Afval scheiden: elektrische apparaten

Heeft u oude of kapotte elektrische apparaten zoals koelkasten of smartphones? Lever ze dan apart in bij de winkel waar u het apparaat gekocht heeft, een afvalbrengstation of stadsboerderij.

Elektrische apparaten bevatten waardevolle grondstoffen zoals staal, aluminium, koper, glas en kunststoffen. Hiervan kunnen nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Eventuele schadelijke stoffen worden apart verwerkt zodat ze niet in het milieu terechtkomen.

Inleveren elektrische apparaten

Zit er een stekker aan een apparaat of werkt het op batterijen? Dan is het een elektrisch apparaat. In Den Haag kunt u op verschillende plekken uw elektrische apparaten gratis inleveren:

  • In de winkel: Als u een nieuw apparaat koopt, kunt u uw oude apparaat gratis inleveren. De leverancier van uw nieuwe apparaat is wettelijk verplicht het oude apparaat zonder kosten in te nemen.
Belangrijke informatie: U kunt spaarlampen en ledlampen inleveren bij een van de afvalbrengstations en bij veel winkels die deze lampen verkopen.
  • Afvalbrengstation: U kunt uw oude of kapotte apparaten ook inleveren bij een afvalbrengstation.
  • Stadsboerderijen: Op alle Haagse stadsboerderijen staat een elektrobak waar u kleine elektrische apparaten kunt inleveren. Meer informatie hierover vindt u op de website van Wecycle.
  • Kringloopwinkel of repaircafé: Apparaten die nog bruikbaar zijn, kunt u naar een kringloopwinkel brengen. Kapotte apparaten kunt u laten repareren bij een repaircafé.
  • Aanbieden als grofvuil: Kunt u geen gebruik maken van de mogelijkheden hierboven? Grote elektrische apparaten kunt u ook laten ophalen als grofvuil. U maakt hiervoor een aparte grofvuilafspraak. De apparaten worden dan misschien niet allemaal gerecycled.

Video Recyclen van elektrische apparaten

In de video ‘Johan gaat scheiden’ laat Johan zien hoe koelkasten worden gerecycled.

Bekijk ook Recyclen van elektrische apparaten

Gepubliceerd: 1 januari 2022Laatste wijziging: 26 januari 2022