Nieuws
Raad spreekt 22 mei over initiatiefvoorstellen en actieprogramma mensenhandel
De gemeenteraad van Den Haag spreekt op donderdag 22 mei onder andere over diverse initiatiefvoorstellen van Hart voor Den Haag en de VVD, het actieprogramma mensenhandel en de beleidsvisie toekomstbestendig bouwen.
De vergadering begint om 13:30 uur en vindt plaats in de raadzaal van het Haagse stadhuis. Hieronder kunt u lezen welke onderwerpen er op de agenda van deze raadsvergaderingen staan.

Voordracht nieuwe wethouder
De fractie van de PvdA heeft dhr. C. Engberts voorgedragen als nieuwe wethouder, ter vervanging van dhr. Balster. Bij de start van deze vergadering neemt de Haagse gemeenteraad een besluit over deze voordracht. Wanneer de raad instemt met de benoeming van dhr. Engberts zal hij vervolgens direct beëdigd worden door de burgemeester.
Op de agenda
In deze gemeenteraadsvergadering neemt de raad besluiten over de volgende onderwerpen:
In juni 2024 heeft Hart voor Den Haag het initiatiefvoorstel Van Napels aan de Noordzee naar Singapore achter de duinen ingediend. De partij wil Den Haag transformeren naar een stad zoals Singapore, waar strenge regels en hoge boetes gelden voor het achterlaten van afval op straat. Dit moet ervoor zorgen dat de stad schoner en aantrekkelijker wordt voor bewoners en bezoekers. Daarnaast wordt er gekeken naar het verbeteren van de infrastructuur en het openbaar vervoer om de stad beter bereikbaar te maken. Het voorstel bevat ook plannen voor het versterken van de economie door het aantrekken van internationale bedrijven en het stimuleren van innovatie.
In juni 2024 heeft de Haagse VVD het initiatiefvoorstel Kom naar Kijkduin! ingediend. In dit voorstel doet de partij ideeën om van Kijkduin weer een populaire plek te maken voor gezinnen. Kijkduin is flink opgeknapt na jaren van verbouwing. Daarom wil de VVD een feestelijke heropening organiseren. Ook stelt de partij voor dat de gemeente helpt met reclame en leuke sport- en spelactiviteiten. Daarnaast wil de VVD creatieve acties bedenken, zoals een selfie-wedstrijd bij de laatste bouwplaats. Zo willen ze meer mensen naar Kijkduin trekken. Het doel is om van Kijkduin weer een gezellige, levendige en gezinsvriendelijke badplaats te maken.
Het Actieprogramma Mensenhandel 2025-2028 van de gemeente Den Haag beschrijft hoe de stad de komende vier jaar mensenhandel wil tegengaan. Mensenhandel betekent dat iemand met dwang wordt meegenomen, gehuisvest of uitgebuit. Het doel van het programma is om mensenhandel zoveel mogelijk te voorkomen en slachtoffers snel en goed te helpen. De gemeente wil dit doen door beter samen te werken met organisaties zoals de politie, hulpverleners en scholen.
In het programma staan verschillende acties. Zo wil de gemeente meer voorlichting geven aan jongeren en professionals, zodat zij signalen van mensenhandel eerder herkennen. Ook komt er extra aandacht voor opvang en hulp aan slachtoffers. Verder wil Den Haag zorgen voor betere gegevensuitwisseling tussen organisaties, zodat mensenhandel sneller wordt opgespoord. Het programma richt zich op alle vormen van mensenhandel, zoals seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting.
De Stedelijke Beleidsvisie Toekomstbestendig Bouwen 2025-2035 van de gemeente Den Haag beschrijft hoe er in de toekomst gebouwd moet worden om de stad leefbaar, duurzaam en gezond te houden. De gemeente wil dat nieuwe gebouwen minder CO2 en stikstof uitstoten, beter bestand zijn tegen extreem weer, en meer ruimte bieden aan groen en natuur. Zo wordt bouwen niet alleen beter voor het milieu, maar ook prettiger voor mensen en dieren die in de stad wonen.
In de visie staan duidelijke regels en doelen voor bouwprojecten. Er komt bijvoorbeeld een puntensysteem dat bepaalt hoe ‘groen’ en ‘klimaatvriendelijk’ een gebouw is. Ook wil de gemeente dat bouwers vanaf het begin weten wat er van hen wordt verwacht, zodat projecten sneller en zonder vertraging kunnen starten. Door deze aanpak wil Den Haag bijdragen aan een duurzame toekomst en tegelijk zorgen dat bouwen betaalbaar en haalbaar blijft.
De gemeente wil het stadsdeelkantoor in Benoordenhout verduurzamen zodat het voldoet aan de zogeheten Paris Proof-norm. Dat betekent dat het gebouw veel minder energie gaat gebruiken en beter is voor het klimaat. De plannen omvatten onder andere betere isolatie, het vervangen van installaties en het overstappen op duurzame energie. Ook wordt gekeken naar het verbeteren van het binnenklimaat voor medewerkers en bezoekers. De kosten voor het verduurzamen van het stadsdeelkantoor Haagse Hout bedragen in totaal €3,1 miljoen.
De gemeente Den Haag wil het geven van subsidies duidelijker, eerlijker en effectiever maken. In de Kadernota Subsidiebeleid 2025 staat hoe de gemeente dit wil doen. Subsidies moeten bijdragen aan belangrijke doelen, zoals gelijke kansen, duurzaamheid en een sterke samenleving. Ook moet het aanvragen van subsidie makkelijker worden. Organisaties die subsidie krijgen, moeten beter laten zien wat ze met het geld doen. Zo wil de gemeente zorgen dat het geld goed wordt besteed.
Daarnaast wil de gemeente ook de regels in de Algemene subsidieverordening Den Haag 2020 aanpassen. Na deze wijziging moeten organisaties bijvoorbeeld tussentijds rapporteren over hun activiteiten. De nieuwe regels sluiten beter aan op het nieuwe subsidiebeleid. Zo wil Den Haag zorgen voor meer duidelijkheid, betere controle en meer vertrouwen tussen de gemeente en organisaties die subsidie ontvangen.
In augustus 2024 heeft Hart voor Den Haag het initiatiefvoorstel Investeren in het Worldforum ingediend. Volgens de partij is het congrescentrum, dat al 50 jaar oud is, verouderd en moet het worden vernieuwd en uitgebreid om aantrekkelijk te blijven voor grote (internationale) evenementen. Ze stellen voor dat de gemeente hier serieus werk van maakt en geld uittrekt voor renovatie. Zo kan het World Forum een belangrijke plek blijven voor congressen, cultuur en toerisme, wat goed is voor de stad en de economie.
Afronding commissiedebat
Regelmatig komen er in vergaderingen van de commissies onderwerpen voorbij waar de raad geen besluit over hoeft te nemen. Soms willen raadsleden daar wel voorstellen over doen. Dat kan door het indienen van een motie. Deze onderwerpen agenderen we in de raadsvergadering als afronding commissiedebat. In deze vergadering staan de volgende onderwerpen op de agenda:
- Autoluwe Prinsestraat e.o. en eenrichtingsverkeer Prinsessewal
- Reissector vecht reclameverbod aan
- Evaluatie pilot doneerrekjes
- Programma laagdrempelig voorlichten en vaccineren
- Veilige opvang voor queer vluchtelingen
- Beantwoording raadsadressen inzake Opvang voormalig Hagacomplex Sportlaan
- Verkeersveiligheid
- Afval
- Duurzaamheid
- Situatie Palestina en genocidaal geweld
- Permanente winteropvang en Winterkouderegeling
Stemming
Aan het einde van de vergadering wordt er gestemd over alle voorstellen op de agenda en de ingediende moties en amendementen. Daarbij zal ook gestemd worden over de motie waarbij tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 mei de stemmen staakten.
Lees het verslag van de gemeenteraadsvergadering van 8 mei 2025
Wijzigingen agenda
De agenda voor deze vergaderingen kan nog wijzigen. Op woensdag 21 mei wordt de definitieve agenda gepubliceerd. Daarnaast kunnen raadsleden bij aanvang van de vergadering voorstellen doen om de agenda aan te passen. Verdere informatie over de agenda en vergaderstukken voor deze vergadering vindt u op het raadsinformatiesysteem.
Bekijk de agenda voor de gemeenteraadsvergadering van 22 mei 2025
De vergadering volgen
De vergadering starten om 13.30 uur en is te volgen via denhaag.nl/uitzendingenraad of Den Haag TV. Op vrijdag wordt er een verslag op de website gepubliceerd waarin wordt beschreven welke besluiten zijn genomen en welke moties en amendementen zijn aangenomen.