Nu:
Coronavirus
Laatste update: 12:43 uur

Monumentale bomen

Den Haag heeft op dit moment bijna 1.300 monumentale bomen. De gemeente beheert en onderhoudt deze bomen met extra zorg en aandacht.

Wanneer is een boom een monument? Een monumentale boom levert een bijzondere bijdrage aan de kwaliteit van de woonomgeving of het milieu. Ook moet de boom minimaal 50 jaar oud zijn, in een goede conditie verkeren en voldoen aan tenminste 1 van de volgende criteria.
De boom heeft cultuurhistorische waarde, of:

  • is onvervangbaar
  • is zeldzaam door zijn vorm
  • is zeldzaam door zijn soort
  • is zeldzaam door zijn omvang of hoogte
  • is bijzonder mooi
  • er groeien zeldzame planten op of er wonen zeldzame dieren in.

In bijzondere situaties kan een verzameling bomen samen de monumentale status krijgen. Op het Lange Voorhout bijvoorbeeld, waar sommige bomen nog geen 50 jaar oud zijn.

Monumentale kastanje, Koekamp
Monumentale kastanje, Koekamp

Bijzondere bescherming

De gemeente geeft monumentale bomen bijzondere bescherming. Bijvoorbeeld door ze de hoogste prioriteit te geven bij het beheer en onderhoud. Ook brengt de gemeente de omstandigheden van de plaats waar de boom groeit nauwkeurig in beeld. En controleert zij de bomen jaarlijks intensief op vitaliteit, ziekten en plagen. Daarnaast geldt er een zware procedure voor het kappen van monumentale bomen.

Adviesraad Monumentale Bomen

De gemeente heeft een Adviesraad Monumentale Bomen die officieel is ingesteld bij het vaststellen van de Bomenverordening 1995 door de Haagse gemeenteraad. Tegelijkertijd is de ambtelijke werkgroep Monumentale Bomen ingesteld met daarin de leden van de Adviesraad Monumentale Bomen en vertegenwoordigers van de Dienst Stadsbeheer en de Dienst Stedelijke Ontwikkeling.

De Adviesraad Monumentale Bomen is samengesteld uit vertegenwoordigers van de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor Den Haag en omstreken (AVN) en een onafhankelijke boomdeskundige. De Adviesraad Monumentale Bomen geeft gevraagd en ongevraagd adviezen, is onafhankelijk en ontvangt geen loon.

Monumentale boom in uw buurt?

Heeft u een mooie bijzondere boom in uw omgeving staan? Stuur een e-mail naar ondersteuningbeleidsafdelingstadsbeheer@denhaag.nl. De gemeente bekijkt dan of deze boom de status van officiĆ«le monumentale boom krijgt. De lijst met monumentale bomen kunt u hieronder downloaden.

Overzicht Monumentale Bomen in Den Haag (PDF, 108,2 kB)
Kaart Monumentale Bomen in Den Haag (PDF, 7,3 MB)

Wandelroutes

Verschillende wandelroutes leiden u langs de mooiste bomen en hofjes van Den Haag. Geniet van de groene schatkamer en bekijk de bijzondere wandelingen langs de mooiste plekken met bomen in de stad.

  • Een wandelroute langs monumentale bomen in de openbare ruimte en in particuliere tuinen.
Monumentale bomen in Den Haag (PDF, 1,8 MB)
  • Tijdens deze wandeling door het oude centrum leest u niet alleen over de rijke geschiedenis van de Haagse binnenstad. De route voert u ook langs bijzondere en zeer oude monumentale bomen.
Groen met historie (PDF, 2 MB)
  • De gemeente organiseerde naar aanleiding van het Groenjaar 2009 een aantal wandelingen langs monumentaal groen en hofjes. Wilt u deze route zelf eens wandelen? Bekijk de folder met routebeschrijving langs bijzondere groene plekken in de stad.
Monumentale bomen en hofjes in Den Haag (PDF, 3 MB)

Gepubliceerd: 16 september 2015Laatste wijziging: 16 november 2018