Nieuwe uitvindingen in Living Lab Scheveningen

Op de boulevard van Scheveningen, van het Zwarte Pad tot het havenhoofd, test de gemeente slimme, digitale uitvindingen. Die maken de stad klaar voor de toekomst en lossen maatschappelijke problemen op. Dat doet de gemeente samen met bewoners, bezoekers, scholen en ondernemers: in het ‘Living Lab Scheveningen’.

De gemeente kiest voor de boulevard van Scheveningen omdat dit een klein gebied is. Hier wonen, werken en genieten mensen van hun vrije tijd. Er is strand en natuur, maar ook een haven en bedrijven. Het is een geschikte omgeving om te testen. Doel is de omgeving prettiger te maken. Bijvoorbeeld door minder geluidsoverlast of veiligere evenementen.

Voorbeelden van projecten

  • Op het Zwarte Pad staan slimme lantaarnpalen die reageren op beweging.  

  • In het natuurgebied van Scheveningen test de gemeente welke kleuren licht goed zijn voor planten en dieren.  

  • Een digitaal bord vertelt bezoekers snel hoe veilig het zeewater is om in te zwemmen.

  • Organisatoren van evenementen, ondernemers, politie, brandweer en ambulance kunnen slimme openbare aansluitingen op de elektriciteit gebruiken. Hiermee kan de energie ook beter geregeld worden in een ‘energiemarktplaats’. Hier kan energie worden gekocht en verkocht.

Rol gemeente

Voor veel testen zijn kabels onder de grond nodig, bijvoorbeeld voor elektriciteit en internet. De gemeente legt deze kabels aan. Dat gebeurt zo veel mogelijk op plekken waar al gewerkt wordt. Zo is er zo min mogelijk overlast. De kabels worden bijvoorbeeld aan en in lantaarnpalen, kiosken en bankjes geplaatst.

Voor de testen zijn apparaten om te meten nodig. De gemeente gaat voorzichtig en vertrouwelijk om met de gegevens. Er zijn nooit personen te herkennen.

Smart City Den Haag

Living Lab Scheveningen is onderdeel van het programma Smart City Den Haag. Dit programma moedigt in heel Den Haag (digitale) vernieuwing aan. Zo wordt de stad prettiger voor iedereen. Living Lab Scheveningen sluit ook aan bij het programma De Kust Gezond van de gemeente.

Contact en meer informatie

Wilt u meepraten of meer weten over Living Lab Scheveningen en/of het Smart City programma? Stuur dan een e-mail naar smartthehague@denhaag.nl.

Zie ook www.denhaag.nl/dekustgezond

Gepubliceerd: 20 april 2020Laatste wijziging: 7 september 2021