Handboek Openbare Ruimte

Bent u een architect, aannemer of projectontwikkelaar en heeft u plannen voor de openbare ruimte? Dan moet u rekening houden met de richtlijnen in het Handboek Openbare Ruimte van de gemeente.

In het handboek beschrijft de gemeente hoe de openbare ruimte ingericht moet worden. Zoals welke prullenbakken, banken, lantaarnpalen en tegels er gebruikt moeten worden. Maar ook hoe breed een stoep of weg moet zijn. Iedereen die werkt aan projecten in de openbare ruimte moet zich hieraan houden. De regels zorgen ervoor dat de straten en het groen in de stad een goede en herkenbare kwaliteit hebben.

Kaders en richtlijnen

In het handboek staan de uitgewerkte kaders en richtlijnen waaraan de inrichting van de openbare ruimte in de stad moet voldoen. Zo moeten de gebruikte materialen bijvoorbeeld duurzaam zijn. Ook wordt gekeken naar het beheer, het onderhoud en hoe de gemeente de openbare ruimte zo aantrekkelijk mogelijk kan houden.

Plattegrond van Den Haag. Geel is residentiekwaliteit en rood hofstadkwaliteit.
Plattegrond van Den Haag. Geel is residentiekwaliteit en rood hofstadkwaliteit.
  • De Residentiekwaliteit is een standaardkwaliteit waaraan alle woon- en werkgebieden in de stad  moeten voldoen. De banken, prullenbakken, lantaarnpalen en tegels zijn herkenbaar, duurzaam en tijdloos.
  • De Hofstadkwaliteit wordt gebruikt voor die gebieden waar veel bezoekers komen. Zoals de binnenstad, Scheveningen, Kijkduin en de Internationale Zone. In dit gebied staan banken en prullenbakken van een iets duurdere kwaliteit. Ook staan er wegwijzers in dit gebied en worden er andere straattegels gebruikt voor meer herkenbaarheid en eenheid.
Een straat van residentiekwaliteit
Een straat van residentiekwaliteit
Een straat (in het centrum) van hofstadkwaliteit
Een straat (in het centrum) van hofstadkwaliteit

Adviescommissie Openbare Ruimte

Alle veranderingen in de openbare ruimte, van groot tot klein, moeten voldoen aan het beleid. Een ontwerpvoorstel moet altijd worden voorgelegd aan de Adviescommissie Openbare Ruimte (ACOR).  Leden van de ACOR zijn de stadsstedenbouwer van de gemeente en de Welstandscommissie. Zij zijn bij het ontwerpvoorstel betrokken en beoordelen alle ontwerpen. Ook houden zij controle op de uitvoering en het beheer.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de richtlijnen van het Handboek Openbare Ruimte? Kijk dan op de kaart.

Handboek Openbare Ruimte op de kaart

Vind hier de richtlijnen waaraan de inrichting van de openbare ruimte moet voldoen.

Gepubliceerd: 15 januari 2019Laatste wijziging: 15 januari 2019