Ontwikkelingen Middenboulevard

Er wordt flink aan de boulevard van Scheveningen gewerkt. Na de Noordboulevard is komend jaar de Middenboulevard aan de beurt. Dit is het deel van de boulevard tussen de Scheveningse Slag en de Pier.

Het nieuwe gebouw van Legoland
Het nieuwe gebouw van Legoland

Legoland Discovery Center op de boulevard

Het gebouw waar Legoland Discovery Centre (LDC) Scheveningen in komt is dit voorjaar opgeleverd. Behalve voor het LDC is er ook plaats voor horeca. Gezien de beperkte beschikbare ruimte op boulevardniveau komt het LDC voor een groot deel onder de grond. Ruim 3 miljoen legosteentjes zijn nodig om deze attractie te bouwen. Naar verwachting gaat de nieuwe locatie in het voorjaar van 2020 open. 

Start bouw Legoland
Start bouw Legoland

Middenboulevard krijgt allure terug

De Middenboulevard ondergaat na de zomer van 2020 een grote verandering. Er komt een ruim 35 meter brede trap, precies tegenover het Kurhaus.

Deze trap verbindt de Middenboulevard met het strand en de strandpaviljoens. De trap komt precies op de plek waar vroeger de oude Pier begon. Aan de Middenboulevard komen 3 grote openbare pleinen voor verschillende activiteiten. De pleinen zijn:

 • de omgeving van de Beeldentuin bij de overgang met de Morales boulevard
 • het gebied recht tegenover het Kurhaus bij de nieuwe trap
 • de ruimte bij de opgang naar de Pier

  Straattheater en kunstenaars

  Het plein voor het Kurhaus krijgt een andere, meer bijzondere verlichting dan op andere plekken op de Middenboulevard. Ook komt de verlichting meer naar voren omdat de boulevard hier breder is. Hierdoor is het Kurhaus zelfs van ver goed te zien. Door ruimte te maken en bijzondere verlichting aan te brengen krijgt het Kurhaus weer een voorname plek aan de Middenboulevard. Het plein voor het Kurhaus biedt ruimte aan evenementen, zoals bijvoorbeeld straattheater of initiatieven van kunstenaars of muzikanten.

  Impressie van het gebied rond het Kurhaus met trap en verlichting
  Impressie van het gebied rond het Kurhaus met trap en verlichting

  De gemeente Den Haag en het Kurhaus hebben afspraken gemaakt over een extra verbinding tussen de Scheveningse Middenboulevard en het achterland. Nu is dat nog een kruipdoor-sluipdoor met een vervallen tunneltje. Straks komt er een ruime doorsteek tussen het nieuwe Legoland Discovery Centre en het Kurhaus. Hiervoor wordt de aanbouw aan het Kurhaus gesloopt. Ook komt er een brede trap die de Middenboulevard met het hoger gelegen Rederserf verbindt.

  Pierplein en speelmogelijkheden

  De ruimte tussen de Pier en de uitgang van de Palacepromenade vormt het Pierplein. Dit is een bijzonder punt tussen de Noord- en de Middenboulevard. De overgang van het plein naar het strand wordt gevormd door duinen en groen. Op het strand komen meer speelmogelijkheden. Vanaf het plein komen hellingbanen en trappen naar het strand.

  Verbetering Moralesboulevard

  De Moralesboulevard is dit voorjaar op enkele plaatsen verbeterd. Een aantal trappen is aangepast met nieuwe trapleuningen. Dit verbetert de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het strand en de strandpaviljoens. Daarnaast verhoogt het de veiligheid voor de bezoekers.

  De aanpassingen zijn in goed overleg met de strandpaviljoenhouders en stichting Voorall. Deze stichting behartigt de belangen van mensen met een beperking. Via een verkorte en directe weg zijn het strand en de strandpaviljoens makkelijker bereikbaar.

  De Kust Gezond

  Het programma De Kust Gezond bestaat uit projecten die tot doel hebben de kwaliteit van de buitenruimte in Scheveningen Bad te verbeteren. Zo worden de Noordelijke boulevard, de Middenboulevard, de omgeving van het Kurhaus en de strandopgangen en belangrijke straten en pleinen opgeknapt. Ook krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Scheveningen Bad moet uitnodigend en gastvrij zijn en een echt kustgevoel oproepen.

  Zie ook www.denhaag.nl/dekustgezond

  Gepubliceerd: 2 augustus 2019Laatste wijziging: 7 augustus 2019