Milieuzone oude brom- en snorfietsen

Den Haag krijgt een milieuzone voor vervuilende brom- en snorfietsen op benzine. Vanaf 1 december 2020 mag u met een bromfiets en snorfiets uit 2010 en daarvoor nergens meer in Den Haag rijden. Oude elektrische brom- en snorfietsen zijn wel toegestaan.

Heel Den Haag is milieuzone voor brom- en snorfietsen. Dit is het roze gebied op de kaart.
Heel Den Haag is milieuzone voor brom- en snorfietsen. Dit is het roze gebied op de kaart.

Controleer of u in de milieuzone mag rijden

Hieronder kunt u controleren of u met uw voertuig in de milieuzone mag rijden. Doe de kentekencheck en kijk of u een ontheffing kunt aanvragen.

Stap 1: Check uw kenteken

Of u mag rijden in Den Haag hangt af van de Datum Eerste Toelating (DET) van uw brom- of snorfiets. Deze datum staat op uw kentekenbewijs. U kunt de DET ook hier checken. Vul uw kenteken in.

Voor een oude elektrische brom- of snorfiets en voor een brommobiel hoeft u geen kentekencheck te doen. Alle elektrische voertuigen en brommobielen mogen rijden in de milieuzone.

NL

Stap 2: Check of u een ontheffing kunt krijgen

  • Heeft u een 4-takt brommer of 4-takt snorfiets van 2010 of daarvoor? Dan mag u in Den Haag rijden. U moet uw voertuig wel eerst laten keuren. Als u een keuringsbewijs heeft, vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente. Een ontheffing kost € 30,00.

  • Heeft u een 2-takt bromfiets of 2-takt snorfiets van 2010 of daarvoor? Maar kunt u vanwege uw gezondheid niet met het openbaar vervoer of een auto reizen of op een (elektrische) fiets, brom- of snorfiets rijden? Dan kunt u misschien een ontheffing krijgen om medische redenen. Vraag een ontheffing om medische redenen aan. Aan de ontheffing zijn kosten verbonden.

    U wordt gekeurd door de GGD. De GGD onderzoekt of u zich vanwege medische redenen echt alleen op uw oude 2-takt bromfiets of 2-takt snorfiets kunt verplaatsen. 
  • Heeft u een brom- of snorfiets van 30 jaar of ouder? Dan kunt u jaarlijks voor maximaal 40 dagdelen een ontheffing aanvragen. Een dagdeel loopt van 24.00 tot 12.00 uur en van 12.00 tot 24.00 uur. Een ontheffing is meteen geldig. Het is ook mogelijk achteraf een ontheffing aan te vragen. Bijvoorbeeld als u de rit die u ’s ochtends bent begonnen, wilt verlengen. U vraagt dan bij thuiskomst een ontheffing voor het 2e dagdeel aan.

    Vanaf half november 2020 kunt u een ontheffing oldtimer aanvragen. Dat kan digitaal, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week. De jaarlijkse kosten voor het aanvragen van ontheffingen zijn € 25.

De 4-takt keuring

Voor een 4-taktkeuring gaat u met uw voertuig naar een dealer waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten. In het overzicht van dealers ziet u waar u uw voertuig kunt laten keuren. De keuring kost maximaal € 25. Een keuring duurt ongeveer 15 minuten. Het kan zijn dat de gemeente controleert of de dealer uw voertuig juist heeft gekeurd. Bij zo’n controle, moet u 1 uur extra wachten.

Let op: met het keuringsrapport kunt u bij de gemeente de ontheffing aanvragen.

Bij de volgende dealers kunt u uw brom- of snorfiets laten keuren.

Waarom een 4-takt-keuring?

Op het kentekenbewijs staat niet of een brom- of snorfiets een 2-takt of 4-takt motor heeft. Aan het kenteken kan de gemeente dus niet zien of een brom- of snorfiets wel of niet mag rijden in de milieuzone. Daarom moet een voertuig worden gekeurd.

Voorkom een boete

Rijdt u na 1 december 2020 met een oude brommer of snorfiets in de stad zonder ontheffing? Dan riskeert u een boete. Politieagenten en boa’s kunnen vaststellen of u met uw voertuig in Den Haag mag komen. Er wordt ook via camera’s gecontroleerd. Naar verwachting is de boete € 65 (daar komen administratiekosten bij).

Sloopregeling

Heeft u een oude brommer of snorfiets die u wilt laten slopen? De gemeente heeft een sloopregeling. Als u uw voertuig laat slopen, krijgt u een tegoed. Daarmee kunt u bijvoorbeeld een (elektrische) fiets kopen of een reistegoed voor het openbaar vervoer. Voor een gesloopte brom- of snorfiets krijgt u een tegoed van € 400. Als u een Ooievaarspas heeft € 750. Lees alle informatie over de sloopregeling, zoals de gratis ophaalservice en de hoogte van de vergoeding.

2-takt bromfietsen en 2-takt snorfietsen zijn vervuilend

Vooral tijdens het wachten of wegrijden bij verkeerslichten, stoten 2-takt voertuigen veel schadelijke deeltjes uit. Dat is slecht voor de gezondheid van fietsers en voetgangers die zich vlakbij deze brom- en snorfietsen begeven. Uit onderzoek blijkt dat een milieuzone de uitstoot van roet en fijnstof behoorlijk kan verminderen.

Vragen?

Heeft u een vraag over de milieuzone voor brom- en snorfietsen? Stuur een e-mail naar: milieuzonebrommers@denhaag.nl.

Heeft u vragen over de sloopregeling? Stuur dan een e-mail naar: sloopregeling@denhaag.nl.

Zie ook

Gepubliceerd: 1 juli 2020Laatste wijziging: 20 oktober 2020