Ja/Ja-sticker in Den Haag

De gemeente voerde op 1 juli 2020 een Ja/Ja-sticker in. U krijgt alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk als u dat aangeeft met een Ja/Ja-sticker op de brievenbus.

Sommige vormen van ongeadresseerd reclamedrukwerk vallen buiten de nieuwe maatregel. Bijvoorbeeld huis-aan-huisbladen en berichten van de gemeente of van een netbeheerder. Heeft u nu een Nee/Nee-sticker of Nee/Ja-sticker? Dan blijft deze gewoon geldig.

Wat betekent welke sticker?

Op uw brievenbus U krijgt
Ja/Ja-sticker reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen
géén sticker of de Nee/Ja-sticker geen reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen
Nee/Nee-sticker geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen

Stickers per post ontvangen

U kunt de Ja/Ja-sticker gratis aanvragen via www.spotta.nl/ja-sticker-bestellen.

Wilt u een Nee/Ja-sticker of een Nee/Nee-sticker per post ontvangen? Dan kunt u deze tegen betaling bestellen via www.neeneeneeja.nl.

Wat is ongeadresseerd reclamedrukwerk?

  • Reclamefolders die u krijgt zonder dat uw adres en woonplaats erop staat.
  • Folders of brieven met de tekst 'de bewoners van' erop, zonder uw adres.

Deze folders of brieven worden allemaal als ongeadresseerd gezien. U mag ze daarom alleen met een Ja/Ja-sticker in uw brievenbus krijgen.

Meld ongewenst reclamedrukwerk

Krijgt u na 1 juli ongeadresseerd reclamedrukwerk? Dan kunt u dat melden bij de gemeente.

Melding doen

Zijn er veel meldingen over 1 bedrijf? Dan krijgt het bedrijf eerst een waarschuwing. De gemeente kan een boete opleggen van € 500 per overtreding (bedrag geldt in 2022 en 2023). Dit geldt voor zowel adverteerders als verspreiders van het ongewenste reclamedrukwerk.

Ja/Ja-sticker tegen papierverspilling

Met de nieuwe maatregel wil de gemeente papierverspilling voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland elk jaar ongeveer 34 kilo papier aan reclame krijgt. Dat zijn ongeveer 30 folders per week. Veel van deze reclame wordt ongelezen weggegooid.

Belangrijke informatie: Veel folders kunt u ook digitaal bekijken. Kijk voor een overzicht op de website van Milieu Centraal.

Meer informatie

Heeft u een vraag over de Ja/Ja-sticker? Stuur dan een e-mail naar jajasticker@denhaag.nl of neem contact met de gemeente.

Gepubliceerd: 30 juni 2020Laatste wijziging: 20 december 2022