Sterfietsroute binnenstad-Transvaal-Wateringse Veld

De gemeente werkt aan nieuwe logische, snelle en veilige fietsroutes. De fietsroute tussen de binnenstad, Transvaal en Wateringse Veld is een route waaraan gewerkt wordt.

Deze fietsroutes heten sterfietsroutes. Dit zijn bestaande fietsroutes die beter en veiliger gemaakt zijn. De route die de binnenstad met Wateringse Veld verbindt is 1 van de sterfietsroutes. Die route is in 2 delen geknipt: deel Centrum en deel Escamp.

Route

De route loopt van binnenstad naar Wateringse Veld via:

 • Grote Markt
 • Prinsegracht
 • ’s-Gravenzandelaan
 • Monstersestraat
 • Vaillantplein
 • Delftselaan
 • Schalk Burgerstraat
 • Veluweplein
 • Zuiderpark
 • Aagje Dekenlaan
 • Geysterenweg
 • Guntersteinweg
 • Sammersweg (gemeente Rijswijk)
 • Noordweg
 • Laan van Wateringse Veld
 • Guido van Dethstraat naar de gemeente Westland, en terug.

De lengte van de route tussen de binnenstad en de grens met de gemeente Westland is ongeveer 8,4 kilometer.

Aanpassingen route deel Centrum

Tussen de Grote Markt en het Zuiderpark zijn verschillende aanpassingen gepland.

Prinsegracht

Op de Prinsegracht ter hoogte van Grote Markt krijgen de boombakken een nieuwe plek. De belijning voor fietsers vanuit de Boekhorststraat richting Jan Hendrikstraat wordt doorgetrokken richting de oversteek.

Lijnbaan

Op de Lijnbaan wordt de oversteek van de Prinsegracht naar de Zoutkeetbrug verbeterd.

’s-Gravenzandelaan

De ’s-Gravenzandelaan wordt ingericht als fietsstraat met rood asfalt, drempels en plateaus.

Monstersestraat

De Monstersestraat krijgt een vrijliggend fietspad aan de kant van de Schilderswijk. Net als bij de Delftselaan/Paul Krugerlaan aan de kant van de bouwmarkt. Ook wordt het riool vervangen op het deel van de Monstersestraat tussen Loosduinsekade en Delftselaan.

Vaillantplein

Bij het Vaillantplein komt een tweerichtingenfietspad in rood asfalt.

Delftselaan

In de Delftselaan richting Vaillantplein wordt aan beide zijden het begin van de laan aangepast. Er komen ruimere openingen voor fietsers.

Schalk Burgerstraat

De Schalk Burgerstraat krijgt vrijliggende fietspaden in 2 rijrichtingen en de straat wordt eenrichtingsverkeer. Om duidelijker te maken dat het verkeer in de Schalk Burgerstraat voorrang heeft, komen er uitritconstructies. De bomen komen verder van de woningen te staan en hebben zo genoeg ruimte om te groeien.

Door deze aanpassingen verdwijnen er in de Schalk Burgerstraat 40 parkeerplaatsen. De omkering van de rijrichtingen gaat na oplevering van Schalk Burgerstraat in.

Hoefkade

De Hoefkade krijgt een nieuwe inrichting tussen Schalk Burgerstraat en Veluweplein.

Veluweplein

Het Veluweplein wordt helemaal opnieuw ingericht tussen Zuiderpark en Hoefkade. Met onder meer een bredere Veluwepleinbrug. Hierdoor hoeven de fietsers vanuit het Zuiderpark richting Hoefkade niet meer de drukke Moerweg en Troelstrakade over te steken. Het nieuwe tweerichtingenfietspad met tweerichtingenoversteek over de Soestdijksekade zorgt bovendien voor een veiliger oversteek voor fietsers.

Aanpassingen route deel Escamp

Tussen het Zuiderpark en de grens met de gemeente Westland zijn verschillende aanpassingen gepland. Door deze maatregelen voor de fietser worden enkele parkeerplaatsen verwijderd. 

Zuiderpark

In het Zuiderpark zijn inmiddels de werkzaamheden gestart om de ringweg in het park aan te passen.  

Aagje Dekenlaan en Geysterenweg

De kruispunten op de Aagje Dekenlaan en de Geysterenweg worden veiliger gemaakt.

Erasmusweg

Op de Erasmusweg over de Korte Laak komt een nieuwe gecombineerde fiets- en voetgangersbrug in plaats van de huidige brug.

Nieuwe brug voor fietsers en voetgangers

Op 4 september 2019 is de nieuwe brug voor fietsers en voetgangers geopend. De brug ligt in het verlengde van de Aagje Dekenlaan en Geysterenweg. Fietsers, voetgangers en rolstoelgebruikers kunnen de Korte Laak nu gemakkelijk oversteken. Er is een waarschuwingsinstallatie geplaatst die zorgt dat u veiliger de trambaan kunt oversteken. Ook het oversteken van de Erasmusweg is veiliger en makkelijker gemaakt. De oude brug wordt binnenkort gesloopt.

   Nieuwe brug voor fietsers en voetgangers (artist impressie)
   Nieuwe brug voor fietsers en voetgangers (artist impressie)

   Geysterenweg

   Op de Geysterenweg worden de kruispunten en fietsoversteken aangepast. Er verdwijnen enkele parkeerplaatsen en de parkeervakken krijgen nieuwe belijning. Vooral de fietsveiligheid wordt hiermee verbeterd.

   Guntersteinweg

   Op de Guntersteinweg worden de oversteken van het fietspad naar de woonwijk verbeterd en wordt belijning aangebracht voor de parkeervakken.

   Noordweg

   Op de Noordweg wordt een bestaande oversteekplaats voor voetgangers doorgetrokken over het fietspad en er komt een trap met fietsgoot naar de Strijpkade.

   Laan van Wateringse Veld

   Over de Laan van Wateringse Veld komt een fietsoversteek ter hoogte van de Londensingel.

   Guido van Dethstraat

   De Guido van Dethstraat wordt ingericht als fietsstraat met rood asfalt. Op een fietsstraat is de auto te gast en de maximumsnelheid is er 30 kilometer per uur.

    Planning

    Naar verwachting start de uitvoering van de kleinere aanpassingen vanaf het 2e of 3e kwartaal van 2018. De grote aanpassingen van onder andere  Monstersestraat, ’s-Gravenzandelaan, Hoefkade, Veluweplein en Schalk Burgerstraat starten verdeeld over het 3e kwartaal van 2018. Omwonenden krijgen tegen die tijd meer informatie over de uitvoering van de werkzaamheden.

    Meer informatie

    Neem voor vragen over de werkzaamheden contact op met de omgevingsmanager. Stuur een e-mail naar omgevingsmanagementfiets@denhaag.nl.

    Zie ook

    Meer informatie vindt u in de concept raadsmededeling.

    Bekijk de ontwerptekeningen:

    Meer informatie over maatregelen die de gemeente wil nemen om de fietsroutes in Den Haag te verbeteren vindt u in het Meerjarenprogramma Fiets 2015-2018.

    Gepubliceerd: 5 september 2019Laatste wijziging: 5 september 2019