Ja/Ja-sticker in Den Haag

De gemeente heeft een Ja/Ja-sticker ingevoerd. U krijgt alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk als u dat aangeeft met een Ja/Ja-sticker op de brievenbus.

Sommige vormen van ongeadresseerd reclamedrukwerk vallen buiten de maatregel. Bijvoorbeeld huis-aan-huisbladen, bladen van wijk- en buurtorganisaties en berichten van de gemeente of van een netbeheerder. Heeft u nu een Nee/Nee-sticker of Nee/Ja-sticker? Dan blijft deze gewoon geldig.

Wat betekenen de stickers

Op uw brievenbus U krijgt
Ja/Ja-sticker reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen
géén sticker of de Nee/Ja-sticker geen reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen
Nee/Nee-sticker geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen

Stickers per post ontvangen

U kunt de Ja/Ja-sticker gratis aanvragen via Begin externe link: www.spotta.nl/ja-sticker-bestellen(Externe link), einde externe link..

Wilt u een Nee/Ja-sticker of een Nee/Nee-sticker per post ontvangen? Dan kunt u deze gratis bestellen bij Begin externe link: Duurzaam Den Haag(Externe link), einde externe link..

U kunt ook met een eigen sticker, briefje of bordje laten weten of u wel of geen ongeadresseerd reclamedrukwerk of huis-aan-huisbladen wilt ontvangen.

Wat is ongeadresseerd reclamedrukwerk?

  • Reclamefolders die u krijgt zonder dat uw naam, adres of woonplaats erop staat.
  • Folders of brieven met de tekst ‘de bewoners van’ erop, met of zonder uw adres.

Deze folders of brieven worden allemaal als ongeadresseerd gezien. U mag ze daarom alleen met een Ja/Ja-sticker in uw brievenbus krijgen.

Meld ongewenst reclamedrukwerk

Krijgt u ongeadresseerd reclamedrukwerk? Dan kunt u dat melden bij de gemeente.

Zijn er veel meldingen over 1 bedrijf? Dan krijgt het bedrijf eerst een waarschuwing. De gemeente handhaaft en kan een boete geven van € 500 per overtreding. Dit geldt voor de adverteerders en verspreiders van het ongewenste reclamedrukwerk.

Ja/Ja-sticker tegen papierverspilling

Met de maatregel wil de gemeente papierverspilling voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland elk jaar ongeveer 34 kilo papier aan reclame krijgt. Dat zijn ongeveer 30 folders per week. Veel van deze reclame wordt ongelezen weggegooid.

Veel folders kunt u ook digitaal bekijken. Kijk voor een overzicht op de website van Begin externe link: Milieu Centraal(Externe link), einde externe link..

Meer informatie

Heeft u een vraag over de Ja/Ja-sticker? Neem Begin link: contact op met de gemeente, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070