Beheren van de Haagse bossen

De gemeente beheert en onderhoudt de Haagse bossen. Dit kan betekenen dat een bos wordt uitgedund of verjongd. Bosbeheer is nodig omdat een bos snel dichtgroeit met veel dezelfde boomsoorten. Door goed te beheren, houdt de gemeente het bos mooi en gezond.

Haagse bossen

De gemeente beheert de volgende bossen:

Bosbeheer

Mensen onder de boom (foto: Inge van Mill)

Het 'ideale' bos bestaat uit verschillende soorten bomen, struiken en kruidachtige planten. Ook staan en liggen er dode bomen. Wat een boom nodig heeft, ligt aan de kwaliteit, soort en leeftijd van de boom. Zo krijgen goede en gezonde bomen de ruimte om te groeien. Daarbij zijn open plekken in het bos belangrijk voor de ontwikkeling van planten en dieren.

Manieren van bosbeheer

Bosbeheer gebeurt op verschillende manieren:

 • Dunnen
  In het bos wordt een aantal bomen aangewezen als 'toekomstboom'. Deze bomen mogen groeien tot bomen met grote kronen en dikke stammen. Dat is goed voor de natuur, het behoud van het bos en hoe bezoekers het bos ervaren. De toekomstbomen krijgen genoeg ruimte om te groeien door de bomen die in de weg staan te verwijderen. Het verwijderen van deze buurbomen heet ‘dunnen’.
 • Verjonging
  Er wordt ook ruimte in het bos gemaakt voor kruiden, struiken en jonge bomen. Deze groeien zo weer uit tot bijvoorbeeld nieuwe grote bomen. Op sommige open plekken worden bomen geplant.
 • Niets doen
  Niets doen is ook een onderdeel van bosbeheer. Zo komt er meer variatie in het bos en is er ruimte voor natuurlijke groei. Daarbij blijft het bos altijd toegankelijk en staat de veiligheid van bezoekers voorop.
 • Dood hout
  Voor de natuur is het belangrijk dat er in het bos dood hout is. Er groeien mossen en paddenstoelen op. Ook eten vogels de insecten die rondom het dode hout leven. Bomen worden bijvoorbeeld omgezaagd en blijven dan in het bos liggen. Ook kunnen bomen geringd worden. Rond de stam wordt een strook schors verwijderd. Zo sterft de boom langzaam af en blijft de dode stam nog een aantal jaren staan.

Markeringen

Als u in de herfst of winter door de Haagse bossen loopt, ziet u vaak symbolen (kleurmarkeringen) op boomstammen staan:

Betekenis van de kleurmarkeringen
kleur betekenis
blauwe stip Bomen mogen blijven en moeten ruimte krijgen (toekomstbomen).
gele stip Bomen worden omgezaagd. Het hout wordt afgevoerd.
geel kruis Bomen worden omgezaagd. Het hout blijft liggen.
gele ring Bomen worden geringd en sterven langzaam af.
De toekomstbomen krijgen een blauwe stip.

Werkzaamheden Haagse bossen

In de herfst en winter wordt er gewerkt in de Haagse bossen. Door de bossen wat uit te dunnen kunnen ze verjongen. De natuur zorgt dan zelf voor verschillende kruiden, struiken en nieuwe jonge bomen.

De bossen worden op traditionele wijze onderhouden. Dit betekent dat de gemeente zo min mogelijk grote en zware machines gebruikt. Ook worden paarden ingezet om de bomen uit het bos te slepen.

Paarden slepen de bomen uit het bos.
Paarden slepen de bomen uit het bos.

Gepubliceerd: 28 maart 2019Laatste wijziging: 28 maart 2019