Sterfietsroute binnenstad-Transvaal-Wateringse Veld

De gemeente werkt aan nieuwe logische, snelle en veilige fietsroutes. De fietsroute tussen de binnenstad, Transvaal en Wateringse Veld is een route waaraan gewerkt wordt.

Deze fietsroutes heten sterfietsroutes. Dit zijn bestaande fietsroutes die beter en veiliger gemaakt zijn. De route die de binnenstad met Wateringse Veld verbindt is 1 van de sterfietsroutes. Die route is in 2 delen geknipt: deel Centrum en deel Escamp.

Route

De route loopt van binnenstad naar Wateringse Veld via:

 • Grote Markt
 • Prinsegracht
 • ’s-Gravenzandelaan
 • Monstersestraat
 • Vaillantplein
 • Delftselaan
 • Schalk Burgerstraat
 • Veluweplein
 • Zuiderpark
 • Aagje Dekenlaan
 • Geysterenweg
 • Guntersteinweg
 • Sammersweg (gemeente Rijswijk)
 • Noordweg
 • Laan van Wateringse Veld
 • Guido van Dethstraat naar de gemeente Westland, en terug.

De lengte van de route tussen de binnenstad en de grens met de gemeente Westland is ongeveer 8,4 kilometer.

Aanpassingen route deel Centrum

Tussen de Grote Markt en het Zuiderpark zijn verschillende aanpassingen gepland.

Prinsegracht

Op de Prinsegracht ter hoogte van Grote Markt krijgen de boombakken een nieuwe plek. De belijning voor fietsers vanuit de Boekhorststraat richting Jan Hendrikstraat wordt doorgetrokken richting de oversteek.

Lijnbaan

Op de Lijnbaan wordt de oversteek van de Prinsegracht naar de Zoutkeetbrug verbeterd. Het werk begint in de zomer van 2021.

’s-Gravenzandelaan

De ’s-Gravenzandelaan wordt ingericht als fietsstraat met rood asfalt, drempels en plateaus. Dat gebeurt in het tweede kwartaal van 2021.

Monstersestraat

De Monstersestraat krijgt een vrijliggend fietspad aan de kant van de Schilderswijk. Net als bij de Delftselaan/Paul Krugerlaan aan de kant van de bouwmarkt. De werkzaamheden starten na de zomer van 2021.

Vaillantplein

Bij het Vaillantplein komt een tweerichtingenfietspad in rood asfalt. De werkzaamheden starten in de zomer van 2021.

Delftselaan

In de Delftselaan richting Vaillantplein wordt aan beide zijden het begin van de laan aangepast. Er komen ruimere openingen voor fietsers.

Schalk Burgerstraat

De Schalk Burgerstraat krijgt vrijliggende fietspaden in 2 rijrichtingen en de straat wordt eenrichtingsverkeer. Om duidelijker te maken dat het verkeer in de Schalk Burgerstraat voorrang heeft, komen er uitritconstructies. De bomen komen verder van de woningen te staan en hebben zo genoeg ruimte om te groeien.

Door deze aanpassingen verdwijnen er in de Schalk Burgerstraat 40 parkeerplaatsen. De omkering van de rijrichtingen gaat na oplevering van Schalk Burgerstraat in.

De werkzaamheden starten naar verwachting in het najaar van 2021.

Hoefkade

De Hoefkade krijgt een nieuwe inrichting tussen Schalk Burgerstraat en Veluweplein. De werkzaamheden zijn gereed in de zomer van 2021.

Veluweplein

Het Veluweplein wordt helemaal opnieuw ingericht tussen Zuiderpark en Hoefkade. Met onder meer een bredere Veluwepleinbrug. Hierdoor hoeven de fietsers vanuit het Zuiderpark richting Hoefkade niet meer de drukke Moerweg en Troelstrakade over te steken. Het nieuwe tweerichtingenfietspad met tweerichtingenoversteek over de Soestdijksekade zorgt bovendien voor een veiliger oversteek voor fietsers.

Aanpassingen route deel Escamp

Tussen het Zuiderpark en de grens met de gemeente Westland zijn verschillende aanpassingen gerealiseerd. De omgeving is beter en veiliger ingericht voor fietsers.

Zuiderpark

In het Zuiderpark is inmiddels de ringweg in het park aangepast.  

Aagje Dekenlaan en Geysterenweg

De kruispunten op de Aagje Dekenlaan en de Geysterenweg zijn veiliger gemaakt.

Erasmusweg

Op de Erasmusweg over de Korte Laak is een nieuwe gecombineerde fiets- en voetgangersbrug geopend.

Nieuwe brug voor fietsers en voetgangers

Op 4 september 2019 is de nieuwe brug voor fietsers en voetgangers geopend. De brug ligt in het verlengde van de Aagje Dekenlaan en Geysterenweg. Fietsers, voetgangers en rolstoelgebruikers kunnen de Korte Laak nu gemakkelijk oversteken. Er is een waarschuwingsinstallatie geplaatst die zorgt dat u veiliger de trambaan kunt oversteken. Ook het oversteken van de Erasmusweg is veiliger en makkelijker gemaakt.

   Nieuwe brug voor fietsers en voetgangers (artist impressie)
   Nieuwe brug voor fietsers en voetgangers (artist impressie)

   Geysterenweg

   Op de Geysterenweg zijn de kruispunten en fietsoversteken aangepast, waardoor de fietsveiligheid is verbeterd.

   Guntersteinweg

   Op de Guntersteinweg zijn de oversteken van het fietspad naar de woonwijk verbeterd en is belijning aangebracht voor de parkeervakken.

   Noordweg

   Op de Noordweg wordt een bestaande oversteekplaats voor voetgangers doorgetrokken over het fietspad en er komt een trap met fietsgoot naar de Strijpkade. De werkzaamheden starten in de zomer van 2021.

   Laan van Wateringse Veld

   Over de Laan van Wateringse Veld komt een fietsoversteek ter hoogte van de Londensingel. De werkzaamheden starten in het voorjaar of de zomer van 2021.

   Guido van Dethstraat

   De Guido van Dethstraat wordt ingericht als fietsstraat met rood asfalt. Op een fietsstraat is de auto te gast en de maximumsnelheid is er 30 kilometer per uur. De werkzaamheden starten in het voorjaar of de zomer van 2021.

    Planning

    In 2021 vinden nog een aantal werkzaamheden plaats voor deze sterfietsroute. Omwonenden krijgen meer informatie tegen de tijd dat de werkzaamheden beginnen. Naar verwachting is de hele sterfietsroute binnenstad – Transvaal – Wateringseveld gereed in 2022.

    Meer informatie

    Neem voor vragen over de werkzaamheden contact op met de omgevingsmanager. Stuur een e-mail naar omgevingsmanagementfiets@denhaag.nl.

    Zie ook

    Meer informatie vindt u in de concept raadsmededeling.

    Bekijk de ontwerptekeningen:

    Zie ook Ruim baan voor de fiets

    Gepubliceerd: 5 september 2019Laatste wijziging: 17 februari 2021