Subsidies en faciliteiten lokaal mediabeleid

De gemeente vindt het belangrijk dat de inwoners van Den Haag betrokken zijn bij de stad. En dat zij op de hoogte zijn van wat er in hun buurt gebeurt. Daarom helpt de gemeente de lokale mediaorganisaties met subsidie en middelen. Ook moedigt de gemeente samenwerking aan tussen publieke omroepen op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

De Mediawet bepaalt dat commerciële organisaties geen subsidie van de gemeente kunnen krijgen voor hun media-activiteiten in Den Haag.

Subsidie

Lokale omroep

De Stichting Stadsomroep Den Haag is tot 2022 door het Commissariaat voor de Media aangewezen als lokale publieke media-instelling.

De Stichting Stadsomroep maakt de uitzendingen van Den Haag FM/TV en krijgt hiervoor volgens de Mediawet subsidie van de gemeente. Ook de zender FunX krijgt subsidie voor de Haagse programmering.

Omroepen voor specifieke doelgroepen

Den Haag heeft daarnaast omroepen op radio en op televisie speciaal voor bepaalde stadsdelen of doelgroepen. Voorbeelden hiervan zijn Cineac Den Haag, Omroep Scheveningen en RTV Discus. Vrijwilligers maken stadsdeeljournaals en houden zo de bewoners op de hoogte van het laatste nieuws in hun buurt. Deze omroepen krijgen hulp vanuit de stadsdelen.

Lees alles over de Mediawet op:
de website van het Commissariaat voor de Media
  Bekijk welke omroepen actief zijn in Den Haag

  De omroepen moeten vrij en onafhankelijk nieuws kunnen maken. De gemeente bemoeit zich niet met de journalistieke inhoud.

  Faciliteiten

  Virtueel Mediahuis

  Vanaf 2018 is de samenwerking binnen het Virtueel Mediahuis gestopt.

  Digitale muurkranten

  In Den Haag hangen ruim 360 televisieschermen waarop inwoners lokaal nieuws en gemeentelijke informatie krijgen. Dit zijn de digitale muurkranten. Voor de digitale muurkrant maakt de stadsomroep dagelijks de uitzendingen van ‘Den Haag in 60 seconden’ met daarin de belangrijkste Haagse nieuwsfeiten.

  Video over Digitale muurkrant (YouTube-kanaal van de gemeente Den Haag)
  Lees meer over ‘Den Haag in 60 seconden’ op de website van Den Haag FM

  Live uitzendingen vanuit Studio B

  Studio B is een studiovloer op de 1e verdieping van de Centrale Bibliotheek. Hier zijn regelmatig lezingen, presentaties en debatten. Die kunnen live worden uitgezonden via de bijbehorende radiostudio en door de aanwezige camera’s ook live via internet. Haagse, regionale en landelijke omroeporganisaties kunnen deze radiostudio gebruiken voor live-uitzendingen vanuit hartje Den Haag. Voorbeelden zijn uitzendingen van Tros Kamerbreed en het cultuurprogramma Kunstlicht van Den Haag FM. De studio heeft eenvoudig te bedienen apparatuur, die ook kan worden ingezet voor educatieve doeleinden.

  Lees meer over Studio B op de website van de bibliotheek

  Samenwerking

  Onderwijs

  Bij de uitvoering van het mediabeleid in Den Haag worden studenten van de Haagse Hogeschool en Inholland ingezet. Om van elkaar te leren en nieuwe ontwikkelingen in de praktijk toe te passen.

  Regionale en landelijke omroepen

  De gemeente moedigt de samenwerking aan van de publieke omroepen op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Dit past binnen de ontwikkelingen in de omroepwereld om meer samen te werken en streekomroepen te vormen.

  Nationale en internationale organisaties

  Met de uitreiking van de Tegel en de jaarlijkse bijeenkomst van Free Press Unlimited wordt het belang van vrije media in de Stad van Vrede en Recht benadrukt. Hierbij werkt de gemeente samen met onder meer perscentrum Nieuwspoort.

  Meer informatie over subsidie en faciliteiten

  Wilt u meer informatie over het Virtueel Mediahuis of de digitale muurkrant? Bent u benieuwd of uw initiatief voor subsidie in aanmerking komt? Of wilt u Studio B in de bibliotheek gebruiken? Neem dan contact op met de afdeling Mediabeleid en Media-infrastructuur:

  Lokaal verbinden 2.0

  Lees de notitie 'Lokaal verbinden 2.0' over de ontwikkeling van het lokale mediabeleid.

  Gepubliceerd: 2 november 2017Laatste wijziging: 27 augustus 2019