Japanse Tuin

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 8 weken in het jaar geopend. De tuin is weer open in de herfst 2018, van 13 tot en met 28 oktober.

Openingstijden

  De Japanse Tuin is een aantal weken open in het voorjaar en het najaar. U kunt de tuin buiten deze tijden helaas niet bezoeken (ook niet op afspraak).

  • Voorjaar 2018: open van 28 april tot en met 10 juni, van 9.00 tot 20.00 uur.
  • Najaar 2018: open van 13 oktober tot en met 28 oktober, van 10.00 tot 16.00 uur.

  Gevolgen kwetsbaarheid

  Om de tuin te beschermen zijn er een paar regels:

  • Niet toegestaan zijn: honden, buggy’s en elektrisch aangedreven hulpmiddelen.
  • Heeft u een rolstoel? Dan kunt u een beperkt deel van de tuin bezoeken. Er is een aparte ingang met een speciale, kortere route door de tuin.
  • Zijn er veel bezoekers? Dan moet u soms even wachten voor u de tuin in mag. Er mag een maximum aantal bezoekers in de tuin komen.
  De Japanse Tuin in de herfst
  De Japanse Tuin in de herfst

  Geschiedenis

  De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939). Zij werd ook wel freule Daisy genoemd. Per schip maakte zij een of meerdere reizen naar Japan. Zij verscheepte toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland.

  Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910. Het heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers van Haeghe Schoon en Groen van de gemeentelijke dienst Haeghe Groep onderhouden de Japanse Tuin. 

  Plaats voor rust en bezinning

  De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Het ene watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha's. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem.

  Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

  Trouwreportage

  Alleen tijdens het openingsseizoen is het mogelijk om een trouwreportage te maken in de Japanse Tuin.
  Kijk voor de voorwaarden op de pagina Landgoed Clingendael.

  Meer informatie

  Folder Japanse Tuin (PDF, 3,6 MB)

   Zie ook

   Laan van Clingendael werkzaamheden

   Gepubliceerd: 7 april 2017Laatste wijziging: 15 oktober 2018