Geboorteakte aanvragen

Een geboorteakte is het schriftelijke bewijs van inschrijving van uw geboorte in de burgerlijke stand. U kunt de akte aanvragen als Nederlands afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u bent geboren.

Een instantie vraagt u om een geboorteakte. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u geboren bent. U krijgt vervolgens een afschrift of een meertalig (internationaal) uittreksel van de akte. De originele akte blijft eigendom van de gemeente.

Meestal vertelt de instantie die de akte wil hebben welk document u nodig heeft. Zij geeft ook aan hoe oud het document mag zijn. Het verschil tussen het afschrift en het meertalig (internationaal) uittreksel:

  • Op een afschrift staat precies hetzelfde als op de akte zelf. Het heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’. Het afschrift is alleen in het Nederlands verkrijgbaar.

  • Een meertalig (internationaal) uittreksel is een samenvatting van de akte. Op het uittreksel staat een uitleg in 10 talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch.

Bij de aanvraag van de akte kunt u aangeven welk document u wilt hebben.

Wilt u de akte via DigiD opvragen? Dat kan alleen als u bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Lees meer over de BRP op Begin externe link: Overheid.nl(Externe link), einde externe link..
Wilt u een akte van een levenloos geboren kind aanvragen? Dan kan dat via het formulier Begin link: Overlijdensakte aanvragen, einde link. .

€ 16,60 (in 2024) exclusief portokosten. Na uw aanvraag krijgt u een rekening per e-mail.

Binnen 3 weken stuurt de gemeente het afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel naar u op. Het hangt van de postbezorging af wanneer u het ontvangt.

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070