Handboek Openbare Ruimte

Bent u een architect, aannemer of projectontwikkelaar en heeft u plannen voor de openbare ruimte? Dan moet u rekening houden met de regels uit het Handboek Openbare Ruimte van de gemeente.

In het handboek staan de verschillende ontwerpeisen en technische eisen. Deze zorgen ervoor dat bijvoorbeeld straten, pleinen, lantaarnpalen en prullenbakken op straat een goede kwaliteit hebben.

Bekijk het Handboek Openbare Ruimte.

2 soorten kwaliteit: Residentiekwaliteit en Hofstadkwaliteit

In het Handboek maakt de gemeente onderscheid tussen 2 soorten kwaliteit:

  1. Residentiekwaliteit is een standaardkwaliteit, die geldt voor alle woon- en kantoorgebieden in de stad. De banken, prullenbakken, lantaarnpalen en tegels zijn van goede kwaliteit en niet tijdgebonden.
  2. Hofstadkwaliteit is de standaardkwaliteit in gebieden met veel bezoekers, zoals de binnenstad, Scheveningen, Kijkduin en de Internationale Zone. In dit gebied staan banken en prullenbakken van een iets duurdere kwaliteit. Verder staan er wegwijzers en ziet u er andere straattegels dan in de woongebieden.
Slachthuisplein: Residentiekwaliteit
Slachthuisplein: Residentiekwaliteit
De Turfmarkt: Hofstadkwaliteit
De Turfmarkt: Hofstadkwaliteit

Wilt u weten welke gebieden er aan welke kwaliteit moeten voldoen? Kijk dan in het Handboek Openbare Ruimte.

    Een adviescommissie kijkt naar elk ontwerp

    Alle veranderingen in de openbare ruimte moeten voldoen aan de regels in het handboek. Het maakt daarbij niet uit hoe groot of klein de verandering is. De Adviescommissie Openbare Ruimte (ACOR) kijkt naar elk ontwerpvoorstel en bespreekt deze. Is het ontwerp goedgekeurd? Dan controleert de commissie of de uitvoering volgens het ontwerp gebeurt. In de commissie zitten de stedenbouwer van de gemeente en leden van de Welstandscommissie.

    Zie ook: Nieuwe aanpak voor de openbare ruimte in Den Haag

    Gepubliceerd: 21 april 2021Laatste wijziging: 21 april 2021