Legalisatie van handtekening (garantverklaring) aanvragen

Soms moet een handtekening gelegaliseerd worden. De gemeente controleert dan of de handtekening op een document van u is.

U heeft bijvoorbeeld een legalisatie van uw handtekening nodig als:

Als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, moet voor een garantstelling toestemming worden gegeven door u als garantsteller én door uw huwelijkse/geregistreerde partner. U moet dus allebei persoonlijk uw handtekening plaatsen in het bijzijn van de gemeenteambtenaar. U betaalt dan voor de legalisatie van 2 handtekeningen per garantstelling.

  • Als u legalisatie van een handtekening aanvraagt omdat u garant staat voor iemand die vanuit een visumplichtig land op bezoek wil komen in Nederland (garantstelling): de legalisatie is 6 maanden geldig.
  • Als u legalisatie van een handtekening aanvraagt omdat u bijvoorbeeld een erfenis wilt regelen in het buitenland of een belangrijk document naar het buitenland wilt sturen: hoelang de legalisatie geldig is, hangt af van welke instantie om de legalisatie vraagt of naar welk land u het document stuurt. U kunt dit navragen bij de instantie die om de legalisatie vraagt.

  • Voor legalisatie van een handtekening moet u zelf langskomen bij de balie van Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. Maak hiervoor een afspraak.
  • De ambtenaar die uw handtekening controleert, moet zien dat u de handtekening zet.
  • Bij legalisatie van een handtekening verklaart de burgemeester dat de door u geplaatste handtekening op een bepaald document door u geplaatst is.

Een legalisatie kost € 17,10 (in 2024) voor elke handtekening op een formulier. Ondertekent u meer formulieren? Dan betaalt u meerdere keren voor de legalisatie van de handtekening. Dit geldt ook voor uw partner.

Op Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op Stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

De legalisatie van uw handtekening gebeurt direct aan de balie op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg.

U kunt uw handtekening in elke gemeente in Nederland laten legaliseren. Dit hoeft niet per se in de gemeente waar u woont.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070