Japanse Tuin

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 8 weken in het jaar geopend. De tuin is weer open in de herfst 2018, van 13 tot en met 28 oktober.

De Japanse Tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid jaarlijks slechts een korte periode geopend. De opening is een aantal weken in het voorjaar en het najaar.

Openingstijden

  Tijdens de weken dat de tuin in het voorjaar open is kunt u er terecht van 9.00 tot 20.00 uur en tijdens de openstelling in het najaar van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het is niet mogelijk om buiten deze tijden de tuin te bezoeken (ook niet op afspraak).

  • Voorjaar 2018: van 28 april tot en met 10 juni.
  • Najaar 2018: van 13 oktober tot en met 28 oktober.

  Gevolgen kwetsbaarheid

  • Gezien de kwetsbaarheid van de tuin is het niet mogelijk om de tuin te betreden met buggy's en elektrisch aangedreven hulpmiddelen.
  • Voor mensen met een rolstoel is de tuin alleen beperkt toegankelijk. Er is voor rolstoelen een aparte ingang met een speciale, kortere route door de tuin.
  • Het is niet toegestaan om met honden de tuin te betreden.
  • Bij te veel bezoekers kan het zijn dat u even moet wachten voor u de tuin in mag. De kwetsbaarheid van de aanplant laat maar een maximum aantal bezoekers toe.
  Japanse tuin

  Geschiedenis

  De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers van Haeghe Schoon en Groen van de gemeentelijke dienst Haeghe Groep onderhouden de Japanse Tuin. 

  Plaats voor rust en bezinning

  De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha's. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

  Folder Japanse Tuin

  Folder Japanse tuin (PDF, 3,6 MB)
  Zie ook het interview met de tuinman in Editie070

  Gepubliceerd: 7 april 2017Laatste wijziging: 11 juni 2018