Vernieuwing tramlijnen

Reizigers moeten vlug en veilig op hun plaats van bestemming kunnen komen. Daarom werken de gemeente, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en HTM samen aan het openbaar vervoer van de toekomst.

Sinds 2015 rijden er nieuwe lagevloertrams in de stad. Deze trams zijn breder, comfortabeler en kunnen meer reizigers vervoeren. Ook zijn deze trams beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel of een rollator waardoor iedereen zelfstandig met de tram kan rijden. De HTM gaat nog meer lagevloertrams kopen, in plaats van de verouderde trams die er nog rijden.

Lagevloertram van Randstadrail
Lagevloertram van Randstadrail

Aanpassingen

Om deze nieuwe trams te laten rijden en voor iedereen toegankelijk te maken, moeten de tramsporen en de haltes worden aangepast. Dit moet nog gebeuren op delen van tramlijn 6, 12 en 16. In sommige delen van de stad vraagt dit om extra aanpassingen, soms om een nieuwe indeling van een straat. Waar mogelijk combineert de gemeente het vernieuwen van de tramlijnen met het opknappen van pleinen, wegen, bruggen en kades.

Tramlijn 16: 

Op dit moment wordt gewerkt aan het inpassen van tramlijn 16. Dit tracé is in verschillende delen opgedeeld: Laak en Moerwijk, Centrum en Zeeheldenkwartier en het Statenkwartier. Lees hieronder waar op dit moment aan gewerkt wordt.

Aanpassingen tramlijn 16: Centrum en Zeeheldenkwartier

Op dit moment wordt gewerkt aan het inpassen van tramlijn 16. Dit tracé is in verschillende delen opgedeeld. Voor het gedeelte van lijn 16 in het Centrum en het Zeeheldenkwartier, vanaf het Kerkplein tot en met de Waldeck Pyrmontkade ter hoogte van de Obrechtstraat, heeft de gemeente een voorontwerp gemaakt van de aanpassingen die nodig zijn voor dit deel van het traject. Dit voorontwerp is door het college vastgesteld en ligt nu ter inzage: RIS-nummer 307798 (externe link) en is vrijgegeven voor inspraak.

Reageren op het voorlopig ontwerp lijn 16 in Centrum en Zeeheldenkwartier

De inspraakprocedure duurt van 15 februari tot en met 29 maart 2021. Tijdens deze periode kunt u een reactie (zienswijze) geven op het ontwerp. Uw reactie kunt u schriftelijk indienen door een e-mail te sturen naar lijn16@denhaag.nl onder vermelding van ‘zienswijze lijn 16Z’.

Digitale informatiebijeenkomst 25 februari 2021

Op donderdag 25 februari was er een digitale informatiebijeenkomst met een presentatie, een toelichting op de aanpassingen en uitleg over het verdere proces en de planning.

U kunt de bijeenkomst terugkijken via onderstaande link:

Terugkijken

Aanpassingen lijn 16: Laak en Moerwijk

Voor het gedeelte van lijn 16 in Laak en Moerwijk, vanaf de halte Hardenbroekstraat tot en met de halte Van Zeggelenlaan, heeft de gemeente een voorontwerp gemaakt van de aanpassingen die nodig zijn voor dit deel van het traject. Het voorlopig ontwerp is door het college onder RIS-nummer 307570 vrijgegeven voor inspraak.

Reageren op het voorlopig ontwerp lijn 16: Laak en Moerwijk

De inspraakprocedure duurt van 29 januari tot 12 maart 2021. Tijdens deze periode kunt u een reactie (zienswijze) geven op het ontwerp. Uw reactie kunt u schriftelijk indienen door een e-mail te sturen naar lijn16@denhaag.nl onder vermelding van ‘zienswijze lijn 16M’.

Terugkijken digitale informatiebijeenkomst 15 februari 2021

Tijdens de bijeenkomst was er een presentatie waarin we een toelichting gaven op de aanpassingen en uitleg over het verdere proces en de planning.

Terugkijken

Terugkijken eerdere informatiebijeenkomsten lijn 16

Hieronder zijn de uitzendingen van eerdere bijeenkomsten op de verschillende delen van lijn 16 terug te zien.

Informatiebijeenkomst tramlijn 16 Statenkwartier

16 december 2020 was er een online informatiebijeenkomst over aanpassingen van haltes en openbare ruimte voor tramlijn 16 in het Statenkwartier. Via de onderstaande link kunt u de presentatie terugkijken. Let op, film van de presentatie start bij 06.56.

Terugkijken

Terugkijken online informatiebijeenkomst 4 december

De gemeente organiseerde een online informatiebijeenkomst over het kruispunt Groot Hertoginnelaan / Waldeck Pyrmontkade / Koningin Emmakade om de wijzigingen die nodig zijn uit te leggen.

Terugkijken

Terugkijken online bijeenkomsten Laak en Moerwijk

Belangstellenden waren uitgenodigd om op 15 oktober deel te nemen aan 2 online bijeenkomsten:

  • Bijeenkomst Laak: over het tracé van lijn 16 vanaf halte Alberdingk Thijmstraat tot en met de halte van Zeggelenlaan.

  • Bijeenkomst Moerwijk: over het tracé van lijn 16 vanaf halte Alberdingk Thijmstraat tot en met de halte van Zeggelenlaan.

Via onderstaande buttons kunt u de presentaties terugkijken.

Presentatie aanpassingen tramlijn 16 in Laak (YouTube kanaal van de gemeente)
Presentatie aanpassingen tramlijn 16 in Moerwijk (YouTube kanaal van de gemeente)

Terugkijken online bijeenkomst lijn 16 Zeeheldenkwartier

Donderdag 16 juli 2020 was er een online informatiebijeenkomst over de schetstekeningen voor de aanpassingen van tramlijn 16. Het gaat om het gedeelte tussen de Waldeck Pyrmontkade/Emmakade en het Kerkplein. U kunt de bijeenkomst terugkijken via het Youtubekanaal van de gemeente.

Presentatie tramlijn 16 Zeeheldenkwartier (YouTube-kanaal van de gemeente)

Vragen

Heeft u vragen over de presentaties? Stuur dan een e-mail naar lijn16@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 10 juli 2020Laatste wijziging: 2 maart 2021