Spuikwartier: van bouwplaats naar bruisende plek

De gemeente maakt van het Spuikwartier een bruisend gebied met veel afwisseling. Amare is daarin het nieuwe culturele hart van de stad. Het vernieuwde Spuiplein wordt een aantrekkelijke centrale ontmoetingsplaats en ook komen er honderden nieuwe woningen.

Luchtfoto van het Spuikwartier

Amare, huis voor podiumkunsten

Amare is het gebouw waar in 2021 het Nederlands Dans Theater (NDT), Koninklijk Conservatorium (KC), Residentie Orkest (RO) en Zuiderstrandtheater een nieuwe plek krijgen. Het gebouw is ontworpen door de architecten Patrick Fransen van NOAHH Network Oriented Architecture en Jo Coenen van Architects & Urbanists, de aannemer is bouwcombinatie Cadanz. Het gebouw krijgt 4 op elkaar lijkende gevels met herkenbare kolommen. Hierdoor geeft het gebouw de bezoeker een sfeer van openheid. De oppervlakte van Amare is ongeveer 125 bij 70 meter en het gebouw is bijna 40 meter hoog.

Amare
Bekijk de timelapse van de bouw van Amare, periode juli tot en met december 2019

Amare wordt de culturele huiskamer van Den Haag met een heel breed programma: van klassiek tot modern en van ballet tot cabaret. Het gebouw krijgt maar liefst 4 zalen. De theaterzaal met 1.300 zitplaatsen is bedoeld voor alle podiumvoorstellingen van het Zuiderstrandtheater. De concertzaal krijgt 1.500 stoelen die er ook uit kunnen. De zaal is geschikt voor alle soorten muziek, van symfonisch tot modern. Verder zijn er nog 2 zalen met verschillende gebruiksmogelijkheden voor 200 en 600 bezoekers. Dat zijn de de repetitiezaal van het Residentie Orkest en de ensemblezaal van het Koninklijk Conservatorium.

Kijk voor meer informatie op www.amare.nl.

Hoogbouw

Rondom Amare komen de komende jaren 3 nieuwe hoge gebouwen: torens met honderden woningen en verschillende ruimtes voor bedrijven. Zo wordt het Spuikwartier ook onderdeel van het Central Innovation District (CID). Het Central Innovation District is het toekomstig economisch hart van de stad waarin voldoende plaats is voor wonen, werken, onderwijs en ontspanning. Ontwikkelcombinatie Sonate bouwt op dit moment 2 woontorens: toren Adagio aan de Turfhaven en toren Bolero aan de Schedeldoekshaven. De torens van ongeveer 90 meter hoog krijgen meer dan 450 koop- en huurwoningen en op de begane grond komen voorzieningen voor bedrijven. Op de plek waar nu nog het Nederlands Dans Theater staat, komt uiteindelijk een 3e toren: Cantate. Een stadsbalkon verbindt de torens Bolero en Cantate met elkaar.

Opgeknapte parkeergarages

Onder het Spuikwartier liggen 3 parkeergarages: de Stadhuisgarage, de Turfmarktgarage en de Spuigarage. Tijdens de werkzaamheden in het Spuikwartier is de Stadhuisgarage gewoon bereikbaar. Voor een veilige bouw is de Spuigarage tijdelijk gesloten. De Turfmarktgarage is voor een deel dicht. De parkeergarages worden ondertussen wel opgeknapt. Als beide garages straks weer opengaan, zijn in de Spuigarage ongeveer 240 parkeerplekken beschikbaar. In de Turfmarktgarage is dan plaats voor ongeveer 370 auto’s. Onder Amare komt ook nog een fietsenstalling met ongeveer 1.500 plaatsen. Tot het zover is, zijn er andere parkeerplekken in de buurt te vinden.

Parkeergelegenheid in het Spuikwartier

Herkenbare openbare ruimte

Het vernieuwde Spuikwartier wordt een prettige en goed te herkennen plek in de binnenstad. De plek krijgt veel groen, zitplekken, loop- en fietsroutes en ruimte voor terrassen. De Turfmarkt is een voetgangersgebied waar fietsers te gast zijn. De bestrating die nu al gebruikt is tussen de Zwarteweg en Wijnhaven komt ook op de Wijnhaven en Turfmarkt langs het stadhuis tot aan het Spui. Het Spuiplein is een centrale ontmoetingsplaats en evenementenplein en krijgt eerst een tijdelijke inrichting. Meer informatie over de definitieve inrichting van het Spuiplein staat op de pagina Spuiplein: nieuwe herinrichting.

Rondom het Stadhuis

Onderdeel van de nieuwe inrichting van de openbare ruimte is de bestrating rondom het stadhuis. Die moet zowel bij de nieuwe inrichting van de Turfmarkt en het Spuiplein passen als bij het natuursteen in het Atrium. Om te kijken wat daar geschikt voor is, legt de gemeente begin januari 2021 een proefvak aan met stenen van verschillende materialen en kleuren en in verschillende verbanden.

De definitieve bestrating rondom het stadhuis wordt in het najaar van 2021 gelegd.

Ingang van het stadhuis aan het Spui

Planning

De vernieuwing van het Spuikwartier bestaat uit verschillende bouwprojecten waar meer aannemers aan werken. Het duurt een aantal jaren voordat het hele Spuikwartier klaar is. Bekijk de planning:

Planning nieuwbouw Spuikwartier op de kaart. In de kleur blauw is aangegeven Amare, in het donkerblauw is aangegeven toren Adagio, in rood toren Bolero en in paars toren Cantate. Het stadsbalkon is in de kleur groen aangegeven op de kaart.
Planning nieuwbouw Spuikwartier op de kaart. In de kleur blauw is aangegeven Amare, in het donkerblauw is aangegeven toren Adagio, in rood toren Bolero en in paars toren Cantate. Het stadsbalkon is in de kleur groen aangegeven op de kaart.

Amare, woontorens en stadsbalkon

 • Opening Amare: 2021
 • Bouw toren Adagio (Turfhaven): eind 2019 tot begin 2023
 • Bouw toren Bolero (Schedeldoekshaven): begin 2020 tot begin 2022
 • Bouw toren Cantate (Schedeldoekshaven): na sloop Nederlands Dans Theater
 • Stadsbalkon: na oplevering toren Cantate

Openbare ruimte

 • Voorlopig Ontwerp: in fases in 2020
 • Definitief Ontwerp: in fases eind 2020 tot begin 2021
 • Realisatie: in fases vanaf 2021
Planning openbare parkeergarages op de kaart. In de kleur groen is aangegeven de stadhuisgarage. In blauw is aangegeven de Spuigarage en in oranje de Turfmarktgarage. De paarse kleur geeft de entree tot de garages weer.
Planning openbare parkeergarages op de kaart. In de kleur groen is aangegeven de stadhuisgarage. In blauw is aangegeven de Spuigarage en in oranje de Turfmarktgarage. De paarse kleur geeft de entree tot de garages weer.

Parkeergarages

 • Stadhuisgarage: geopend
 • Opening Spuigarage: in fases vanaf 2021
 • Volledige opening Turfmarktgarage: eind 2022 tot begin 2023

Bereikbaarheid

Tijdens de werkzaamheden in het Spuikwartier blijven het stadhuis, de openbare bibliotheek, woningen, winkels, horeca en de parkeergarages bereikbaar. Heeft het werk invloed op de bereikbaarheid van het gebied? Dan zal de gemeente daar op tijd een bericht over geven.

Bouwoverlast

De aannemers van Amare en de hoogbouw proberen de overlast door de bouwwerkzaamheden zo beperkt mogelijk te houden. Vragen of opmerkingen over de bouw kunt u doorgeven via www.verbeterdebouw.nl.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente door een e-mail te sturen naar: spuikwartier@denhaag.nl.

Zie ook

Gepubliceerd: 6 april 2020Laatste wijziging: 4 mei 2021