Renteloze lening voor duurzame maatschappelijke organisaties

Maatschappelijke organisaties zitten vaak in unieke panden, zoals monumentale gebouwen. Bijna altijd hebben ze te maken met een hoge energierekening. De gemeente helpt organisaties die hun panden duurzamer willen maken nu met een renteloze lening. Ook voor de Al Madinah moskee kan de lening interessant zijn.

De groene koepel van de Al Madinah moskee is een herkenbaar punt aan de Loosduinseweg. Hier zit de Moesliem Vereniging Faizul-Islam. De vereniging is opgericht door mensen die na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 naar Nederland kwamen.

‘Onze voorgangers zijn gestart in een woning in de Newtonstraat. Deze moskee is tussen 1995 en 1997 gebouwd’, vertelt Rasjied Nabibaks. Hij is voorzitter van de vereniging en beheerder van de moskee. ‘Vóór de bouw van de moskee zat op deze plek een fabrieksgebouw. De moskee is gebouwd op de inrit waar de vrachtwagens het terrein op kwamen. Inmiddels hebben we ook de panden ernaast gekocht. Nu hebben we ongeveer 1.000 vierkante meter.’

Dagelijks zijn allerlei activiteiten in het gebouw. ‘Natuurlijk de 5 dagelijkse gebedsdiensten’, zegt Nabibaks. ‘Maar ook bijeenkomsten voor jongeren en ouderen. Tijdens de coronapandemie waren we bijvoorbeeld een priklocatie’. In de moskee komen mensen uit de buurt, maar ook uit de rest van Den Haag en Nederland.

Lening geeft rust

Faizul-Islam vindt het de plicht van de moskee om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor de gemeenschap en voor de planeet. Daar hoort ook een duurzaam gebouw bij. Het bestuur leerde van de Annour moskee dat een meerjarenplan nodig is. Zij verduurzaamden een paar jaar geleden. Niet alles hoeft in 1 keer. De vereniging wil het gebouw dus in fases klaarmaken voor de toekomst. Stapsgewijs brengen ze de hoge energiekosten omlaag. 

Met hulp van het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed van de provincie Zuid-Holland is bekeken wat moet gebeuren en hoeveel dit kost. Nabibaks: ‘Experts van het Ontzorgingsprogramma zetten drones in om scans te maken en alles in beeld te brengen. We brachten al zonnepanelen aan en overal ledverlichting en tochtstrips. We willen nog verder isoleren, ramen van dubbelglas en een warmtepomp. Zo kunnen we in de keuken over op inductie’.

Nabibaks: ‘Binnenkort bespreken we het voorstel met elkaar. We kijken dan welke maatregelen we kunnen doorvoeren, in welke volgorde en hoe we het betalen. De renteloze lening van de gemeente is een optie. Dan kun je het terugbetalen over langere tijd uitsmeren. Dat geeft rust. Veel moskeeën zijn gebouwd met renteloze leningen en donaties vanuit de gemeenschap. Dit soort leningen leidde in de islamitische gemeenschap al vaker tot mooie successen.’

Zo werkt de lening

De Verduurzamingslening maatschappelijk vastgoed van de gemeente is bedoeld voor religieuze en levensbeschouwelijke instellingen, culturele organisaties, buurthuizen en wijkcentra. Vanaf 1 januari 2026 is de lening ook voor sportverenigingen. Zowel de eigenaar als de huurder van het pand kan de lening krijgen. De gemeente stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor de renteloze leningen. Een organisatie kan minimaal € 5.000 en maximaal € 250.000 lenen.

Verenigingen kunnen de lening gebruiken voor bijvoorbeeld isolatie, energiezuinige verlichting, het verbeteren van de ventilatie en zonnepanelen. Maar ook voor het plaatsen van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Organisaties die een pand huren, kunnen de lening inzetten voor een duurzame inrichting van het pand. Zoals een elektrische kookplaat, een energiezuinige koelkast, warmtekussens en infrarood panelen.

Hulp bij de aanvraag

Organisaties kunnen hulp krijgen bij het maken van een verduurzamingsplan en het aanvragen van de lening. Wilt u hiervan gebruikmaken? Stuur dan een e-mail naar: Begin link:duurzamehaagsewijken@denhaag.nl, einde link..

Ook interessant:

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Telefoon

14070