Uw zoekopdracht

Permanente registratie als kiezer buiten Nederland

Gepubliceerd: 
24 april 2017
Laatste wijziging: 
18 mei 2017

Woont u in het buitenland? Maar wilt u wel stemmen tijdens Tweede Kamerverkiezingen, Europese Parlementsverkiezingen en raadgevende referenda? Dan kunt u zich eenmalig registreren als kiezer buiten Nederland. Unit Verkiezingen stuurt u dan voor elke verkiezing de documenten waarmee u per brief kunt stemmen. U hoeft zich dus niet meer voor elke verkiezing opnieuw te registreren.

U registreert zich eenvoudig met het formulier.

Registreer u permanent als kiezer buiten Nederland

  • Vul dit formulier in.
  • Onderteken het.
  • Stuur het formulier samen met een kopie van uw bewijs van Nederlanderschap (een kopie van uw Nederlandse paspoort of Identiteitskaart) op. Volg hiervoor de instructie in het registratieformulier.

U krijgt per e-mail een bevestiging wanneer de gemeente uw registratieverzoek heeft ontvangen. Zodra de gemeente uw verzoek heeft verwerkt, ontvangt u een bevestiging van uw inschrijving.

Voorwaarden voor registratie

Voor registratie als kiezer buiten Nederland gelden de volgende voorwaarden:

  • U woont buiten Nederland, en u staat niet meer ingeschreven in een Nederlandse gemeente.
  • U heeft op het moment van de aanvraag de Nederlandse nationaliteit.
  • Uw kiesrecht is niet afgenomen.
  • U bent op het moment van de aanvraag 17 jaar of ouder. U kunt pas meedoen aan verkiezingen als u 18 jaar of ouder bent.

Stemmen als kiezer buiten Nederland

Staat u geregistreerd als kiezer buiten Nederland? Dan stuurt de gemeente voor een Tweede Kamerverkiezing, Europees Parlementsverkiezing of raadgevend referendum uw briefstembewijs en bijbehorende retourenveloppen op. U krijgt vóór elke verkiezing het stembiljet per e-mail. U kunt dit stembiljet zelf printen, invullen en samen met het briefstembewijs en een kopie van uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart opsturen naar het adres van het briefstembureau op de retourenveloppe.  Omdat Unit Verkiezingen het digitale stembiljet niet hoeft te laten drukken en versturen, krijgt u het eerder. U heeft dus langer de tijd om uw stem terug te sturen. Wilt u uw stembiljet toch per brief ontvangen? Dan kunt u dat aangeven op het registratieformulier.

U kunt er voor de verkiezingen ook voor kiezen om iemand anders namens u te laten stemmen. Of om in Nederland te stemmen met een kiezerspas. U moet wel geregistreerd zijn als kiezer buiten Nederland.

Houd uw adres actueel

Verhuist u naar een ander adres in het buitenland? Geef dit dan door aan de gemeente Den Haag. U leest er meer over op de pagina Adres wijzigen als kiezer buiten Nederland.


Gepubliceerd: 
24 april 2017
Laatste wijziging: 
18 mei 2017