Tips voor Haagse jongeren die 18 jaar worden

Haagse jongeren weten vaak niet welke rechten en plichten zij hebben zodra ze 18 jaar worden. Daardoor krijgen ze soms schulden of andere problemen. Om dit te voorkomen geven de gemeente en het JIP tips aan jongeren die bijna 18 zijn.

Hulp van het JIP

Het JIP helpt jongeren van 12 tot 25 jaar bij allerlei zaken. Als jongeren problemen of vragen hebben waarvoor ze niet terecht kunnen bij ouders of vrienden, dan helpt het JIP ze op weg. Jong in Den Haag en persoonlijke hulp nodig? Kom dan langs bij het JIP op elke werkdag tussen 13.00 en 17.00 uur of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek op het kantoor van het JIP. Ga naar www.jipdenhaag.nl voor meer informatie.

Tips voor 18-jarigen

De gemeente geeft alvast een paar tips voor jongeren die bijna 18 jaar worden:

DigiD aanvragen

DigiD wordt gebruikt als identificatiemiddel op websites van de overheid, zoals van de belastingdienst en de gemeente, maar ook voor het ontvangen van digitale post van de overheid via mijnoverheid.nl. Ga voor meer informatie over DigiD naar digid.nl/aanvragen.

Geldzaken en verzekeringen

Het is voor 18 jarigen belangrijk om snel door te hebben hoe ze hun financiën op orde krijgen:

  • Baan zoeken? Een goed cv is belangrijk. Denk aan een voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Ook is het verstandig om te lezen wat de rechten zijn van jongeren met een bijbaan.
  • Het is handig om een betaalrekening te hebben bij een van de erkende banken in Nederland.
  • Spaar voor een studie, een eigen kamer of gewoon voor leuke dingen met een online spaarrekening.
  • Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten.
  • Vergeet ook niet om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een ongeluk kan altijd gebeuren.

Meer informatie hierover staat op www.jipdenhaag.nl.

Eigen woning zoeken

Inschrijven bij een woningbouwvereniging is geen verplichting, maar wel handig. De wachttijden voor een sociale huurwoning in Den Haag zijn niet zo lang als in Amsterdam of Utrecht. Toch kan het een lange tijd duren voordat iemand in aanmerking komt voor een kamer of huurwoning. Regel de inschrijving dus zo snel mogelijk. Zie:

Toeslagen aanvragen

Jongeren hebben vaak recht op zorgtoeslag van de Belastingdienst. Dit is een vergoeding van de kosten van de zorgverzekering. Als zij zelf een woning huren, hebben jongeren soms recht op huurtoeslag. Dit is een kleine steun om hun huur te kunnen betalen. Meer informatie over huurtoeslag en zorgtoeslag is te vinden op www.belastingdienst.nl.

Studiefinanciering en OV-kaart aanvragen

Studenten tussen de 18 en 27 jaar die een voltijdopleiding volgen, hebben in de meeste gevallen recht op studiefinanciering of een studentenlening. Het studentenreisproduct (‘studenten-OV’) voor het openbaar vervoer is onderdeel van de studiefinanciering. Het is ook geldig in bussen en trams van HTM in Den Haag. Kijk voor informatie over studiefinanciering en het studentenreisproduct op www.duo.nl.

Jeugdhulp

Jongeren die nu jeugdhulp krijgen, kunnen het beste met hun hulpverlener in gesprek gaan over hoe de hulp vanaf hun 18e wordt geregeld. Ga voor meer informatie naar jipdenhaag.nl.

Checklist per post

Jongeren die bijna 18 worden, krijgen een checklist met deze tips toegestuurd.

Voorkant van de checklist die jongeren in de bus krijgen
Voorkant van de checklist die jongeren in de bus krijgen


Gepubliceerd: 6 juli 2017Laatste wijziging: 28 oktober 2020