Cocaïne gebruiken houdt criminaliteit in stand

Op maandag 24 juni 2024 start in Den Haag de campagne Af en toe. De campagne moet mensen die af en toe cocaïne gebruiken bewust maken van de wereld die achter drugshandel schuilgaat.

campagnebeeld Af en Toe

Deze wereld lijkt ver weg, maar heeft veel invloed op de veiligheid in de wijken en op (kwetsbare) inwoners. De campagne heeft daarnaast ook aandacht voor de gezondheid en risico’s van drugsgebruik.  

Impact drugscriminaliteit

Steeds meer mensen in Den Haag gebruiken cocaïne. Dat blijkt uit een Begin externe link: rioolwateronderzoek(Externe link), einde externe link. dat in 2023 werd gehouden. Aan het gebruik is illegale drugshandel gekoppeld. Alleen al in Den Haag gaan hier vele miljoenen euro’s in om. De handel gaat vaak samen met geweld en verschillende vormen van zware criminaliteit. Het zet de leefbaarheid en veiligheid van Haagse wijken onder druk.

Jongeren die opgroeien in kwetsbare omstandigheden lopen extra risico om in de criminaliteit te belanden. Vaak begint het met een klein klusje, zoals het wegbrengen van een pakketje. Eenmaal in de criminaliteit komen jongeren er niet makkelijk meer uit. Ze worden bijvoorbeeld ingezet om drugs uit containers te halen in de haven van Rotterdam, te dealen of om mensen te bedreigen.

Af en toe

De campagne Af en toe, met de boodschap “ook af en toe cocaïne gebruiken houdt criminaliteit in stand” bestaat uit een website Begin externe link: afentoe.nl(Externe link), einde externe link., social media berichten, digitale schermen en posters in horecazaken.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070