig zijn. De gemeente kijkt graag samen met de buurt naar verbeteringen, beheer en onderhoud van bestaande en nieuwe speelplekken. Zo maakt de gemeente bij het vernieuwen van speeltuinen vaak afspraken over beheer van de speeltuin met de bewonersorganisaties, de buurt en scholen. Daarnaast controleert de gemeente 4 keer per jaar alle speelplekken op veiligheid en functionaliteit. De gemeente zorgt ook dat er genoeg prullenbakken en bankjes staan.

Ideeën doorgeven en melden

  • Heeft u ideeën over verbetering van een speeltuin? Bijvoorbeeld aanpassingen voor mindervalide kinderen, of meer uitdagendere toestellen? Of wilt u een activiteit organiseren op een speelplek in de buurt? Neem dan contact op met de gemeente en vraag naar de speelbeheerder van uw stadsdeel.
  • Is er een toestel kapot? Dan kunt u dit melden op Begin link: Melding openbare ruimte, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070