Geboorteakte aanvragen

Een geboorteakte is het schriftelijke bewijs van inschrijving van uw geboorte in de burgerlijke stand. U kunt de akte aanvragen als Nederlands afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u bent geboren.

Voorwaarden

  • U bent in Den Haag geboren.

  • Bent u in het buitenland geboren? U kunt uw buitenlandse geboorteakte inschrijven in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag. Daarna kunt u een afschrift of uittreksel aanvragen.

Hoe werkt het?

Een instantie vraagt u om een geboorteakte. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u geboren bent. U krijgt vervolgens een afschrift of een meertalig (internationaal) uittreksel van de akte. De originele akte blijft eigendom van de gemeente.

Welk document heb ik nodig?

Meestal vertelt de instantie die de akte wil hebben welk document u nodig heeft. Zij geeft ook aan hoe oud het document mag zijn. Het verschil tussen het afschrift en het meertalig (internationaal) uittreksel:

  • Op een afschrift staat precies hetzelfde als op de akte zelf. Het heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’. Het afschrift is alleen in het Nederlands verkrijgbaar.

  • Een meertalig (internationaal) uittreksel is een samenvatting van de akte. Op het uittreksel staat een uitleg in 10 talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch.

Bij de aanvraag van de akte kunt u aangeven welk document u wilt hebben.

Kosten

€ 15,70 (tarief 2023) exclusief portokosten. Na uw aanvraag krijgt u een rekening per e-mail.

Hoelang duurt het?

Binnen 3 weken stuurt de gemeente het afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel naar u op. Het hangt van de postbezorging af wanneer u het ontvangt.

Goed om te weten

  • Op de geboorteakte staat de geboortetijd vermeld. Vraagt u een adoptieakte aan? Dan staat de geboortetijd niet op de akte.

  • U kunt ook een afschrift of uittreksel voor iemand anders aanvragen. Lees meer over het aanvragen van een afschrift of uittreksel voor iemand anders.

  • Is de geboorteakte langer dan 100 jaar geleden opgemaakt? Dan kunt u alleen terecht bij het Gemeentearchief.

  • Wilt u het document in het buitenland gebruiken, dan heeft u vaak een ‘apostille’ nodig. Deze kunt u aanvragen via de rechtbank. Lees meer over de apostille op rechtspraak.nl.

  • Moet u het document laten vertalen? Dan kunt u dat laten doen door een beëdigd tolk/vertaler. Voor documenten nodig binnen de EU kunt u eventueel samen met het Nederlandse document een meertalig modelformulier aanvragen.

Aanvragen

Akte aanvragen

Belangrijke informatie: Wilt u de akte via DigiD opvragen? Dat kan alleen als u bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Lees meer over de BRP op overheid.nl.
Let op!
Wilt u een akte van een levenloos geboren kind aanvragen? Dan kan dat via het formulier Overlijdensakte aanvragen.

Zie ook