Vervangen onveilige populieren

De gemeente vervangt in 2022 en 2023 ruim 550 populieren. Uit onderzoek is gebleken dat deze bomen in slechte staat zijn. Dit is een gevaar voor veel Hagenaars die dagelijks onder de bomen door lopen of fietsen.

Populieren hebben heel zacht hout en groeien snel. Ze worden slap en kwetsbaar als ze ouder worden. Hierdoor breken er gemakkelijk grote takken af, zelfs op een bijna windstille dag. Dit heeft al een paar keer tot ernstige ongelukken geleid. Daarom moet de gemeente deze onveilige bomen kappen. Voor iedere boom die wordt gekapt, plant de gemeente  een nieuwe boom terug. In de video vertelt boomexpert Gerrit-Jan van Prooijen meer over het gevaar van de onveilige populieren.

Bekijk de video Onveilige populieren in Den Haag

  Takbreuk aan de Van Boetzelaerlaan
  Takbreuk aan de Van Boetzelaerlaan

  Start vervangen populieren

  De gemeente start in het najaar 2022 met het vervangen van de populieren. In de stadsdelen Loosduinen en het zijn veel populieren in slechte staat. Maar ook op andere plekken in de stad staan onveilige populieren. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden zijn eind 2023 klaar zijn.

  Informatie voor bewoners

  Op deze kaart kunt u zien waar de populieren staan die vervangen worden. Woont u in de buurt van populieren die de gemeente vervangt? Dan ontvangt u een brief als de kapvergunning is aangevraagd. De bomen die gekapt worden, krijgen een gele stip en een wit lint.

  Nieuwe bomen planten

  Voor iedere populier die de gemeente kapt komt een nieuwe boom terug. Dit gebeurt ongeveer anderhalf jaar na de kap. De ondergrondse resten van de oude boom moeten eerst weg. Daar komt nieuwe, voedzame grond voor in de plaats.

  Deze bomen zijn in 2018 geplant als vervanging voor populieren
  Deze bomen zijn in 2018 geplant als vervanging voor populieren

  Populierenhout voor bewoners

  De gemeente geeft een deel van het hout van de gekapte populieren aan de bewoners. Er wordt een dag georganiseerd waarop bewoners dit hout kunnen ophalen. Bewoners krijgen een brief met meer informatie.

  Takbreuk populier bij Sportpark HALO
  Takbreuk populier bij Sportpark HALO

  Meer informatie

  Wilt u kapvergunningen voor de populieren in uw straat, wijk of stadsdeel opvragen? Stuur dan een e-mail naar groenbeleid@denhaag.nl met daarin de volgende informatie:

  • Uw naam en e-mailadres
  • Voor welke straat, wijk of stadsdeel u informatie wilt over kapvergunningen voor populieren.

    Gepubliceerd: 1 juni 2022Laatste wijziging: 6 oktober 2022