Vernieuwing tramlijnen

Reizigers moeten vlug en veilig op hun bestemming kunnen komen. Daarom werken de gemeente, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en HTM samen aan het openbaar vervoer van de toekomst.

Sinds 2015 rijden er nieuwe lagevloertrams in de stad. Deze trams zijn breder, comfortabeler en kunnen meer reizigers vervoeren. Ook zijn deze trams beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een rollator. Daardoor kunnen meer mensen zelfstandig met de tram rijden. De HTM gaat nog meer lagevloertrams kopen. Deze komen in de plaats van de verouderde trams die er nog rijden.

Werk aan de tramsporen van lijn 4 tussen Escamplaan en Uithof

Tussen 2 oktober en 14 november 2021 worden de tramsporen tussen de Escamplaan en De Uithof vervangen. Een deel van het werk gebeurt in de nacht om het zo snel mogelijk af te kunnen ronden. Ook overdag wordt gewerkt. Dit heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van het werkgebied.

Lees meer informatie op de website van de htm of bel 0900 486 46 36.

Aanpassen tramlijnen 1, 6, 12 en 16

Niet alle tramsporen en tramhaltes in Den Haag zijn nu geschikt voor lagevloertrams. Daarom moeten de sporen en haltes op sommige plekken worden aangepast. Dit is nodig voor tramlijnen 1, 6, 12 en 16. In sommige delen van de stad zijn extra aanpassingen nodig, zoals een nieuwe indeling van een straat. Waar dat kan, combineert de gemeente het vernieuwen van de tramlijnen met het opknappen van pleinen, wegen, bruggen en kades.

Lagevloertram van Randstadrail
Lagevloertram van Randstadrail

Tramlijn 16 

Op dit moment is het aanpassen van tramlijn 16 in voorbereiding. Dit traject is in verschillende delen opgedeeld: Laak en Moerwijk, Centrum en Zeeheldenkwartier en het Statenkwartier. Lees hieronder waar op dit moment aan gewerkt wordt.

 • Het gedeelte van lijn 16 in Laak en Moerwijk loopt vanaf de halte Hardenbroekstraat tot en met de halte Van Zeggelenlaan. De inspraakprocedure voor het voorlopig ontwerp voor lijn 16M is afgelopen. Het voorlopig ontwerp is door het college behandeld op 20 april 2021.

  De stukken, samen met de ingediende zienswijzen en de antwoorden daarop, zijn in te zien onder RIS-nummer 308459.

  Terugkijken digitale informatiebijeenkomst 15 februari 2021

  Tijdens de bijeenkomst was er een presentatie waarin de gemeente de aanpassingen toelichtte en uitleg gaf over het verdere proces en de planning.

  Terugkijken

  Terugkijken digitale informatiebijeenkomst 15 oktober 2020

  Belangstellenden waren uitgenodigd om op 15 oktober deel te nemen aan 2 online bijeenkomsten:

  • Bijeenkomst Laak: over het tracĂ© van lijn 16 vanaf halte Alberdingk Thijmstraat tot en met de halte van Zeggelenlaan.
  • Bijeenkomst Moerwijk: over het tracĂ© van lijn 16 vanaf halte Alberdingk Thijmstraat tot en met de halte van Zeggelenlaan. Via onderstaande buttons kunt u de presentaties terugkijken.
  Presentatie aanpassingen tramlijn 16 in Laak (YouTube kanaal van de gemeente)
  Presentatie aanpassingen tramlijn 16 in Moerwijk (YouTube kanaal van de gemeente)

  Vragen

  Heeft u vragen over de presentaties? Stuur dan een e-mail naar lijn16@denhaag.nl.

 • De gemeente heeft een voorontwerp gemaakt van de aanpassingen die nodig zijn voor het gedeelte van lijn 16 vanaf het Kerkplein tot en met de Waldeck Pyrmontkade ter hoogte van de Obrechtstraat. De inspraakprocedure voor het voorlopig ontwerp voor lijn 16Z is afgelopen. Het voorlopig ontwerp is door het college behandeld op 12 mei 2021.

  De stukken, inclusief de ingediende zienswijzen en de antwoorden daarop, zijn in te zien onder RIS-nummer 308712.

  Digitale informatiebijeenkomst 25 februari 2021

  Op donderdag 25 februari 2021 was er een digitale informatiebijeenkomst met een presentatie, een toelichting op de aanpassingen en uitleg over het verdere proces en de planning. U kunt de bijeenkomst terugkijken door op de groene knop te klikken.

  Terugkijken

  Terugkijken online bijeenkomst lijn 16 juli 2020

  Donderdag 16 juli 2020 was er een online informatiebijeenkomst over de schetstekeningen voor de aanpassingen van tramlijn 16. Het gaat om het gedeelte tussen de Waldeck Pyrmontkade/Emmakade en het Kerkplein. U kunt de bijeenkomst terugkijken via het Youtubekanaal van de gemeente. U kunt de bijeenkomst terugkijken op het Youtubekanaal van de gemeente.

  Presentatie tramlijn 16 Zeeheldenkwartier (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Vragen

  Heeft u vragen over de presentaties? Stuur dan een e-mail naar lijn16@denhaag.nl.

 • De gemeente heeft een voorontwerp gemaakt voor de aanpassingen van lijn 16 in het Statenkwartier. Het gaat om het gedeelte vanaf de Obrechtstraat tot aan de Westduinweg, inclusief de keerlus in de Prins Mauritslaan. De inspraakprocedure voor het voorlopig ontwerp voor lijn 16S is afgelopen. Het voorlopig ontwerp is door het college behandeld op 18 mei 2021.

  De stukken, inclusief de ingediende zienswijzen en de antwoorden daarop, zijn in te zien onder RIS-nummer 308739.

  Digitale informatiebijeenkomst 24 maart

  Op woensdag 24 maart 2021 was er een digitale informatiebijeenkomst met een presentatie, een toelichting op de aanpassingen en uitleg over het verdere proces en de planning. U kunt de bijeenkomst terugkijken door op de groene knop te klikken.

  Terugkijken

  Informatiebijeenkomst 16 december 2020

  Op woensdag 16 december 2020 was er een online informatiebijeenkomst over aanpassingen van haltes en openbare ruimte voor tramlijn 16 in het Statenkwartier. Via de onderstaande link kunt u de presentatie terugkijken. Let op, film van de presentatie start bij 06.56.

  Terugkijken

  Informatiebijeenkomst 4 december 2020

  De gemeente organiseerde een online informatiebijeenkomst over het kruispunt Groot Hertoginnelaan / Waldeck Pyrmontkade / Koningin Emmakade om de wijzigingen die nodig zijn uit te leggen. De wijzigingen die nodig zijn uit te leggen.

  Terugkijken.

Vragen

Heeft u vragen over de presentaties? Stuur dan een e-mail naar lijn16@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 10 maart 2021Laatste wijziging: 13 oktober 2021