Uw zoekopdracht

Feiten en cijfers stad van Vrede en Recht

Gepubliceerd: 
19 september 2014
Laatste wijziging: 
29 september 2014

Een overzicht van de belangrijkse feiten en cijfers die te maken hebben met Den Haag stad van Vrede en Recht.

Den Haag als Internationale stad van Vrede en Recht betaalt zich steeds meer uit. Met 37.500 banen zijn de internationale organisaties de belangrijkste banenmotor voor Den Haag en de Haagse regio. Ook middel- en laagopgeleide werknemers profiteren hiervan. Verder zijn de internationale instellingen goed voor 5,2 miljard aan directe bestedingen. Dit blijkt uit het in september 2014 verschenen Decisio onderzoek naar de economische impact van internationale organisaties in de regio Den Haag.

Banenmotor voor Den Haag

Met 37.500 banen zijn de internationale organisaties de belangrijkste banenmotor voor Den Haag en de Haagse regio. Uit het onderzoek van Decisio blijkt dat 19.500 werknemers uit de Haagse regio hun baan rechtstreeks danken aan de aanwezigheid van 1 van de internationale organisaties. Dat is een groei van 7 procent ten opzichte van 2010.

Daarnaast levert de indirecte werkgelegenheid nog eens 18.000 banen op. Het gaat hierbij vooral om middelbaar en lager opgeleide werknemers in bijvoorbeeld de ICT, schoonmaak, beveiliging, communicatie en financiële dienstverlening.

Internationale stad levert geld op

De totale bestedingen van de internationale organisaties in Den Haag en regio bedragen samen € 2,5 miljard. Indirecte bestedingen, ofwel uitgaven van internationale werknemers, bezoekers en toeleveranciers van de internationale organisaties, bedragen in totaal € 2,7 miljard. In totaal zijn de internationale organisaties door hun aanwezigheid goed voor ruim € 5,2 miljard.

Sterke groei internationaal Den Haag

Het aantal internationale organisaties in de regio Den Haag groeit: In 2005 waren er in Den Haag 72 internationale instellingen en 95 ambassades. Eind 2012 telde Den Haag en regio 240 internationale organisaties en 115 ambassades en consulaten. Den Haag wordt dus steeds internationaler.

Jaarlijks ontvangen de organisaties tienduizenden bezoekers. Ook trekt de stad steeds meer internationale studenten. Momenteel zijn dat er circa 5000. Verder vinden er steeds meer internationale congressen in de stad plaats. Absoluut hoogtepunt was de Nuclear Security Summit in maart 2014.

Aanbevelingen

Het rapport geeft ook een aantal aanbevelingen. Aangeraden wordt om in de Internationale Zone nog meer gebouwen te bestemmen voor huisvesting van nieuwe instellingen. Als er gebouwen ‘op voorraad‘ zijn ben je de vraag vóór, concludeert het rapport. Ook ziet het Decisiorapport kansen om meer toeristen te trekken naar de internationale stad Den Haag.

Gepubliceerd: 
19 september 2014
Laatste wijziging: 
29 september 2014