Milieuzone oude brom- en snorfietsen

Den Haag heeft een milieuzone voor vervuilende brom- en snorfietsen. U mag met een brom- of snorfiets uit 2010 en daarvoor nergens meer in Den Haag rijden. Oude elektrische brom- en snorfietsen zijn wel toegestaan.

Heel Den Haag is milieuzone voor brom- en snorfietsen. Dit is het roze gebied op de kaart.
Heel Den Haag is milieuzone voor brom- en snorfietsen. Dit is het roze gebied op de kaart.

Controleer of u in de milieuzone mag rijden

Hieronder kunt u controleren of u met uw voertuig in de milieuzone mag rijden. Doe de kentekencheck en kijk of u een ontheffing kunt aanvragen.

Stap 1: Check uw kenteken

Of u mag rijden in Den Haag hangt af van de Datum Eerste Toelating (DET) van uw brom- of snorfiets. Deze datum staat op uw kentekenbewijs. U kunt de DET ook hier checken. Vul uw kenteken in.

Voor een oude elektrische brom- of snorfiets en voor een brommobiel hoeft u geen kentekencheck te doen. Alle elektrische voertuigen en brommobielen mogen rijden in de milieuzone.

NL loader

Stap 2: Check of u een ontheffing kunt krijgen

 • Heeft u een 4-takt brommer of 4-takt snorfiets van 2010 of daarvoor? Dan mag u in Den Haag rijden. U moet uw voertuig wel eerst laten keuren. Als u een keuringsbewijs heeft, vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente. Een ontheffing kost € 30,40.

 • Heeft u een 2-takt bromfiets of 2-takt snorfiets van 2010 of daarvoor? Maar kunt u vanwege uw gezondheid niet met het openbaar vervoer of een auto reizen of op een (elektrische) fiets, brom- of snorfiets rijden? Dan kunt u misschien een ontheffing krijgen om medische redenen. Vraag een ontheffing om medische redenen aan. Aan de ontheffing zijn kosten verbonden.

  U wordt gekeurd door de GGD. De GGD onderzoekt of u zich vanwege medische redenen echt alleen op uw oude 2-takt bromfiets of 2-takt snorfiets kunt verplaatsen. 

 • Heeft u een 2-takt brom- of snorfiets van 30 jaar of ouder? Dan kunt u jaarlijks een ontheffing aanvragen. U als eigenaar krijgt hiermee het recht om maximaal 40 dagdelen per jaar in de milieuzone te rijden. U mag zoveel kentekens aanmelden als u wilt. Een dagdeel loopt van 0.00 tot 12.00 uur en van 12.00 tot 0.00 uur. U meldt vooraf bij de gemeente wanneer u een dagdeel wilt gebruiken. Het is ook mogelijk achteraf een melding te doen. Dit moet u wel doen op de dag dat u de rit maakt. Als u bijvoorbeeld de rit die u ’s ochtends bent begonnen wilt verlengen, dan moet u bij thuiskomst uiterlijk om 0.00 uur, een melding doen voor het 2e dagdeel.

  Let op: voor een 4-takt oldtimer volgt u de stappen voor het aanvragen van een Ontheffing 4-takt brom- of snorfietsen van vóór 1 januari 2011.

  Een ontheffing kost € 25 per jaar per kentekenhouder (geen maximum aan het aantal aangemelde voertuigen). Vraag een oldtimerontheffing aan.

 • Voor brom- en snorfietsen met 3 wielen en een 2-taktmotor, die behoren tot het cultureel mobiel erfgoed (oldtimers), kunnen ondernemers met een ambulante standplaats in Den Haag een ontheffing aanvragen om te rijden in de milieuzone.

  De ontheffing wordt afgegeven voor 2 jaar. Daarmee heeft u de tijd om uw voertuig om te bouwen naar een schoner voertuig. Dit kan door de 2-takt motor te vervangen door een 4-takt motor of door een elektrische motor. Hiervoor kunt u subsidie aanvragen bij de gemeente. Of u kunt uw voertuig vervangen voor een ander (schoner) voertuig. U kunt een ontheffing krijgen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • een voertuig dat in het kentekenregister van de RDW op uw naam staat geregistreerd. Op het kentekenbewijs ziet u of dit inderdaad zo is.

  • het voertuig voor 27 februari 2020 op uw naam geregistreerd stond.

  • het voertuig, op de datum van de aanvraag van de ontheffing, een Datum Eerste Tenaamstelling (DET) van 30 jaar of eerder heeft. De DET vindt u op het kentekenbewijs.

  • het voertuig een L2e voertuig is (een 3-wielige brom- of snorfiets).

  • u een vergunning heeft voor een ambulante standplaats in de zin van de Verordening straathandel Den Haag 2017. Een nog geldende vergunning op basis van een oudere straathandelsverordening van Den Haag voldoet ook. Deze vergunning moet voor 1 februari 2021 zijn afgegeven.

  Voor meer informatie of als u een aanvraagformulier wilt ontvangen, kunt u een e-mail sturen naar milieuzone@denhaag.nl of contact opnemen met de gemeente.

  Vanaf 1 juli 2021 kost het aanvragen van een ontheffing € 25.

De 4-takt keuring

Voor een 4-taktkeuring gaat u met uw voertuig naar een dealer waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten. In het overzicht van dealers ziet u waar u uw voertuig kunt laten keuren. De keuring kost maximaal € 25. Een keuring duurt ongeveer 15 minuten. Het kan zijn dat de gemeente controleert of de dealer uw voertuig juist heeft gekeurd. Bij zo’n controle, moet u 1 uur extra wachten.

Let op: met het keuringsrapport kunt u bij de gemeente de ontheffing aanvragen.

Bij de volgende dealers kunt u uw brom- of snorfiets laten keuren.

Waarom een 4-takt-keuring?

Op het kentekenbewijs staat niet of een brom- of snorfiets een 2-takt of 4-takt motor heeft. Aan het kenteken kan de gemeente dus niet zien of een brom- of snorfiets wel of niet mag rijden in de milieuzone. Daarom moet een voertuig worden gekeurd.

2-takt bromfietsen en 2-takt snorfietsen zijn vervuilend

Vooral tijdens het wachten of wegrijden bij verkeerslichten, stoten 2-takt voertuigen veel schadelijke deeltjes uit. Dat is slecht voor de gezondheid van fietsers en voetgangers die zich vlakbij deze brom- en snorfietsen begeven. Uit onderzoek blijkt dat een milieuzone de uitstoot van roet en fijnstof behoorlijk kan verminderen.

Vragen?

Heeft u een vraag over de milieuzone voor brom- en snorfietsen? Stuur een e-mail naar: milieuzone@denhaag.nl.

Heeft u vragen over de sloopregeling? Stuur dan een e-mail naar: sloopregeling@denhaag.nl.

Zie ook: Ontheffing milieuzone brom- en snorfietsen aanvragen

  Gepubliceerd: 1 maart 2021Laatste wijziging: 27 juli 2021