Kamerbewoning

Wilt u alle kamers in uw woning verhuren? Of heeft u een kamer over die u wilt verhuren? Houd dan wel rekening met een aantal voorwaarden.

Vanaf 1 juni 2021 zijn er nieuwe regels voor kamerbewoning. Voor kamerbewoning vanaf 3 personen is een omzettingsvergunning nodig. In een groot aantal wijken geeft de gemeente geen nieuwe vergunningen meer af. Waar dit nog wel mogelijk is, zijn er strengere eisen.

Bij jongeren, (internationale) studenten en arbeidsmigranten is er steeds meer vraag naar kleine tijdelijke woonruimte. Voor deze groepen is kamerbewoning een uitkomst. Bij kamerbewoning delen huurders samen een woonruimte maar vormen ze geen stel of gezin. Kamerbewoners delen de wasgelegenheid (badkamer, douche), de keuken en het toilet met elkaar. Soms wordt ook de woonkamer gedeeld.

In welke wijken

Vanaf 1 juni 2021 geeft de gemeente alleen nog nieuwe vergunningen voor kamerbewoning af in wijken waar:

 • de gemiddelde WOZ-waarde hoger is dan € 310.000
 • 5% of minder van de woningen nu gebruikt wordt voor kamerbewoning

In de afbeelding ziet u de wijken waar u nieuwe vergunningen voor kamerbewoning kunt aanvragen (peildatum 1 juni 2021):

(03) Westbroekpark en Duttendel
(04) Benoordenhout
(10) Zorgvliet
(13) Vogelwijk
(15) Kijkduin en Ockenburgh
(16) Kraayenstein en Vroondaal
(19) Vruchtenbuurt
(41) Hoornwijk
(43) Forepark
(44) Leidschenveen

  Wijken waar nog nieuwe vergunningen voor kamerbewoning onder voorwaarden mogelijk zijn.
  Wijken waar nog nieuwe vergunningen voor kamerbewoning onder voorwaarden mogelijk zijn.

  Regels kamerbewoning

  • U mag op 1 adres aan maximaal 2 personen een kamer verhuren zonder dat u hiervoor een vergunning hoeft te hebben. Dit geldt alleen indien u zelf niet in de woning woont.
  • Woont u zelf met eventuele gezinsleden ook in de woning dan tellen u en uw gezinsleden mee bij het maximum aantal personen aan wie u zonder vergunning een kamer mag verhuren. Voorbeeld: u woont alleen in de woning; dan mag u zonder vergunning aan maximaal 1 ander persoon een kamer verhuren.
  • Voor kamerbewoning vanaf 3 personen moet u een omzettingsvergunning aanvragen: een vergunning voor het omzetten van een zelfstandige woonruimte naar kamerbewoning. Meer informatie over het aanvragen van deze vergunning vindt u op Woning omzetten in kamerbewoning.
  • Voor omzettingsvergunningen voor kamerbewoning geldt een maximum van 8 bewoners.
  • In kwetsbare buurten geeft de gemeente geen omzettingsvergunning uit.
  • De huurder van uw kamer heeft recht op minimaal 18 vierkante meter gebruiksoppervlakte. Dat is de te verhuren kamer plus de gezamenlijk gebruikte ruimtes zoals keuken, toilet en wasgelegenheid.
  • Vanaf 5 personen zijn er extra regels voor geluidsisolatie.
  • Wanneer u 5 of meer kamers gaat verhuren in 1 woning moet u rekening houden met extra brandveiligheidseisen. U moet dan een Gebruiksmelding doen. Meer informatie hierover vindt u op Omgevingsvergunning.

   Verder is het belangrijk dat u:

   • zorgt voor gezonde en veilige woonomstandigheden van uw huurders
   • huurcontracten opstelt die voldoen aan de wettelijke eisen. Meer info hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid
   • rekening houdt met de regels voor de maximale huurprijs en de verhoging daarvan. Kijk voor het vaststellen van de huurprijzen op de website van de Rijksoverheid
   • zorgt voor het herstellen van gebreken die niet zijn veroorzaakt door de huurder.

   Zie ook

   Gepubliceerd: 1 juni 2021Laatste wijziging: 4 juni 2021