Van verleden naar toekomst: Hotel Des Indes wordt steeds duurzamer

Hotel Des Indes is al meer dan 140 jaar is een vertrouwd gezicht aan het Lange Voorhout in Den Haag. En dat mag niet verloren gaan. Daarom zorgt
coördinator duurzaamheid Savannah Wong dat het hotel steeds duurzamer
wordt. In het hele gebouw worden stappen gezet: van energiebesparing tot
minder afval.

Savannah Wong, Green Key Coördinator van Hotel Des Indes

Savannah is altijd al geïnteresseerd geweest in duurzaamheid. Daarom vroeg Hotel Des Indes haar om te helpen met het Green Key-keurmerk, het grootste duurzaamheidskeurmerk voor hotels in Nederland.

Savannah: “Ik zag dat we eigenlijk al best veel deden. We waren klaar voor de volgende fase. Toen hebben we ons aangemeld voor een keurmerk. Binnen een jaar kregen we het zilveren certificaat, en sinds februari hebben we zelfs het gouden certificaat, het hoogste niveau.”

Minder restafval

Savannah: “Sinds we zijn begonnen met afval scheiden, is het ons restafval in één jaar met 3% gedaald. Dat lijkt misschien weinig, maar het is een goed begin. We doen dit nog niet zo lang en scheiden bijvoorbeeld nog geen afval op de kamers. Daar valt dus nog winst te behalen. Ook ons waterverbruik is gedaald, dankzij investeringen in waterbesparende opzetstukken voor de kranen. Die voegen lucht toe aan de straal, waardoor gasten geen verschil merken in de waterdruk.” Per overnachting is het waterverbruik van Hotel Des Indes nu 31,5% lager water dan het gemiddelde verbruik van andere hotels.

Duurzaamheidskring

Toch blijkt verduurzamen niet altijd even makkelijk. Savannah: “De wet- en regelgeving verandert snel.” Om goed op de hoogte te blijven, neemt ze onder andere deel aan de Duurzaamheidskring van de gemeente. Daar delen Haagse hotels ervaringen en leren ze van experts. Savannah: “Ik kijk er altijd enorm naar uit. Je spreekt mensen die dagelijks met duurzaamheid bezig zijn en je doet inspiratie op bij andere hotels.”

Na elke bijeenkomst neemt Savannah nieuwe ideeën mee terug. Zo is Hotel Des Indes onlangs gestart met het scheiden van koffiedik. “Met 3 koffiemachines scheelt dat behoorlijk aan restafval”, licht Savannah toe. Ook worden koffiecups op de kamers sinds kort gerecycled.

Het scheiden van koffiedik

Duurzaam worden zonder luxe te verliezen

Ook de balans tussen luxe en duurzaamheid blijft een uitdaging, vertelt Savannah. “We zijn een 5-sterrenhotel. Onze gasten mogen niets tekortkomen. Maar als we willen verduurzamen, moeten we goed nadenken over zaken als afval en linnengebruik. Daarom doen we mee aan het project Hotels for Trees: Hierbij kunnen gasten kiezen om de kamerschoonmaak over te slaan. Voor elke dag dat ze dit doen, wordt er een boom geplant. In maar 2 maanden tijd hebben we 192 bomen geplant en nog eens zo’n € 3.000 bespaard op onze schoonmaakkosten.”

Wilt u als hotel ook verduurzamen? Meld u aan voor de Begin link:Duurzaamheidskring voor hotels, einde link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Telefoon

14070