Milieuzone oude brom- en snorfietsen

Den Haag krijgt een milieuzone voor vervuilende brom- en snorfietsen op benzine. Vanaf 1 december 2020 mag u met een bromfiets en snorfiets uit 2010 en daarvoor nergens meer in Den Haag rijden. Oude elektrische brom- en snorfietsen zijn wel toegestaan.

Heel Den Haag is milieuzone voor brom- en snorfietsen. Dit is het roze gebied op de kaart.
Heel Den Haag is milieuzone voor brom- en snorfietsen. Dit is het roze gebied op de kaart.

Controleer of u in de milieuzone mag rijden

Hieronder kunt u controleren of u met uw voertuig in de milieuzone mag rijden. Doe de kentekencheck en kijk of u een ontheffing kunt aanvragen.

Stap 1: Check uw kenteken

Of u mag rijden in Den Haag hangt af van de Datum Eerste Toelating (DET) van uw brom- of snorfiets. Deze datum staat op uw kentekenbewijs. U kunt de DET ook hier checken. Vul uw kenteken in.

Voor een oude elektrische brom- of snorfiets en voor een brommobiel hoeft u geen kentekencheck te doen. Alle elektrische voertuigen en brommobielen mogen rijden in de milieuzone.

NL loader

Stap 2: Check of u een ontheffing kunt krijgen

  • Heeft u een 4-takt brommer of 4-takt snorfiets van 2010 of daarvoor? Dan mag u in Den Haag rijden. U moet uw voertuig wel eerst laten keuren. Als u een keuringsbewijs heeft, vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente. Een ontheffing kost € 30.

  • Heeft u een 2-takt bromfiets of 2-takt snorfiets van 2010 of daarvoor? Maar kunt u vanwege uw gezondheid niet met het openbaar vervoer of een auto reizen of op een (elektrische) fiets, brom- of snorfiets rijden? Dan kunt u misschien een ontheffing krijgen om medische redenen. Vraag een ontheffing om medische redenen aan. Aan de ontheffing zijn kosten verbonden.

    U wordt gekeurd door de GGD. De GGD onderzoekt of u zich vanwege medische redenen echt alleen op uw oude 2-takt bromfiets of 2-takt snorfiets kunt verplaatsen. 
  • Heeft u een 2-takt brom- of snorfiets van 30 jaar of ouder? Dan kunt u jaarlijks een ontheffing aanvragen. U als eigenaar krijgt hiermee het recht om maximaal 40 dagdelen per jaar in de milieuzone te rijden. U mag zoveel kentekens aanmelden als u wilt. Een dagdeel loopt van 0.00 tot 12.00 uur en van 12.00 tot 0.00 uur. U meldt vooraf bij de gemeente wanneer u een dagdeel wilt gebruiken. Het is ook mogelijk achteraf een melding te doen. Dit moet u wel doen op de dag dat u de rit maakt. Als u bijvoorbeeld de rit die u ’s ochtends bent begonnen wilt verlengen, dan moet u bij thuiskomst uiterlijk om 0.00 uur, een melding doen voor het 2e dagdeel.

    Let op: voor een 4-takt oldtimer volgt u de stappen voor het aanvragen van een Ontheffing 4-takt brom- of snorfietsen van vóór 1 januari 2011.

    Een ontheffing kost € 25 per jaar per kentekenhouder (geen maximum aan het aantal aangemelde voertuigen). Vraag een oldtimerontheffing aan.

De 4-takt keuring

Voor een 4-taktkeuring gaat u met uw voertuig naar een dealer waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten. In het overzicht van dealers ziet u waar u uw voertuig kunt laten keuren. De keuring kost maximaal € 25. Een keuring duurt ongeveer 15 minuten. Het kan zijn dat de gemeente controleert of de dealer uw voertuig juist heeft gekeurd. Bij zo’n controle, moet u 1 uur extra wachten.

Let op: met het keuringsrapport kunt u bij de gemeente de ontheffing aanvragen.

Bij de volgende dealers kunt u uw brom- of snorfiets laten keuren.

Waarom een 4-takt-keuring?

Op het kentekenbewijs staat niet of een brom- of snorfiets een 2-takt of 4-takt motor heeft. Aan het kenteken kan de gemeente dus niet zien of een brom- of snorfiets wel of niet mag rijden in de milieuzone. Daarom moet een voertuig worden gekeurd.

Overgangsperiode

Tot 1 maart 2021 is er een overgangsperiode voor de milieuzone. In deze periode krijgt u een waarschuwingsbrief als u met uw brom- of snorfiets uit 2010 of ouder zonder ontheffing in de milieuzone rijdt. Er worden in deze periode nog geen boetes opgelegd.

2-takt bromfietsen en 2-takt snorfietsen zijn vervuilend

Vooral tijdens het wachten of wegrijden bij verkeerslichten, stoten 2-takt voertuigen veel schadelijke deeltjes uit. Dat is slecht voor de gezondheid van fietsers en voetgangers die zich vlakbij deze brom- en snorfietsen begeven. Uit onderzoek blijkt dat een milieuzone de uitstoot van roet en fijnstof behoorlijk kan verminderen.

Vragen?

Heeft u een vraag over de milieuzone voor brom- en snorfietsen? Stuur een e-mail naar: milieuzonebrommers@denhaag.nl.

Heeft u vragen over de sloopregeling? Stuur dan een e-mail naar: sloopregeling@denhaag.nl.

Zie ook

Gepubliceerd: 1 juli 2020Laatste wijziging: 16 december 2020