Vervangen onveilige populieren
De gemeente vervangt in 2019 en 2020 ruim 2.200 populieren. Uit onderzoek is gebleken dat deze bomen in slechte staat zijn. Dit is een gevaar voor veel Hagenaars die dagelijks onder de bomen door lopen of fietsen.
Populieren hebben heel zacht hout en groeien snel. Ze worden slap en kwetsbaar als ze ouder worden. Hierdoor breken er gemakkelijk grote takken af, zelfs op een bijna windstille dag. Dit heeft al een paar keer tot ernstige ongelukken geleid. Daarom moet de gemeente deze onveilige bomen kappen. Voor iedere boom die wordt gekapt, plant de gemeente een nieuwe boom terug. Bekijk de kaart met onveilige populieren die vervangen worden. In de video vertelt boomexpert Gerrit-Jan van Prooijen meer over het gevaar van de onveilige populieren.

Start vervangen populieren
In november 2019 is de gemeente gestart met het vervangen van de populieren in Escamp. Hier staan veel onveilige populieren. Ook in stadsdeel Loosduinen zijn veel populieren. Daarnaast staan de populieren verspreid over de hele stad. Zodra de kapvergunning is aangevraagd wordt de populier gemarkeerd met een gele stip en een wit lint. De werkzaamheden zijn eind 2020 afgerond.
Nieuwe bomen terug planten
Voor iedere populier die wordt gekapt, plant de gemeente een nieuwe boom terug. Ongeveer een half jaar tot 1 jaar na de kap wordt deze nieuwe boom geplant. Dat duurt even omdat de ondergrondse resten van de oude boom eerst weg moeten. Ook wordt er nieuwe, voedzame grond aangebracht.
Aanpak bij locaties met meer dan 50 populieren
Op die plekken waar meer dan 50 onveilige populieren staan, heeft de gemeente de omwonenden om advies gevraagd.
- Bewoners rondom de locaties Lozerlaan - Meer en Bos, Groen Assenkruis (gebied tussen Meppelweg, Erasmusweg, Lozerlaan en Loevesteinlaan) , Brasserskade en Meppelweg adviseerden de populieren te kappen en te vervangen voor andere bomen.
- Bewoners rondom de Conradkade en de Houtrustlaan kozen ervoor om de populieren voor een deel te laten staan en het andere deel flink terug te snoeien (‘kandelaberen’).
De gemeente heeft deze adviezen overgenomen. Ook mogen bewoners op alle locaties meedenken over de boomsoort die wordt terug geplant.

Aanpak bij locaties met minder dan 50 populieren
Staan er minder dan 50 onveilige populieren in een straat? Dan vervangt de gemeente de bomen. Bewoners kunnen kiezen welke boomsoorten zij hiervoor terug willen.
Omwonenden krijgen een brief van de gemeente zodra de kapvergunning is verleend. Het is dan nog mogelijk om bezwaar te maken tegen de vergunning. Daarnaast staat in deze brief staat hoe bewoners kunnen aangeven welke boomsoorten zij in hun straat willen.

Meer informatie
Wilt u kapvergunningen voor de populieren in uw straat, wijk of stadsdeel opvragen via e-mail? Stuur dan een e-mailbericht naar groenbeleid@denhaag.nl met daarin de volgende informatie:
- Uw naam en e-mailadres
- Voor welke straat, wijk of stadsdeel u informatie wilt over kapvergunningen voor populieren.
- De landelijke richtlijn voor het herkennen van symptomen van takbreuk vindt u op de website van de Universiteit van Wageningen.
- Onderzoek van de Bomenwacht naar de kwaliteit van de populieren (RIS 300436).
- Brief aan de raadscommissie over de aanpak van populieren (RIS301381).
Gepubliceerd: 14 september 2020Laatste wijziging: 14 april 2022