Vervangen onveilige populieren

De gemeente vervangt vanaf eind 2024 en tot en met begin 2025 375 populieren. Uit onderzoek is gebleken dat deze bomen gevaarlijk zijn omdat er onverwacht grote takken uit kunnen breken. Dit is een gevaar voor mensen die onder de bomen door lopen, fietsen of rijden.

Populieren hebben heel zacht hout en groeien snel. Het hout wordt slap als de boom ouder wordt. Hierdoor breken er gemakkelijk grote takken af, zelfs op een bijna windstille dag. Dit heeft al een paar keer tot ernstige ongelukken geleid. Ook zijn er grote takken op huizen en auto’s gevallen. Daarom moet de gemeente deze onveilige bomen kappen. Voor iedere boom die wordt gekapt, plant de gemeente een nieuwe boom terug.

Takbreuk aan de Van Boetzelaerlaan
Takbreuk aan de Van Boetzelaerlaan

Start vervangen populieren

De gemeente start in het najaar 2024 met het vervangen van de populieren. De werkzaamheden zijn begin 2026 klaar. In de stadsdelen Loosduinen en Escamp staan de meeste onveilige populieren.

Informatie voor bewoners

Op Begin externe link: Vervangen onveilige populieren(Externe link), einde externe link. kunt u zien waar de populieren staan die vervangen worden. Woont u in de buurt van populieren die de gemeente vervangt? Dan ontvangt u een brief als de kapvergunning is aangevraagd. De bomen die gekapt worden, krijgen een gele stip en een wit lint.

Nieuwe bomen planten

Voor iedere populier die wordt gekapt, komt een nieuwe boom terug. Dit gebeurt ongeveer anderhalf jaar na de kap. De ondergrondse resten van de oude boom moeten eerst weg. Daar komt nieuwe, voedzame grond voor in de plaats.

Bomen planten populieren
Iedere populier wordt vervangen door een nieuwe boom

Populierenhout voor bewoners

De gemeente geeft een deel van het hout van de gekapte populieren aan de bewoners die in de buurt wonen van de populieren die gekapt worden. Er wordt een dag georganiseerd waarop bewoners dit hout kunnen ophalen. Bewoners krijgen een brief met meer informatie.

Takbreuk populier bij Sportpark HALO
Takbreuk populier bij Sportpark HALO

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van vergunningen voor bomenkap maar ook andere berichten van de overheid zoals een vergunning voor het verhuren van een vakantiewoning of een vergunning voor een horecaterras? Kijk dan op de website Begin externe link: ‘Berichten over uw Buurt’ op overheid.nl(Externe link), einde externe link..

Heeft u overige vragen over het vervangen van populieren? Stuur dan een e-mail naar Begin link: groenbeleid@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070