Vernieuwing tramlijnen

Reizigers moeten vlug en veilig op hun plaats van bestemming kunnen komen. Daarom werken de gemeente, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en HTM samen aan het openbaar vervoer van de toekomst.

De nieuwe tram

Nu al zijn dagelijks ruim 1 miljoen mensen op pad in de Haagse regio. En de stad groeit nog steeds. Om mee te groeien, is openbaar vervoer van topkwaliteit nodig. Inmiddels rijden de nieuwe trams (de Avenio) alweer sinds 2015 door de stad. En een aantal belangrijke lijnen is in de afgelopen jaren vernieuwd.

De meeste tramlijnen worden aangepakt. Deze lijnen verbinden de woongebieden met de belangrijkste werk- en winkelgebieden, stations en attracties in de regio.

Nieuwe trams

De nieuwe trams zijn breder, waarvoor de rails zijn verlegd. De instap van de trams is gelijkvloers met de perrons van de haltes. Daarom is ook een groot aantal perrons aangepast aan deze brede tram. Mensen met een rollator, rolstoel, of een buggy of rolkoffer kunnen makkelijk instappen in deze tram.

De veranderingen op een rij

  • De nieuwe trams kunnen meer reizigers vervoeren dan de huidige rood met beige trams.
  • De tram en halte worden gelijkvloers waardoor instappen gemakkelijk en snel gaat.
  • De reiziger krijgt op de halte, in de tram en online actuele reisinformatie.
  • Via 6 schermen in de tram krijgen reizigers ook informatie over bijvoorbeeld vertrektijden van aansluitende treinen.
  • Met de nieuwe OV-chipkaartlezers om in- en uit te checken is, behalve de prijs van de rit, ook het resterende saldo van de kaart aangegeven.
  • De trambestuurder zit in een afgesloten cabine, waardoor hij zich volledig kan richten op het veilig en op tijd rijden. De bestuurder maakt gebruik van een camera- en monitoringsysteem naast de zijspiegels om de in- en uitstappende reizigers te kunnen zien.
  • Bij veel grote haltes komen fietsenstallingen.
Factsheet nieuwe trams/OV steeds beter (PDF, 2,7 MB)

Status aanpassingen tramlijnen

De status van de werkzaamheden aan de tramlijnen is als volgt:

  • Randstad Rail-lijnen 2, 3, 4, 9, 11, 15 en 17 zijn klaar.
  • Vanaf 2018 zijn lijn 1 en 19 aan de beurt.

Werkzaamheden combineren

Daar waar mogelijk is het werken aan de tramrail gecombineerd met het opknappen van de openbare ruimte. Op vele plekken in de stad zijn pleinen, wegen, bruggen en kades vernieuwd. Daarmee wordt niet alleen het openbare vervoer gereed gemaakt voor de toekomst. Ook de openbare ruimte heeft op vele plekken een flinke opknapbeurt gekregen. Goede voorbeelden zijn de Bosbrug, de Lange Voorhout en natuurlijk het Stationsplein bij Hollands Spoor.

De nabije toekomst

De werkzaamheden aan haltes en tramrails gaan verder en dat zorgt onvermijdelijk voor overlast (lawaai, afsluitingen, omleidingen). De gemeente vraagt uw begrip en geduld hiervoor. Reizigers moeten soms tijdelijk van andere lijnen of vervangend vervoer gebruikmaken.

De gemeente probeert zoveel mogelijk werkzaamheden aan een tramlijn te combineren met andere werkzaamheden zoals vernieuwing van het riool en herinrichting, zodat de straat maar 1 keer open hoeft.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de werkzaamheden aan de tramlijnen? Maak dan gebruik van het contactformulier.

Neem contact op

Zie ook: Werkzaamheden tramlijn 1

Gepubliceerd: 24 augustus 2015Laatste wijziging: 24 juni 2020