Loden waterleidingen vervangen

De gemeente vraagt eigenaren van woningen om loden waterleidingen in huis op te sporen en te laten vervangen. Door kraanwater te drinken uit een loden leiding, komt er lood in het lichaam. Dat is slecht voor de gezondheid. De gemeente kiest voor deze oproep omdat landelijke regelgeving ontbreekt.

Vooral voor ongeboren kinderen, baby’s die flesvoeding krijgen en kinderen tot 8 jaar is lood schadelijk. Als jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit effect hebben op de ontwikkeling van hun hersenen. Volwassenen die langdurig kraanwater drinken hebben door kraanwater uit loden leidingen te drinken een verhoogde kans dat hun nierfunctie vermindert of dat hun bloeddruk stijgt. Zit er lood in uw kraanwater? Gebruik dan water uit een fles. Lood verdwijnt niet uit water als u het kookt of filtert.

Loden leidingen

Loden drinkwaterleidingen komen veel voor in woningen die vóór 1960 zijn gebouwd. Daarna werd het gebruik van lood voor drinkwaterleidingen verboden. Heel soms wordt lood in het drinkwater gevonden in huizen die zijn gebouwd ná 1960. Controleer daarom zelf of er in uw huis loden leidingen zijn. Als u niet weet in welk jaar uw woning is gebouwd kunt u dit navragen bij uw verhuurder of het Kadaster.

Een loden waterleiding herkennen

Een loden leiding herkent u aan:

  • De onregelmatige vorm: geen mooie ronde pijp.

  • De kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Als u er met schuurpapier overheen gaat, wordt de leiding zilverkleurig. Leidingen van koper zijn vaak groen. Ze worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat.

  • Het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt.

Bekijk het filmpje Heeft uw huis loden waterleidingen? (YouTube kanaal)

Uw aansluitleiding is nog van lood

Dunea heeft de loden waterleidingen in de straten en naar de huizen jaren geleden al vervangen. Denkt u dat uw aansluitleiding toch nog (voor een deel) van lood is? Maak een foto van de watermeter met de leidingen en stuur die met uw naam, adres en telefoonnummer naar meldpuntlood@dunea.nl.
Kijk voor meer informatie op Dunea Loden waterleidingen

Ziet u bij de watermeter geen lood, maar twijfelt u of er ergens anders in huis nog een loden leiding zit? U kunt het water uit uw kraan door een gespecialiseerd laboratorium laten testen. Bestel een testpakket.
Heeft u een huurwoning? Vraag uw verhuurder het water te laten testen.

Vervangen van loden leidingen

Wie de loden leidingen moet laten vervangen, is afhankelijk van de situatie.

  • Bent u eigenaar van de woning en bent u geen lid van een Vereniging van Eigenaren? Dan moet u zelf de loden leidingen laten vervangen.

  • Bent u lid van een Vereniging van Eigenaren? Overleg met het bestuur van de VvE als het gaat om loden leidingen die gemeenschappelijk zijn..
  • Huurt u uw woning of bedrijfspand? Informeer uw verhuurder schriftelijk of per e-mail over de loden leidingen.

In alle gebouwen van vóór 1960 die eigendom zijn van de gemeente, worden alle nog aanwezige loden leidingen vervangen. Als eerste gebeurt dat bij gebouwen waar vaak kinderen tot en met 7 jaar en zwangere vrouwen komen.
Scholen, kinderopvang- en buitenschoolse opvangorganisaties en gastouders ontvingen eind 2019 een brief van de GGD. In die brief werd hen gevraagd hun gebouwen op loden waterleidingen te controleren en de leidingen zo nodig te vervangen. 

Meer informatie

U vindt meer informatie op:

Gepubliceerd: 22 juli 2020Laatste wijziging: 27 juli 2020