Uw zoekopdracht
Product

Huwelijksakte

Gepubliceerd: 
01 januari 2017
Laatste wijziging: 
26 juni 2017

Een huwelijksakte is een schriftelijk bewijs dat 2 mensen met elkaar getrouwd zijn. Dit is in de burgerlijke stand opgenomen. U kunt van deze akte een afschrift of (internationaal) uittreksel aanvragen.

U kunt het afschrift of uittreksel op verschillende manieren aanvragen:

Digitaal aanvragen

  • Digitaal met uw DigiD.
  • Via e-mail naar: akten@denhaag.nl met het Aanvraagformulier huwelijksakte en een kopie van uw legitimatiebewijs.
  • Schriftelijk met het Aanvraagformulier huwelijksakte. Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u samen met een kopie van uw legitimatiebewijs op naar Publiekszaken.

Afschrift of internationaal uittreksel

Een afschrift is een kopie van de akte met een stempel en een handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’.

Het afschrift van de akte is alleen verkrijgbaar in het Nederlands. Heeft u een afschrift van de akte in een andere taal nodig? Dan moet u de akte zelf laten vertalen door een beëdigd tolk/vertaler.

Een internationaal uittreksel van de huwelijksakte is wel in meerdere talen beschikbaar. In het uittreksel staan alleen de persoonsgegevens die op de akte staan. Het meertalig uittreksel is in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch. U kunt voor deze optie kiezen bij het aanvragen.

Voorwaarden

  • U kunt een afschrift of uittreksel van een huwelijksakte alleen aanvragen in Den Haag als het huwelijk in Den Haag is voltrokken. 
  • Wilt u een afschrift of uittreksel van een buitenlandse huwelijksakte aanvragen? Dat kan alleen als u deze akte heeft laten inschrijven in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.
  • U kunt een afschrift of uittreksel van de huwelijksakte aanvragen wanneer het om uw eigen huwelijksakte gaat. Het is ook mogelijk een afschrift of uittreksel voor iemand anders aan te vragen. Lees meer over het aanvragen van een afschrift of uittreksel voor iemand anders.
  • Is de huwelijksakte langer dan 75 jaar geleden opgemaakt? Dan kunt u alleen terecht bij het Gemeentearchief.

Kosten

€ 12,90 in 2017. U betaalt dit bedrag bij uw online aanvraag direct met iDEAL.

Bij een schriftelijke aanvraag betaalt u ook portokosten. Hiervoor krijgt u een rekening.

Hoe lang duurt het?


  • Bij een aanvraag per e-mail en post duurt het 15 werkdagen.
  • Bij een aanvraag met DigiD (digitaal) duurt het 3 werkdagen.
Gepubliceerd: 
01 januari 2017
Laatste wijziging: 
26 juni 2017