Den Haag - Den Haag aardgasvrij

Den Haag aardgasvrij

De gemeente zet zich in voor een klimaatneutrale, groene en gezonde stad. Waarin ook onze kinderen en kleinkinderen met plezier kunnen leven. Daarom wil de gemeente dat alle gebouwen in de stad uiterlijk in 2030 van het aardgas afgaan en overgaan op duurzame energie. Lees hier wat dat voor u betekent en hoe de gemeente u kan ondersteunen met advies en subsidie.

Aardgas zorgt voor veel CO2-uitstoot en dus voor de klimaatverandering. Den Haag gebruikt veel aardgas. Verreweg de meeste bedrijven en woningen worden verwarmd met deze energiebron. Overstappen op andere, duurzamere energie zal dus veel minder uitstoot opleveren.

Dit doet de gemeente niet alleen. De gemeente wil samen met bewoners en bedrijven bouwen aan een klimaatneutrale toekomst met duurzame energie. In 2030 moeten alle huizen, bedrijfspanden en openbare voorzieningen als scholen en bibliotheken van het aardgas af zijn.

Wanneer is uw wijk aan de beurt?

De komende jaren gaat de gemeente 25.000 tot 30.000 woningen in 10 wijken van het aardgas afhalen en over laten gaan op duurzame energie. Voor deze zogenoemde ‘Groene Energie wijken’ wordt in samenwerking met bedrijven en bewoners eerst een wijkenergieplan gemaakt. Dit zijn:

 • Mariahoeve
 • Den Haag Zuidwest
 • Binckhorst/CID
 • Koningsplein en omgeving
 • Molenwijk
 • Moerwijk-Oost
 • Vruchtenbuurt
 • Vogelwijk
 • Ypenburg, Noordpolderbuurt
 • Statenkwartier
 • Scheveningen

Er is nog geen planning wanneer en hoe wijken van het aardgas af gaan.  En welke energievorm daarvoor in de plaats komt. Dit wordt in samenspraak met inwoners en bedrijven uit de betreffende wijk bepaald.

Om de overgang naar duurzame energie te bereiken moeten we als stad samenwerken, uitproberen en van elkaar leren. De Energietransitie is ontdekken en leren. We doen het samen stap voor stap.

Wat worden de duurzame energievoorzieningen?

Voor een deel van de stad lijken warmtenetten de beste oplossingen. In andere wijken zijn all electric oplossingen het meest geschikt. Voor andere delen van Den Haag kan nu nog geen keuze worden gemaakt.

Warmtenetten

De gemeente wil warmte uit de aarde gebruiken en via warmtenetten leveren aan woningen gebouwen. In Den Haag zijn veel mogelijkheden voor aardwarmte (geothermie). In 2019 wordt de HAL-centrale voor aardwarmte aan de Leyweg in gebruik genomen. Daar komen op termijn nog 3 nieuwe geothermiecentrales bij. In de toekomst lijken 10 tot 15 centrales mogelijk. Den Haag gaat ook warmte uit de Rotterdamse haven gebruiken.

All electric

All electric is een verzamelnaam voor warmteproductie met elektriciteit. Veel mensen gaan de komende jaren op een elektrische manier koken en hun huis verwarmen. In de meeste gevallen krijgt  u dan een warmtepomp (lees meer op hierverwarmt.nl) . Soms zijn hybride oplossingen mogelijk (lees meer op hierverwarmt.nl) mogelijk. Dat zijn combinaties van een warmtepomp met een andere energiebron. Op de koudste dagen is een warmtepomp alleen soms onvoldoende.

In Den Haag kunt u kiezen tussen twee hybride toepassingen: hybride waterpomp en infraroodverwarming. Een hybride warmtepomp (lees meer op milieucentraal.nl) is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een gasgestookte HR-ketel. 

Infraroodpanelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer. Meer informatie over infraroodverwarming en de kosten vindt u op de website van Milieu Centraal

Wat zijn de kosten?

Hoe de overgang naar schone energie gefinancierd gaat worden, is nog niet duidelijk. Uitgangspunt is dat duurzame energie betrouwbaar en betaalbaar is. Verder zijn er diverse subsidiemogelijkheden.

Den Haag aardgasvrij

Wat kunt u nu al zelf doen?

Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om minder aardgas te verbruiken of zelfs helemaal aardgasvrij te wonen of te werken. Kijk voor meer informatie op de pagina van Hou van je huis. Bent u lid van een Vereniging van Eigenaren, dan kunt u terecht bij de VvE-balie. Bent u ondernemer? Dan kunt voor advies en ondersteuning terecht bij Hou van je zaak .

Subsidie

Vragen over duurzame energie

Heeft u vragen over de overgang naar duurzame energie? Stuur dan een e-mail naar aardgasvrij@denhaag.nl.    

Zie ook: Duurzaamheid

Gepubliceerd: 25 april 2018Laatste wijziging: 13 november 2018